S'acosta el dia de Reis i no hi ha res que faci més il·lusió que un regal fet amb estima. No cal comprar res car ni buscar regals originals, quan tenim llibres catalans que parlen de gastronomia i són bons, bonics i barats, a més d'eines molt útils per donar-nos un cop de mà a la cuina o per passar una bona estona a la butaca llegint pàgines i prenent un te.
La "cuina vegetariana moderna" és la primera traducció al català, més d’un segle després de ser escrita (1912), d’aquesta obra d’Ignasi Domènech precursora del vegetarianisme. Si el prestigiós cuiner manresà fou un avantguardista en la divulgació de la cuina en molts dels seus vessants, sorprèn especialment que ja a començament del segle XX fos sensible als incipients moviments naturalistes que tenien com a objectiu fonamental la millora de la salut de les persones.
Carme Junyent va ser, sobretot, una dona de llengua. Una de les lingüistes més importants de les últimes dècades a casa nostra, compromesa amb el català i amb totes les llengües amenaçades. Però l’última lliçó de la professora Junyent no va ser de llengua (tot i que també va ser de llengua), sinó de vida. Davant d’un diagnòstic mèdic que li retallava el futur a unes quantes setmanes, l’autora va decidir deixar-nos un comiat gormand. Per combatre la mort, per foragitar la pena, ens va asseure a taula per brindar pels millors àpats de la seva vida. Llegint-la ens sentim un més de la seva colla d'estranys, que fa gairebé vint anys es van conjurar per fer una insòlita volta gastronòmica per les cuines del món que tenim a l’abast. Al final del recull de textos que aplega aquest llibre hi trobem una guia de més de 200 restaurants d’una diversitat enlluernadora; pel camí hi haurem viscut històries d’amistat, de lluita, de llibertat, de família i sí, és clar, de llengua.
[banner-AMP_0]
T’agrada més el rosat de la Provença o el blanc d’Alsàcia? Saint-Émilion o Saint-Amour? Garnatxa o pinot noir? Les vinyes franceses desborden diversitat i ofereixen caldos per a tots els gustos i totes les ocasions. Entre grans terroirs i petites denominacions insospitades, els autors ens porten de viatge per les vinyes gal·les. Presenten quinze vinyes de França amb detalls de les denominacions, descripcions de les varietats de raïm, consells de tast i molts mapes.
"Ens hem preguntat com hi convivien els nostres avantpassats i, mirant enrere, altre cop hem trobat respostes per enfrontar el present i el futur. Amb compte, ens hem apropat a les flames per trobar-hi la saviesa del món que torna a través de les persones que hi saben conviure: la ceramista que té el forn dins d’una arbreda, el ferrador que calça els cavalls, el cuiner d’un vell molí toscà, el ramader que pastura entre els boscos per fer-los nets, el bomber que s’hi encara quan tot sembla un infern. I, a les vigílies del canvi d’any, experimentem la sensació higiènica, energètica i vibrant de fer foc nou per obrir un nou cicle."
[banner-AMP_1]
El calendari dels Pagesos és un almanac editat a Catalunya des del 1861. És la publicació actual en llengua catalana que fa més anys que s’edita ininterrompudament, i inclou informació de llunacions, eclipses, visibilitat de planetes, santoral, celebracions de fires, mercat i festes majors a Catalunya i consells agrícoles i ramaders.