Excel·lent plat tradicional que permet força variacions en el farciment. A mi m'agrada utilitzar tota mena de bolets de temporada. De vegades també hi afegeixo beixamel, una mica per al farciment i la resta per cobrir-les. Sembla que portin molta feina, però es fan relativament de pressa. Penso que podria ser una bona proposta per a un sopar romàntic. Tsch... que també hi ha parelles que troben romàntic sopar un potatge de cigrons amb cansalada i xoriço.
4 albergínies de mida gran
200 g de carn de vedella picada
200 g de carn de porc picada
100 g de pa ratllat
100 g de formatge ratllat
2 ous durs
1 ceba trinxada fina
un raig de llet
oli d'oliva
pebre
sal
Variants:
S'hi pot afegir tomàquet en el sofregit.
S'hi pot fer una reducció de vi blanc o de vi ranci.
S'hi poden afegir panses i pinyons.
Es pot afegir beixamel al farcit.
Es pot servir amb una base de salsa de tomàquet.
Preparem tots els ingredients.
L'albergínia ha de tenir una bona mida.
La carn picada, de bona qualitat. Barrejarem la vedella amb el porc.
D'entrada, posem a bullir els dos ous.
Mentrestant, anirem preparant les albergínies.
Partiu les albergínies longitudinalment...
... i feu uns talls a la polpa.
Fregiu-les fins que estiguin rosses.
Quan comencin a agafar color... la carn estarà tova.
Traieu-ne la polpa amb una cullera. Aneu amb compte de no cremar-vos.
Us han de quedar buides però senceres.
La polpa la reservem. La podeu trinxar una mica més si voleu.
Ara trinxem la ceba.
En la mateixa paella... sofregim la ceba.
Mentrestant, ratllem els tomàquets.
Opcionalment, hi podeu posar una cullerada de pebre vermell.
Empebrem la carn...
... i la salem també.
Ho remenarem tot per coure la carn sense que es torri massa.
Si voleu podeu posar uns quants pinyons...
... que donaran un gran sabor.
Per cert, he canviat de paella. L'altre se m'havia quedat petita. Coses que passen. És important treballar còmodes.
Quan la carn hagi canviat de color... hi posarem el tomàquet.
Deixarem coure el tomàquet uns 10 minuts a foc baix.
Un cop cuit el tomàquet hi abocarem els ous durs trinxats.
També hi tirarem el pa ratllat. Més o menys una capa que ho cobreixi tot.
Ho remenarem per a integrar-ho amb la carn.
A continuació, hi posem la llet. Jo he posat un got per aquesta quantitat.
Lligueu-ho tot plegat...
... i quan comenci a fer xup-xup...
... hi també la polpa de l'albergínia.
Ho remenem una mica...
Opcionalment, si voleu, podeu triturar aquest preparat i fer una mena de crema.
D'aquesta manera els més petits de la casa s'ho mengen millor... i no troben "trossos".
Però jo us recomano no triturar-ho. Personalment, penso que queda molt més bo.
Farciu les albergínies amb el farciment que hem preparat.
Per acabar, tireu-hi una mica de formatge ratllat per sobre, el que més us agradi.
Ho enfornarem en mode grill... durant uns 10-12 minuts.
Fins que estiguin ben torrades.
I ja les podem emplatar.
Aquí les teniu acabades.
Com us comentava, he optat per acompanyar-les d'uns pebrots de Padró.
Només els heu de saltar amb unes gotes d'oli i, un cop fets, tirar-hi un polsim de sal grossa.
Emplatem i acompanyem amb els pebrots.
La tastem?... ummmm... una copa de vi negre si us plau! Bon profit!