Us agraden les gambes? Doncs avui esteu d'enhorabona! Us proposo un plat que no us podeu perdre: l'all cremat fet amb gamba de Vilanova. Com ja sabeu, habitualment l'all cremat es fa amb peix, un peix que es pugui tallar bé com el lluç o el rap.

Ingredients

12 gambes de Vilanova

15-20 grans d'all pelats

4 tomàquets madurs, pelats i picats

2 culleradetes de polpa de nyora

1 cullerada de pebre vermell

6 patates mitjanes, tallades esqueixades

1 litre i quart de fumet de peix o aigua

1 copeta de brandi o rom

oli d'oliva verge

Preparació
1.
all cremat gambes vilanova pas1

El més important: disposar d'unes bones gambes vermelles de Vilanova.

2.
all cremat gambes vilanova pas2

Peleu les patates.

3.
all cremat gambes vilanova pas3

I peleu també els alls.

4.
all cremat gambes vilanova pas4

Talleu les patates a trossos, tot esqueixant-les.

5.
all cremat gambes vilanova pas5

D'aquesta manera deixaran anar el midó durant la cocció, el que ens lligarà la salsa.

6.
all cremat gambes vilanova pas6

A continuació, ratlleu els tomàquets.

7.
all cremat gambes vilanova pas7

I els reserveu.

8.
all cremat gambes vilanova pas8

En paral·lel, poseu a bullir el brou de peix i el reserveu.

9.
all cremat gambes vilanova pas9

Ara, a la cassola en la que farem el plat, tireu-hi un bon raig d'oli d'oliva i enrossiu-hi els alls just fins al punt que no es cremin.

10.
all cremat gambes vilanova pas10

Vigileu-los bé: han d'estar daurats però mai cremats, ja que amargarien el plat.

11.
all cremat gambes vilanova pas11

Passeu-los directament al morter.

12.
all cremat gambes vilanova pas12

Ara, amb compte que us pot esquitxar (RISC DE CREMADES!), tireu el tomàquet. Si cal, aparteu la cassola del foc uns instants. abaixeu una mica el foc.

13.
all cremat gambes vilanova pas13

Deixeu sofregir el tomàquet i abaixeu una mica el foc si cal.

14.
all cremat gambes vilanova pas14

Trinxeu bé els alls fregits dins el morter.

15.
all cremat gambes vilanova pas15

Us ha de quedar una pasta com aquesta.

16.
all cremat gambes vilanova pas16

Incorporeu la pasta d'all al tomàquet.

17.
all cremat gambes vilanova pas17

Remeneu-ho bé i deixeu que s'acabi de fer el tomàquet fins que pràcticament no quedi líquid.

18.
all cremat gambes vilanova pas18

A continuació afegiu-hi el pebre vermell.

19.
all cremat gambes vilanova pas19

I la carn de nyora. La podeu extreure de nyores naturals escaldades amb aigua calenta, però també podeu comprar la carn de nyora ja preparada.

20.
all cremat gambes vilanova pas20

Barregeu bé el conjunt i, si voleu, tireu-hi una mica de vi blanc sec.

21.
all cremat gambes vilanova pas21

Deixeu que redueixi fins que tot plegat sembli que caramel·litza o es comença a enganxar una mica.

22.
all cremat gambes vilanova pas22

A continuació tireu dins la cassola les patates tallades.

23.
all cremat gambes vilanova pas23

Doneu-li unes voltes.

24.
all cremat gambes vilanova pas24

Les patates han de quedar ben impregnades d'aquest sofregit. Podeu torrar lleugerament les patates vigilant no se us cremi el sofregit. En qualsevol cas, no més de 4-5 minuts.

25.
all cremat gambes vilanova pas25

I ara si, ja hi podeu tirar el fumet de peix o aigua i ho deixeu coure a foc mig durant uns 18-20 minuts (depèn del tipus de patata emprat). Dit d'una altra manera, fins que la patata sigui tova.

26.
all cremat gambes vilanova pas26

En paral·lel, poseu a escalfar una paella amb una mica de sal en escates.

27.
all cremat gambes vilanova pas27

Mentre es couen les patates amb el fumet, poseu una mica d’oli a la paella i marqueu les gambes per les dues bandes.

28.
all cremat gambes vilanova pas28

Ara, tireu el conyac i ho flamegeu. (COMPTE! PERILL D'INCENDI!) Vigileu molt sempre que flamegeu a casa. La campana extractora ha d'estar apagada i heu de tenir a mà una tapa de grans dimensions per ofegar el foc si cal.

29.
all cremat gambes vilanova pas29

Ha de cremar fins que s'apagui el foc i es consumeixi tot l'alcohol.

30.
all cremat gambes vilanova pas30

Apagueu el foc i reserveu les gambes amb la mica de suquet que tenen.

31.
all cremat gambes vilanova pas31

Mentrestant, les patates van fent xup-xup! Saleu-ho una mica.

32.
all cremat gambes vilanova pas32

Procureu sacsejar la cassola de tant en tant. Això farà sortir el midó i lligar la salsa, però també per a que les gambes vagin deixant el seu suc i es barregi tot amb les patates.

33.
all cremat gambes vilanova pas33

Quan les patates siguin cuites, afegiu a la cassola les gambes...

34.
all cremat gambes vilanova pas34

... i el suc que han deixat anar al flamejar.

35.
all cremat gambes vilanova pas35

Trinxeu una mica de julivert fresc.

36.
all cremat gambes vilanova pas36

Decoreu la cassola amb el julivert i deixeu-ho coure tot plegat 5 minuts més.

37.
all cremat gambes vilanova pas37

Llavors, apagueu el foc i deixeu reposar el plat.

38.
all cremat gambes vilanova pas38

I ja teniu el plat acabat.

39.
all cremat gambes vilanova pas39

Escalfeu-lo una mica abans de servir-lo a taula.

40.
all cremat gambes vilanova pas40

Bon profit!

41.I PER BEURE...
all cremat gambes vilanova pas41