Tetsuro Maeda, nascut a Kanasawa (Japó) fa 38 anys, va arribar fa dotze anys a l’asador Etxebarri amb una mà al davant i l’altre al darrere, i un coneixement culinari que es reduïa a receptes tradicionals japoneses. Va ser aleshores quan Bittor Arginzoniz el va acollir humilment a casa seva, Axpe Atxondo, iniciant-lo en les arts del foc i la brasa —com tots sabem, a Bittor se’l coneix com el domador de brases.

Bittor Arginzoniz, xef i propietari del Asador Etxebarri 

Com passa sempre en aquests negocis, i d’altres, Tetsuro volia volar sol i va aprofitar una nit de borratxera amb Makoto Hirai, un inversor japonès, per concretar el seu futur al davant del restaurant Txispa, ubicat en una casa pairal de més de quatre-cents anys, on havia estat Mendi-Goikoa. Us sona? Això sí, passat per les mans d’un arquitecte, també japonès, per convertir-lo en un espai minimalista de sis taules.

Asador Etxebarri 

El problema rau en el fet que Tetsuro vol oferir cuina a la brasa, és a dir, el que va aprendre a Cal Bittor, amb l’agreujant que Txispa es troba a escassos 100 metres d’on està ubicat l’asador Etxebarrri. Preu del menú? 250 euros. Lleig, molt lleig.

Així doncs, el Bittor de l’asador Etxebarri, amb una estrella Michelin i tercer millor restaurant del món per The World’s 50 Best Restaurants, ha fet declaracions a alguns mitjans, on manifesta: “Li he ensenyat tot el que sap, li he ofert tot el que tinc, li he obert les portes de casa meva i ha compartit taula amb nosaltres com un més de la família. Li desitjo el millor, jo no m'avinc malament amb ningú, però em sembla poc ètic que a cent metres de casa meva obri una braseria on pretén fer la mateixa cuina”, i acaba dient: “Amb això no puc fer res, seguirem treballant i gaudint del nostre ofici, com sempre”.
Veurem si acaben a les mans o ballaran plegats a les festes del carrer.