Va ser el 2013 que l'Àlex Todó, acabat un màster de gestió cultural a França i entre entrevistes de feina, comença a fer pa i iogurts a casa i d'aquí va a petar al món al·lucinant de la fermentació. Quan el 2018 torna a Barcelona treballa un any a Ferment 9 i s'acaba de formar. Durant la pandèmia crea microorganismes.org, un web on explica molt bé el què: «Entenem per fermentació la modificació controlada d’aliments a través de l’acció dels microorganismes. (...) És una tècnica ancestral present arreu del món. Els humans l’han practicada des dels temps de la Prehistòria amb tres objectius principals: conservar els aliments, fer-los més nutritius i fer-los més bons. (...) Bona part dels aliments que consumim són fermentats: el pa, el iogurt, la xucrut, el kimchi, les olives, els alcohols (vi, cervesa...), el vinagre, el kombutxa, el miso, el sake, el tempeh, el quefir de llet, i, fins i tot, les anxoves, els embotits i les —tan de moda— carns madurades.»

Al darrere de la plaça Súria fan pinya per arrencar Sants Ferments, obrador i espai de formació sobre ferments

El 2023 coincideix amb el David Monserrat a l'Economat de la Borda, al barri barceloní de la Bordeta i allà al darrere de la plaça Súria fan pinya per arrencar Sants Ferments, obrador i espai de formació sobre ferments. Aquí l'Àlex elabora principalment xucrut de col clàssica i de col llombarda, kimchi i kkakdugi, picant o suau: tasteu-los, són boníssims i bé de preu! Els podeu comprar posant-vos directament en contacte amb ells o al Yes Future, l'Economat de la Borda o Linverd. El seu proveïdor principal de verdures és Can Fisas, un projecte agroecològic de Molins de Rei on tot té el gust i els nutrients que ha de tenir.

Ferment Sants Ferments
Ferment de kimchi de col vermell / Foto: Roc Pont

També fa cursos per ensenyar tot el procés i transmetre bé de què va la cosa: cada trimestre els anuncia al seu compte d'Instagram i amb un parell d'hores, per uns quaranta euros, sortireu amb una bona primera lliçó sobre l'apassionant univers de la doma de microorganismes.

Ja ens freguem les mans només de pensar com li sortirà i les sopes que ens en farem

Com que l'Àlex és un cul inquiet —a banda dels ferments esmentats, fora carta va fent provatures fantàstiques, com la pastanaga amb comí o la crema de carabassa picant—, ara s'ha llençat a experimentar amb el miso i n'està fent amb varietats de llegum local com el cigronet o la fava, que compra a Can Renobell i així evita els estralls planetaris del cultiu de la soja: ja ens freguem les mans només de pensar com li sortirà i les sopes que ens en farem!

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!