Llançà és una petita població de l’Alt Empordà, situada entre el cap de Creus i la serra de l’Albera, que enamora per les seves platges i la seva gent, però també per la seva gastronomia. En aquest sentit, avui, tot i que encara no ha començat la temporada estival, decideixo apropar-me, com qui no vol la cosa, a aquest antic poble de pescadors per visitar el restaurant Els Pescadors, tota una institució a Llançà, però també a la Costa Brava, que convé visitar regularment.

Llagosta mudant la pell. Els Pescadors / Foto: Víctor Antich

Per situar-nos: quan corrien els anys setanta, l’Anna Maria Punset i el Lluís Fernàndez van decidir fer-se càrrec de l’antiga taverna de pescadors del port de Llançà, on oferien les millors menges marineres del poble; però, com molts negocis familiars, no és fins que s’incorporen al negoci els seus fills Lluís i Mari Àngels que la cosa no agafa una altra dimensió i Els Pescadors es posiciona entre els millors restaurants de la Costa Brava i es converteix, com he dit, en tot un referent de la cuina empordanesa, que és eminentment marinera. El Lluís va aprendre l’ofici del seu pare, així i tot, va perfeccionar-lo fent estades a diferents cuines de prestigi, com El Celler de Can Roca, l'ABaC o l’Akelarre, entre d’altres.

Els Pescadors de Llançà / Foto: Víctor Antich

Assegut al menjador d'Els Pescadors, gaudint d’una cervesa ben fresca i de les vistes privilegiades al port marítim de Llançà, contemplo tranquil·lament el balanceig de les barques al ritme de la brisa marina i una platja deserta durant els seus últims dies de tranquil·litat abans no arribi el bon temps i l’allau de banyistes i turistes.

Visitar Els Pescadors de Llançà és tot un luxe, per la seva cuina, el seu producte i el tracte que et dispensen el Lluís i tot l’equip. Convindria que restaurants així estiguessin recomanats pel metge de capçalera.

El cambrer em porta la carta i m’informa del que tenen fora de carta. Pel que fa al Lluís, el veig amunt i avall sense parar. Penseu que, a part d’estar a la cuina, visita diàriament el mercat i la llotja del peix de Llançà per escollir personalment el millor producte de temporada —sigui del mar o de la terra— per acontentar el client. Val a dir que tenen una selecció de vins amb més de dues-centes referències. 

Gambes de la Mar d’Amunt. Els Pescadors / Foto: Víctor Antich

A Els Pescadors els fogons no paren mai de funcionar, sempre estan cuinant una cosa o una altra: quan no és el fumet pels arrossos, bullen marisc, i, si no, aquell suquet de peix de roca perquè es covi abans de servir-lo.
Començo amb unes ostres Marennes-Oléron del número dos i unes gambes de la Mar d’Amunt, que són pura delícia i que remullo amb un vi blanc, el Camí de Corbes del celler Roig Parals amb D.O. Empordà.

Lluís amb una llagosta. Els Pescadors / Foto: Víctor Antich

Confesso que no m’he atrevit a demanar la llagosta perquè era massa gran. És sabut que la llagosta fregida és una de les especialitats de la casa; així com que la llagosta de la Mar d’Amunt —un topònim que es fa servir per a designar la costa nord del cap de Creus, des de l’extrem del mateix cap fins al Port de la Selva, Llançà, Cervera o Portbou— és de les millors del món.
Josep Pla, el nostre escriptor de capçalera, al seu llibre El que hem menjat, ens explicava, però, que les preferia d’una altra manera:  “La llagosta s’ha de menjar a la brasa, i això és obligat de fer-ho si la llagosta és fresca, viva i puixant. Hem dit ja algunes vegades que la cuina del peix és antiquíssima, i és natural que un dels primers moviments dels pescadors hagi consistit a posar les llagostes sobre les brases vegetals”.

Múrgoles a la crema. Els Pescadors / Foto: Víctor Antich

Continuo amb unes múrgoles a la crema que el Lluís ha comprat aquest mateix matí a un amic de Centelles en qui té molta confiança. Són les primeres que tasto aquesta temporada i serà difícil superar-les.

Sipions saltats amb mongetes de Santa Pau. Els Pescadors / Foto: Víctor Antich

Tot seguit, uns sipions saltats amb mongetes de Santa Pau i una mica de salsa ponzu per donar-hi aquell toc oriental que tant ens agrada.

Espardenyes amb pèsols del Maresme. Els Pescadors / Foto: Víctor Antich

Com que encara em queda una mica de coixí, li demano al Lluís mitja ració d’espardenyes amb pèsols del Maresme, que n'hi ha per a plorar. No me'n podia anar sense tastar-les i ho he encertat de ple. Acabo amb un flam de nata, no amb nata; vet aquí un flam diferent.
Visitar Els Pescadors de Llançà és tot un luxe, per la seva cuina, el seu producte i el tracte que et dispensen el Lluís i tot l’equip. Convindria que restaurants així estiguessin recomanats pel metge de capçalera, i ben segur que tindríem vida eterna.