Una de les places més màgiques de la Vila de Gràcia és la plaça del Sol. Les seves terrasses sempre concorregudes fan d’ella una plaça viva i alhora ideal per veure el barri passar davant teu tot prenent una copa, si la sort t’acompanya i trobes una taula lliure.
A la plaça del Sol, com a moltes altres places, alguns dels locals es mantenen, però han anat canviant amb el temps. És el cas del Cafè del Sol on, ja fa anys, tota la parròquia ens coneixíem i els vespres s’allargaven gràcies a les cerveses i un veí pianista que amenitzava les nits fins que l’amo, fart de música i sarau ens feia fora sense contemplacions. Raó en tenia.
També del bar Marcelino, un tuguri amb ambient de cigaló on coincidia el jovent del barri i els no tan joves per afartar-se de quintos i tapes, convertit ara en un restaurant elegant, segons resa a la seva web. Altres locals per sort s’han mantingut igual, com el restaurant Envalira amb els seus magistrals arrossos que són del milloret del barri.
Doncs bé, a la cantonada entre els carrers Xiquets de Valls —on trobem el llegendari “El escarabajo azul”, botiga que porta oberta quasi cinquanta anys on pots comprar complements per ballar la dansa del ventre si així ho desitges—, i el carrer de Maspons, concretament a la planta baixa de l’Hotel Sonder Casa Sol, trobem el restaurant Insolent, que va obrir portes el 2023 i està regentat per quatre joves amics. Els xefs Miquel García i Julià Castelló i els caps de sala Javier Custodio i Pedro Huerta, alguns dels quals han passat per prestigiosos restaurants com el Disfrutar o El Celler de Can Roca.
Curiosament, el dia que els visito han convidat en Marc Ramos del restaurant SiNoFos de Girona. Em comenten que abans de l’estiu van ser els quatre amics de l’Insolent els que van viatjar a Girona per compartir la seva cuina i que va ser tot un èxit. Ara toca el partit de tornada.
Un cop asseguts ens omplen una copa de cava que acompanya els aperitius, una anxova 00 de Santoña sobre una pasta fullada amb mantega fumada i un xuixo fet a Girona farcit de carbonara. La complicitat entre l’equip és absoluta i impregna el tracte que et dispensen i el bon rotllo que es respira al restaurant.
Continuem amb un verat amb ajoblanco i crema d’ametlla, acompanyat d’una emulsió d’oliva, camamilla, all negre i raïm i una Albergínia escalivada amb vinagre de mel, cacauet i herbes. Tots dos plats estan per sucar-hi pa; les dues cuines es poden diferenciar, però alhora es complementen i en això consisteix la diversió de la proposta. En aquesta ocasió, ho remullem amb un Blanc de Mayte fet al Penedès amb varietat xarel·lo.
És el torn d’uns magnífics cabdells a la brasa amb una salsa beurre blanc, ous de salmó i anguila fumada i un excepcional pithivier, que no és una altra cosa que un pastís rodó de pasta de full que ells farceixen de guisat de galta de tonyina vermella, salsa de taronja i kumquat, tot regat amb un Foranell d’Alella fet amb garnatxa blanca.
Finalitzem amb un Txuleton de vaca vella leikan amb porros que es desfà a la boca, amb una copa de Trempat negre de la Conca de Barberà fet amb trepat, una varietat autòctona.
Per postres un maracujà pie que ens endolceix el final de l’àpat.
El restaurant Insolent revitalitza el barri amb la seva cuina fresca i dinàmica. Aquest tipus de propostes sempre són benvingudes. Val a dir, però, que en aquesta ocasió s’han incorporat també els èxits del gironí SiNoFos. Cal destacar l’impecable servei de sala i la seva carta de vins, feta únicament amb referències catalanes.