Que un restaurant com el Moments, amb dues estrelles Michelin, pugui celebrar quinze anys de la seva obertura amb una salut de ferro en una ciutat com Barcelona, on són abundants les propostes de tota mena, és una molt bona notícia i diu molt de la manera de fer d'en Raül Balam i la Carme Ruscalleda.
Avui, mare i fill ens han rebut a la majestuosa sala del restaurant Moments, dins de l’hotel Mandarin Oriental —distingit amb cinc estrelles Gran Luxe— del passeig de Gràcia, juntament amb la Viviana Iglesias, directora comercial de l’hotel, amb els braços ben oberts per degustar el menú de la celebració que han dissenyat especialment per a l’ocasió la Carme Ruscalleda i en Raül Balam. És un menú especial i efímer d’aniversari que reuneix les propostes més icòniques d’aquests menús temàtics que ens han ofert en els darrers quinze anys. Així, asseguts tots a la mateixa taula, en un acte familiar i íntim, alcem les copes per brindar per aquest somni fet realitat, en paraules de la Carme, i perquè la cosa tot just acaba de començar, segons diu en Raül.
Comencem amb la paleta de colors naturals i gastronòmics que la formen: el llobarro amb bitxo i julivert, la tonyina amb remolatxa i l’anemone amb patata violeta.
Continuem amb tres plats icònics: el macaron de foie micuit, la cassoleta de caviar i ous de guatlla i el bacallà amb pebrot i olives. Aquest darrer plat s’elabora amb un motlle especial per a l’ocasió, i el resultat se serveix tapat amb una capsa de fusta que el comensal aixeca per trobar-se l’elaboració a punt per ser degustada. És un dels plats que ens va mostrar en Raül a l’Andorra Taste d’enguany, juntament amb el Machu Picchu, l'estudi de blat de moro que tastem seguidament i que tanca la primera part del menú, amb un plat inspirat en el setè art, en concret en la pel·lícula El padrí: un poltre dels Pirineus amb tomàquet, albergínia i alfàbrega.
El meridià del dinar l’ha marcat un arròs de gambes a la manera del Maresme present en el menú temàtic del 2018. En aquest cas, l’hem maridat amb un montsant, l’Alfredo Arribas Tros Blanc Magnum, fet amb garnatxa blanca. Continuem amb les temàtiques del setè art, l’òpera i la volta ciclista. Així, tastem un moll, ají groc i vegetals inspirat en el mag d’Oz, una ploma ibèrica amb olla gitana inspirada en Carmen, l’obra mestra de George Bizet, i una taula de formatges en honor als ports de muntanya. La sorpresa dels assistents ha sigut majúscula quan han portat l'aire de mar amb ametlles, inspirat en la pel·lícula Buscant en Nemo.
Per acabar, la Carme Ruscalleda i en Raül Balam han bufat les espelmes del pastís d’aniversari i han dirigit unes paraules als convidats. “Són uns moments de molta il·lusió, ha sigut un camí molt bonic durant aquests quinze anys, i ara arriba el moment del colofó. Ara vindrà un canvi de guió, però no de filosofia, on clourem aquests menús de menús i agafarem un altre camí amb més llibertat i amb un guió no tan marcat que potser ens retornarà un altre cop als orígens”.
Podem parlar de bona cuina, tenacitat, esforç, rigor, creativitat, saber fer i equip, però el que de veritat sustenta i manté un projecte d’aquestes característiques és l’amor pel projecte, sense el qual és fàcil que en un moment donat tot se’n vagi en orris. Aprofiteu i preneu-ne nota, que aquest magnífic menú d’aniversari el podreu gaudir fins al mes de febrer del 2025. Llarga vida al Moments!