L'agredolç de pernil consisteix en barrejar el gust salat del pernil amb la dolçor de la mel i l'agre del vinagre. El resultat és una combinació força encertada.
Alternativament, es pot cuinar la mateixa recepta amb magres de pernil o altres carns blanques. Com veureu a les imatges, jo he utilitzat vinagre de Módena pel seu particular aroma i color, però podeu emprar qualsevol tipus de vinagre que us agradi. Som-hi!
4 talls de pernil
3 cullerades de mel
1 raig de vinagre
1 raig d'oli
Variants:
Es pot escaldar el pernil abans de fregir-lo
Es pot fer amb fetge de porc (Fetge a l'agredolç), magre de porc, xai o pit de pollastre, prèviament enrossits.
He emprat cuixa de pernil de cebo. Podeu fer servir pernil serrà també.
Tireu un bon raig d'oli d'oliva en una paella i escalfeu-lo una mica.
Fregiu les llesques de pernil.
En 30 segons ho tindreu fet d'una banda. Doneu-li la volta i feu el mateix.
Reserveu el pernil sobre un paper absorbent. La salsa ja conté prou oli.
Notareu que el pernil queda cruixent.
A la mateixa paella amb el mateix oli (i greix) que ha quedat, tireu-hi un raig de vinagre generós. COMPTE: Perill de cremades! Abans de tirar el vinagre retireu la paella del foc i espereu uns segons per baixar la temperatura de l'oli. La reacció amb el vinagre és forta, fins i tot al respirar. Amb tot, fareu fumera a la cuina, tingueu-ho en compte.
Doneu unes voltes amb la cullera.
I afegiu-hi la mel també.
Ara remeneu uns instants fins que el vinagre perdi la fortor.
Ho podeu escalfar una mica més.
Passeu el pernil al plat.
I tireu-hi per sobre unes cullerades de la salsa agredolça. No cal posar-la tota. Millor no excedir-se i afegir-ne més si cal.
Serviu-lo a taula ben calent.
Quina pinta, eh?
Un tros de pa cuit amb llenya sucat a la salsa i un tros de pernil... no té preu! Bon profit!