La Taverna del Mar conforma, juntament amb el restaurant Candlelight i el restaurant Garbí, la proposta gastronòmica de l’Hostal La Gavina de s'Agaró, dirigida en el seu conjunt pel reconegut xef Romain Fornell, que, sigui dit de passada, fa poc ha celebrat entre amics vint anys de l'obertura del seu restaurant Caelis a Barcelona, guardonat amb una estrella Michelin.
La història de La Taverna del Mar és ben curiosa. Corria l’any 1920 quan la família Ensesa va adquirir els banys de Sant Pol, i l'any 1929 construïa el restaurant dels banys. Doncs bé, aquest restaurant es va incendiar una nit del 1935. Anys més tard, construeixen la Taverna del Mar al mateix emplaçament, que inauguren l’any 1936 i han de tancar ràpidament degut a la guerra, fins que el 1939 se'n produeix la seva reobertura definitiva. Val a dir que aquesta joia del modernisme català ha estat catalogada com a bé cultural d'interès local.
Fa una nit molt xafogosa i estem entaulats davant l’espectacular platja de Sant Pol. Sort en tenim de la brisa marina i d’unes copes de vi blanc per apaivagar la calor i la set. Així, tastem l’Ekam del Castell d'Encus, un vi d’alçada fet al Pallars, amb molta personalitat, elaborat amb un 85% de riesling i un 15% d’albarinyo.
Comencem amb unes ostres franceses Marennes Oléron fresquíssimes, unes tallarines saltades amb all i julivert i un tàrtar de tonyina vermella amb salsa de sèsam.
Mentre gaudíem dels primers plats amb tota la calma del món —el lloc s’ho mereix—, ens acosten a taula el carret del peix, ple de productes del mar de la Confraria de Pescadors de Sant Feliu de Guíxols perquè triem el que ens vingui més de gust. Els ulls clars i brillants dels turbots, cap-roigs, galls de Sant Pere, llobarros i déntols ens informen de la seva frescor. Finalment, ens decidim pel gall de Sant Pere, peix, per cert, d’una absoluta lletjor.
Tanquem el primer acte ventilant-nos unes meravelloses gambes de Palamós i tornem a omplir les copes, no sigui dit.
Continuem la vetllada amb el gall de Sant Pere salvatge. El nom de Sant Pere, com us podeu imaginar, és en honor a Sant Pere —patró dels pescadors—, i gall per les llargues espines dorsals que recorden la cresta d’aquesta au. El xef Sergio Salgado, que actualment porta el dia a dia del restaurant, l’ha cuinat a la brasa amb una salsa donostiarra per sobre, feta amb alls, bitxo, julivert, vinagre i oli d’oliva verge extra, el punt de cocció és el correcte, ja que se n’aprecia la carn fina, extremadament delicada i aromàtica.
Les postres, com era d’esperar, no defrauden, i estan a l'altura de la resta de l’àpat: compartim una deliciosa poma al Calvados, crumble i toffee amb gelat de vainilla i un brownie de xocolata amb fruits vermells.
La Taverna del Mar és, sens dubte, un dels restaurants preferits de la parròquia que trepitja la Costa Brava a l’estiu. Un lloc ideal per anar-hi amb la família, els amics o amb la parella —tu decideixes—, on gaudiràs d’una cuina marinera i mediterrània amb el màxim respecte pel producte i en un entorn privilegiat.