Excel·lent plat tradicional que permet força variacions en el farciment. A mi m'agrada utilitzar tota mena de bolets de temporada. De vegades també hi afegeixo beixamel, una mica per al farciment i la resta per cobrir-les. Sembla que portin molta feina, però es fan relativament de pressa. Penso que podria ser una bona proposta per a un sopar romàntic. Tsch... que també hi ha parelles que troben romàntic sopar un potatge de cigrons amb cansalada i xoriço.
4 albergínies de mida gran
200 g de carn de vedella picada
200 g de carn de porc picada
100 g de pa ratllat
100 g de formatge ratllat
2 ous durs
1 ceba trinxada fina
un raig de llet
oli d'oliva
pebre
sal
Variants:
S'hi pot afegir tomàquet en el sofregit.
S'hi pot fer una reducció de vi blanc o de vi ranci.
S'hi poden afegir panses i pinyons.
Es pot afegir beixamel al farcit.
Es pot servir amb una base de salsa de tomàquet.
![alberginies farcides pas1 alberginies farcides pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/79/88/alberginies-farcides-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![alberginies farcides pas2 alberginies farcides pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/80/15/alberginies-farcides-pas2.jpeg)
L'albergínia ha de tenir una bona mida.
![alberginies farcides pas3 alberginies farcides pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/80/42/alberginies-farcides-pas3.jpeg)
La carn picada, de bona qualitat. Barrejarem la vedella amb el porc.
![alberginies farcides pas4 alberginies farcides pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/80/69/alberginies-farcides-pas4.jpeg)
D'entrada, posem a bullir els dos ous.
![alberginies farcides pas5 alberginies farcides pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/80/96/alberginies-farcides-pas5.jpeg)
Mentrestant, anirem preparant les albergínies.
![alberginies farcides pas6 alberginies farcides pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/81/23/alberginies-farcides-pas6.jpeg)
Partiu les albergínies longitudinalment...
![alberginies farcides pas7 alberginies farcides pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/81/50/alberginies-farcides-pas7.jpeg)
... i feu uns talls a la polpa.
![alberginies farcides pas8 alberginies farcides pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/81/80/alberginies-farcides-pas8.jpeg)
Fregiu-les fins que estiguin rosses.
![alberginies farcides pas9 alberginies farcides pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/82/46/alberginies-farcides-pas9.jpeg)
Quan comencin a agafar color... la carn estarà tova.
![alberginies farcides pas10 alberginies farcides pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/82/76/alberginies-farcides-pas10.jpeg)
Traieu-ne la polpa amb una cullera. Aneu amb compte de no cremar-vos.
![alberginies farcides pas12 alberginies farcides pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/83/57/alberginies-farcides-pas12.jpeg)
Us han de quedar buides però senceres.
![alberginies farcides pas13 alberginies farcides pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/83/87/alberginies-farcides-pas13.jpeg)
La polpa la reservem. La podeu trinxar una mica més si voleu.
![alberginies farcides pas14 alberginies farcides pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/84/20/alberginies-farcides-pas14.jpeg)
Ara trinxem la ceba.
![alberginies farcides pas15 alberginies farcides pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/84/47/alberginies-farcides-pas15.jpeg)
En la mateixa paella... sofregim la ceba.
![alberginies farcides pas16 alberginies farcides pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/85/13/alberginies-farcides-pas16.jpeg)
Mentrestant, ratllem els tomàquets.
![alberginies farcides pas17 alberginies farcides pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/85/43/alberginies-farcides-pas17.jpeg)
Opcionalment, hi podeu posar una cullerada de pebre vermell.
![alberginies farcides pas19 alberginies farcides pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/85/97/alberginies-farcides-pas19.jpeg)
Empebrem la carn...
![alberginies farcides pas20 alberginies farcides pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/86/24/alberginies-farcides-pas20.jpeg)
... i la salem també.
![alberginies farcides pas22 alberginies farcides pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/86/78/alberginies-farcides-pas22.jpeg)
Ho remenarem tot per coure la carn sense que es torri massa.
![alberginies farcides pas23 alberginies farcides pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/87/05/alberginies-farcides-pas23.jpeg)
Si voleu podeu posar uns quants pinyons...
![alberginies farcides pas24 alberginies farcides pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/87/32/alberginies-farcides-pas24.jpeg)
... que donaran un gran sabor.
![alberginies farcides pas25 alberginies farcides pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/87/59/alberginies-farcides-pas25.jpeg)
Per cert, he canviat de paella. L'altre se m'havia quedat petita. Coses que passen. És important treballar còmodes.
![alberginies farcides pas26 alberginies farcides pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/87/86/alberginies-farcides-pas26.jpeg)
Quan la carn hagi canviat de color... hi posarem el tomàquet.
![alberginies farcides pas27 alberginies farcides pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/88/13/alberginies-farcides-pas27.jpeg)
Deixarem coure el tomàquet uns 10 minuts a foc baix.
![alberginies farcides pas28 alberginies farcides pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/88/40/alberginies-farcides-pas28.jpeg)
Un cop cuit el tomàquet hi abocarem els ous durs trinxats.
![alberginies farcides pas30 alberginies farcides pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/88/94/alberginies-farcides-pas30.jpeg)
També hi tirarem el pa ratllat. Més o menys una capa que ho cobreixi tot.
![alberginies farcides pas31 alberginies farcides pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/89/21/alberginies-farcides-pas31.jpeg)
Ho remenarem per a integrar-ho amb la carn.
![alberginies farcides pas32 alberginies farcides pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/89/48/alberginies-farcides-pas32.jpeg)
A continuació, hi posem la llet. Jo he posat un got per aquesta quantitat.
![alberginies farcides pas33 alberginies farcides pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/89/75/alberginies-farcides-pas33.jpeg)
Lligueu-ho tot plegat...
![alberginies farcides pas34 alberginies farcides pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/90/02/alberginies-farcides-pas34.jpeg)
... i quan comenci a fer xup-xup...
![alberginies farcides pas35 alberginies farcides pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/90/29/alberginies-farcides-pas35.jpeg)
... hi també la polpa de l'albergínia.
![alberginies farcides pas37 alberginies farcides pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/90/83/alberginies-farcides-pas37.jpeg)
Ho remenem una mica...
![alberginies farcides pas38 alberginies farcides pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/91/10/alberginies-farcides-pas38.jpeg)
Opcionalment, si voleu, podeu triturar aquest preparat i fer una mena de crema.
![alberginies farcides pas39 alberginies farcides pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/91/37/alberginies-farcides-pas39.jpeg)
D'aquesta manera els més petits de la casa s'ho mengen millor... i no troben "trossos".
![alberginies farcides pas40 alberginies farcides pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/91/64/alberginies-farcides-pas40.jpeg)
Però jo us recomano no triturar-ho. Personalment, penso que queda molt més bo.
![alberginies farcides pas41 alberginies farcides pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/91/91/alberginies-farcides-pas41.jpeg)
Farciu les albergínies amb el farciment que hem preparat.
![alberginies farcides pas42 alberginies farcides pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/92/18/alberginies-farcides-pas42.jpeg)
Per acabar, tireu-hi una mica de formatge ratllat per sobre, el que més us agradi.
![alberginies farcides pas43 alberginies farcides pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/92/45/alberginies-farcides-pas43.jpeg)
Ho enfornarem en mode grill... durant uns 10-12 minuts.
![alberginies farcides pas44 alberginies farcides pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/92/72/alberginies-farcides-pas44.jpeg)
Fins que estiguin ben torrades.
![alberginies farcides pas45 alberginies farcides pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/92/99/alberginies-farcides-pas45.jpeg)
I ja les podem emplatar.
![alberginies farcides pas46 alberginies farcides pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/93/26/alberginies-farcides-pas46.jpeg)
Aquí les teniu acabades.
![alberginies farcides pas47 alberginies farcides pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/93/95/alberginies-farcides-pas47.jpeg)
Com us comentava, he optat per acompanyar-les d'uns pebrots de Padró.
![alberginies farcides pas48 alberginies farcides pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/94/22/alberginies-farcides-pas48.jpeg)
Només els heu de saltar amb unes gotes d'oli i, un cop fets, tirar-hi un polsim de sal grossa.
![alberginies farcides pas49 alberginies farcides pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/94/49/alberginies-farcides-pas49.jpeg)
Emplatem i acompanyem amb els pebrots.
![alberginies farcides pas50 alberginies farcides pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/51/94/76/alberginies-farcides-pas50.jpeg)
La tastem?... ummmm... una copa de vi negre si us plau! Bon profit!