Per molts restaurants que visitis al cap de l’any, és molt difícil estar al dia de totes les noves obertures a casa nostra; una autèntica salvatjada, d'altra banda, difícil de controlar. Sovint, propostes engrescadores que s’inauguren a tocar de casa o de la feina passen desapercebudes. És el cas del restaurant Can Ugal, situat al barri de les Corts, a escassos metres de la redacció d'El Nacional, que va obrir portes fa uns mesos, però que personalment no havia provat encara. De fet, l’espurna que va fer esclatar la seva popularitat va ser la visita sorpresa del nou entrenador del Barça, Hansi Flick, poques setmanes després que s'obrís.
Per situar-nos, el xef Víctor Pardo es va formar a Ca la Nuri fent arrossos, i posteriorment també va treballar al restaurant Quique Dacosta, a Dénia, o al Celler de Can Roca, a Girona. Actualment, és el propietari del restaurant La Bonaigua, a Sant Just Desvern, i soci i assessor gastronòmic de Can Ugal, juntament amb els amics Quique Mas, Alex Martín, Julián Mascali com a responsable del restaurant i Adrià de Gregorio com a cap de cuina.
Un cop a dins, començo amb una copa de Bàrbara Forés, un vi blanc perfilat i fresc, una ostra Marennes-Oléron i una croqueta de pernil. Comprovo que tenen una carta curta en la qual predominen les receptes de cuina catalana amb productes de temporada. Fixa’t, per exemple, que justament ara, segons em comenta el xef Adrià, estan cuinant un civet de llebre que oferiran demà.
Altres receptes que cuinen de meravella són els caragols guisats amb botifarra de perol i cansalada viada, la tripa amb cap i pota, els lletons a la brasa o l’arròs a la cassola amb gambes, perquè, com us podeu imaginar, a Can Ugal també són especialistes en arrossos.
M’arriba l’esqueixada de bacallà, un plat que permet gaudir de tot el sabor del bacallà d’una manera fresca, remullat amb un albariño de Pedro Méndez que trobo una mica àcid. L'extensa carta de vins és fonamentalment catalana, però inclou, com és d'esperar, vins de la resta d’Espanya, amb un total d'unes dues-centes referències.
A Can Ugal estan molt contents amb la bona rebuda dels veïns i les veïnes del barri, molts dels quals repeteixen cada setmana, fet que crea un ambient familiar on tothom se saluda i es coneix
El calamar a la graella va acompanyat de les seves potes en tempura, està molt tendre i deliciós. L’Adrià té previst ben aviat instal·lar una cuina Josper per així treballar directament amb brasa, però estan pendents dels permisos corresponents per fer la sortida de fums.
Mentre degusto el flam cremós de vainilla bourbon amb xantillí francès, el Julián em comenta que des que van obrir el 5 de juny estan molt contents de com evoluciona el restaurant. I no m’estranya gens, sobretot per la bona rebuda dels veïns i les veïnes del barri, molts dels quals repeteixen cada setmana, fet que crea un ambient familiar on tothom se saluda i es coneix. Aquesta obertura és una bona notícia per a un barri on no abunden aquesta mena de propostes.