Vaig passar per Portugal fa un parell de mesos, en concret per Porto, quan el fred començava a deixar-se notar entre els carrers costeruts de la ciutat. No obstant això, jo, que soc molt fredolica, sabia que sempre hi havia un remei esperant-me als bars o als restaurants tan bon punt hi posés un peu: una sopa. A Portugal diuen que tenen 365 receptes per fer el bacallà, un dels ingredients més estimats arreu del país, però em sembla que amaguen un secret, el de tenir receptes de sopes, brous i cremes per a cada dia de l’any.
Sempre, sense excepció, els menús i les cartes comencen amb una oferta d’un líquid calent i gustós. Potser només n’hi ha una, la sopa del dia, com en el cas de l’Oficina Dos Rissóis, que era una crema especiada de pastanaga, però amb això jo em dono per satisfeta. Però quan trobo el tradicional caldo verd ja em salten les llàgrimes.
Som veïns, però, malgrat tot, no mirem gaire cap a Portugal. Pel que fa a gastronomia, diria que gairebé gens. Un bon exemple és precisament aquest, el de les sopes. Ens considerem un territori de plats de cullera, dels que reconforten l’ànima, i m’atreviria a afegir que hem estat de sopes fins no fa tant de temps. Per què no ho tornem a ser? Faci fred o calor, començar l’àpat amb una crema o una sopa fa que un es disposi d’una altra manera. La textura fàcil, la calidesa al paladar, obren la gana i ens condueixen amb amabilitat cap a les parts més fortes del menú. Així ho fan, per exemple, a Ultramarinos Marín, i m’encanta.
Falten sopes arreu! Faci fred o calor, començar l’àpat amb una crema o una sopa fa que un es disposi d’una altra manera
La textura fàcil i la calidesa al paladar obren la gana i ens condueixen amb amabilitat cap a les parts més fortes del menú. Així ho fan, per exemple, a Ultramarinos Marín, i m’encanta
Hom dirà que no fem sopes perquè fer sopes és complicat. Doncs potser més val no escoltar-lo perquè no en té ni idea, de cuinar. Fer sopes és com la roda a la gastronomia: posar coses a bullir en un líquid calent és més vell que l’anar a peu. És cert que poden refinar-se i refinar-se i refinar-se fins a l’infinit, però fer un brou de carn i de verdures, o només de verdures, o fins i tot un del simpàtic i econòmic xampinyó, és ben fàcil. Feu sopes, hostalers! Fem-ne a casa, també. I posem confiança en qui ens les faci.