Hi va haver una època cada cop més llunyana en la qual no existia internet i la informació ens arribava únicament mitjançant un parell de tristos canals de televisió, la ràdio o la premsa. Llavors un dels entreteniments preferits d’aquells estius fantàstics era el seguiment de la Vuelta Ciclista a Espanya. La seva melodia es feia famosa i la cursa la seguia tota la canallada, reconec que per a mi era emocionant, sobretot les contrarellotges i les etapes de muntanya. Cada infant tenia el seu corredor favorit, al qual idolatrava fins al final de la cursa i el perseguia tot corrent al seu costat si tenia la sort que la Vuelta passés per la seva ciutat o poble.

MOMENTS13
Raül Balam, Maca de Castro i Carme Ruscalleda al restaurant Moments ** / Foto: Víctor Antich

Doncs bé, avui ens trobem al restaurant Moments**, situat al Mandarín Oriental, l’exclusiu hotel 5* GL del passeig de Gràcia, on Raül Balam, xef i amfitrió de la vetllada juntament amb Maca de Castro, xef del restaurant Maca de Castro*, de Mallorca, ens oferiran un recorregut gastronòmic per la península com si es tractés de la Vuelta, això sí, en comptes de veure com els corredors van avançant etapes i acumulant quilòmetres amb la finalitat de guanyar la cursa, nosaltres recorrerem Espanya sense moure’ns de la cadira, tastant aquells productes autòctons de cada territori cuinats per aquest tàndem dels Països Catalans, remullant-ho amb els millors vins amb la finalitat de gaudir al màxim de tot plegat, som-hi doncs.

braves
Bomba de la Barceloneta. Moments / Foto: Víctor Antich

La cursa comença a Catalunya, concretament a Barcelona i com no pot ser d’una altra manera, s'inicia amb la bomba de la Barceloneta que va acompanyada del calçot, romesco (Tarragona), de la Coca de recapte (Lleida) i de la Botifarra dolça amb poma (Girona).

gamba
Gamba vermella, salmorreta. Moments / Foto: Víctor Antich

Anem recorrent etapes i ciutats com Dénia, Múrcia, arribant fins a Granada per acabar fent el salt a Mallorca, precisament a Alcúdia, representades per la Gamba vermella amb el seu cap fregit disposada sobre una sumptuosa salmorreta i acompanyada d’una orxata d’arròs i fartó que és excel·lent; el zarangollo que preparen davant nostre també excepcional; després el Caviar, jubz d’hummus de llenties i ajoblanco i arribem al final de l’etapa tot assaborint els caragols, escopinyes i porc negre, tot curosament acompanyat d’un vi blanc, el Coma Blanca dels petits cellers familiars Mas d’en Gil situats al bell mig del Priorat, un vi elegant i saborós.

rajada
Rajada cuinada a la sal, fonoll marí. Moments / Foto: Víctor Antich

Els plats principals també comencen a les Illes, ens presenten una Rajada cuinada a la sal amb fonoll marí absolutament delirant per passar a una Vedella amb rossinyols, ceps i coliflor fent honor a la gastronomia burgalesa on trobem bona carn i bons bolets. Maridem la carn amb un vi d’alçada, el Thalarns del Castell d’Encús, una de les joies que elabora el Raül Bovet al Pallars, que també acompanyarà els formatges.

formatges
Formatges. Moments / Foto: Víctor Antich

Tastar formatges per postres curiosament s’ha convertit en una novetat exquisida, potser per la dificultat de trobar-los a les cartes del país en aquest recorregut gastronòmic de la Vuelta van en l’apartat de Ports de Muntanya.  Trobo excepcionals el Maó de Vaca Roja que ha estat dos-cents dies a la cava i el Tou d’Ovella Rotja Mallorquina.

San Sebastían (3)
Préssec amb txacolí. Moments / Foto cedida

Ens arriben les postres, un préssec amb xacolí, la torrada de Santa Teresa de peres al vi D.O.P. Rioja, la Gla amb xocolata àcida i botifarró per acabar amb la Coca de patata de mi querida Damiana Pascual, una dolça pinzellada de les ciutats de Sant Sebastià, Logronyo i Mallorca, que ha fet les delícies dels més gormands de la taula.

equipaso esquena
Carme Ruscalleda, Raül Balam i Maca de Castro al restaurant Moments / Foto cedida

En l'entrevista concedida a la Gourmeteria arran de l’obertura del Cuina Sant Pau, en Raül comentava: “Per sort, ja fa molts anys que ens entenem molt bé, gairebé només amb la mirada, i avui és per a mi un orgull tenir la Carme a prop”, referint-se a sa mare, una de les xefs més premiades del món i la millor ambaixadora de la gastronomia catalana, i és ben cert veient-los treballar a la cuina del Moments.
En Raül Balam ha compartit amb nosaltres una nit màgica amb un menú irrepetible elevant el llistó a l’altura de l’Angliru a Astúries considerat un dels ports de muntanya més difícils del ciclisme mundial en un pur homenatge al producte, tot fusionant la seva cuina amb la de la Maca de Castro i delectant-nos tots els sentits.
Si us agrada la gastronomia, al Moments en tenen per donar i per vendre. Preneu nota, si us plau, perquè aquestes nits màgiques en tàndem culminaran al juliol amb una quarta cursa a la qual s’afegirà el xef Jesús Sánchez del restaurant Cenador de Amós *** de Cantàbria.