Aquest dijous passat a l'acte de premis de la Guia Michelin Espanya 2023, la xef Carme Ruscalleda va afirmar el següent: "La restauració està a l'avantguarda a escala mundial. Es tracta d'un sector en contínua evolució, que s'ha d'adaptar constantment a nous entorns, tècniques, modes de consum...".
L'últim crit d'extravagància d'un sector inversemblant
Raó no li falta, això és evident. Menjar típics i procedents d'arreu del món, menjar a les fosques, amb música d'ambient en directe, etc. Ara bé, menjar despullat és, segurament, el zenit de l'originalitat gastronòmica. L'últim crit d'extravagància d'un sector tant creatiu com inversemblant.
Hem vist en els darrers anys la moda del body sushi, per exemple. El nyotaimori és la pràctica de menjar sushi sobre el cos d'una dona, típicament nua. El nantaimori al·ludeix a la mateixa pràctica, però sobre el cos nu d'un home. Una pràctica, per cert, força més antiga del que ens podem imaginar perquè ja el 1960 i, sobretot, el 1980 es practicaven aquests costums al Japó.
Menjar despullat és, segurament, el zenit de l'originalitat gastronòmica. L'últim crit d'extravagància d'un sector tant creatiu com inversemblant
Un exemple molt més recent és el The Füde Dinner Experience, la darrera expressió d'aquesta, diguem-ne, inusual tradició gastronòmica. Es tracta d'una iniciativa estatunidenca que ofereix sopars en els quals els comensals no es coneixen entre ells i, a més, han d'anar despullats.
El nudisme culinari va arribar a Espanya el 2017
Una nova manera d'expressar i entendre el sector culinari que va aterrar a Espanya el 2017. Fa sis anys va néixer a Tenerife el primer restaurant nudista d'Espanya, el restaurant Innato, localitzat a Granadilla de Abona, al sud de l'illa. Aquest local, però, va tancar les portes només dos mesos després de la inauguració.
Segons la Federació Naturista-Nudista de Catalunya (FNNC), “el naturisme és més minoritari i menys reconegut ara que fa 40 anys, quan hi havia més alliberament i la nuesa era quelcom més acceptat”. Una mostra pràctica la trobem si fem un repàs dels indrets que existeixen a Catalunya on es practica el nudisme: només es porta a terme en un parell de càmpings, en alguna platja puntual, en un únic refugi i en una zona concreta de Catalunya. Aquesta ubicació és El Fonoll, una entitat de població del municipi Passanant i Belltall, a la Conca del Barberà. Aquest és l'únic territori nudista de Catalunya.
The Füde Dinner Experience ara es planteja portar el negoci a Espanya. L'únic exemple que hi ha és el fracàs d'Innato. Ara bé, han passat sis anys i potser el negoci sap ubicar-se o vendre's diferent i triomfar. A les xarxes socials les crítiques i comentari negatius no s'han aturat. "Que es quedin a casa", "frikis", "fàstic", i un llarg etcètera de comentaris d'aquest estil.
Però jo em pregunto: per què som així? Més enllà que sigui una idea més esbojarrada, si no ho has provat no ho critiquis. Que no t'agrada? Cap problema, no hi vagis. Deixa que les noves modes flueixin i, si agraden a la societat, s'hi quedaran, i si no agraden, marxaran en un tancar i obrir d'ulls.
Un últim aspecte: per a alguns és una aberració, i per a d'altres és una brillant idea de negoci. Parlo d'un perfil de Twitter, concretament, d'una noia jove que és estudiant de cuina i publica contingut gastronòmic i eròtic alhora. És a dir, combina les piulades on ensenya plats o receptes, amb fotos on surt despullada o amb molt poca roba. La resposta? 85.000 seguidors.
Amb tot plegat, és difícil pensar si aquesta noia és una boja o una pitonissa del futur. No sabem si d'aquí a 10 anys aquesta serà una pràctica molt més estesa. Segurament, molts pensen (pensem) que per menjar despullat a un restaurant i pagar 90 euros, és millor quedar-se a casa i menjar despullat al sofà tranquil·lament. L'únic que demano, i potser és massa, és que no siguem uns hiperventilats i que deixem fer allò que no veiem amb bons ulls.