Us agraden les gambes? Doncs avui esteu d'enhorabona! Us proposo un plat que no us podeu perdre: l'all cremat fet amb gamba de Vilanova. Com ja sabeu, habitualment l'all cremat es fa amb peix, un peix que es pugui tallar bé com el lluç o el rap.
12 gambes de Vilanova
15-20 grans d'all pelats
4 tomàquets madurs, pelats i picats
2 culleradetes de polpa de nyora
1 cullerada de pebre vermell
6 patates mitjanes, tallades esqueixades
1 litre i quart de fumet de peix o aigua
1 copeta de brandi o rom
oli d'oliva verge
![all cremat gambes vilanova pas1 all cremat gambes vilanova pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/61/77/all-cremat-gambes-vilanova-pas1.jpeg)
El més important: disposar d'unes bones gambes vermelles de Vilanova.
![all cremat gambes vilanova pas2 all cremat gambes vilanova pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/62/19/all-cremat-gambes-vilanova-pas2.jpeg)
Peleu les patates.
![all cremat gambes vilanova pas3 all cremat gambes vilanova pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/62/61/all-cremat-gambes-vilanova-pas3.jpeg)
I peleu també els alls.
![all cremat gambes vilanova pas4 all cremat gambes vilanova pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/63/03/all-cremat-gambes-vilanova-pas4.jpeg)
Talleu les patates a trossos, tot esqueixant-les.
![all cremat gambes vilanova pas5 all cremat gambes vilanova pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/63/45/all-cremat-gambes-vilanova-pas5.jpeg)
D'aquesta manera deixaran anar el midó durant la cocció, el que ens lligarà la salsa.
![all cremat gambes vilanova pas6 all cremat gambes vilanova pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/63/87/all-cremat-gambes-vilanova-pas6.jpeg)
A continuació, ratlleu els tomàquets.
![all cremat gambes vilanova pas7 all cremat gambes vilanova pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/64/47/all-cremat-gambes-vilanova-pas7.jpeg)
I els reserveu.
![all cremat gambes vilanova pas8 all cremat gambes vilanova pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/65/31/all-cremat-gambes-vilanova-pas8.jpeg)
En paral·lel, poseu a bullir el brou de peix i el reserveu.
![all cremat gambes vilanova pas9 all cremat gambes vilanova pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/65/73/all-cremat-gambes-vilanova-pas9.jpeg)
Ara, a la cassola en la que farem el plat, tireu-hi un bon raig d'oli d'oliva i enrossiu-hi els alls just fins al punt que no es cremin.
![all cremat gambes vilanova pas10 all cremat gambes vilanova pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/66/39/all-cremat-gambes-vilanova-pas10.jpeg)
Vigileu-los bé: han d'estar daurats però mai cremats, ja que amargarien el plat.
![all cremat gambes vilanova pas11 all cremat gambes vilanova pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/67/05/all-cremat-gambes-vilanova-pas11.jpeg)
Passeu-los directament al morter.
![all cremat gambes vilanova pas12 all cremat gambes vilanova pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/67/50/all-cremat-gambes-vilanova-pas12.jpeg)
Ara, amb compte que us pot esquitxar (RISC DE CREMADES!), tireu el tomàquet. Si cal, aparteu la cassola del foc uns instants. abaixeu una mica el foc.
![all cremat gambes vilanova pas13 all cremat gambes vilanova pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/67/95/all-cremat-gambes-vilanova-pas13.jpeg)
Deixeu sofregir el tomàquet i abaixeu una mica el foc si cal.
![all cremat gambes vilanova pas14 all cremat gambes vilanova pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/68/64/all-cremat-gambes-vilanova-pas14.jpeg)
Trinxeu bé els alls fregits dins el morter.
![all cremat gambes vilanova pas15 all cremat gambes vilanova pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/69/06/all-cremat-gambes-vilanova-pas15.jpeg)
Us ha de quedar una pasta com aquesta.
![all cremat gambes vilanova pas16 all cremat gambes vilanova pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/69/48/all-cremat-gambes-vilanova-pas16.jpeg)
Incorporeu la pasta d'all al tomàquet.
![all cremat gambes vilanova pas17 all cremat gambes vilanova pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/69/90/all-cremat-gambes-vilanova-pas17.jpeg)
Remeneu-ho bé i deixeu que s'acabi de fer el tomàquet fins que pràcticament no quedi líquid.
![all cremat gambes vilanova pas18 all cremat gambes vilanova pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/70/32/all-cremat-gambes-vilanova-pas18.jpeg)
A continuació afegiu-hi el pebre vermell.
![all cremat gambes vilanova pas19 all cremat gambes vilanova pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/70/74/all-cremat-gambes-vilanova-pas19.jpeg)
I la carn de nyora. La podeu extreure de nyores naturals escaldades amb aigua calenta, però també podeu comprar la carn de nyora ja preparada.
![all cremat gambes vilanova pas20 all cremat gambes vilanova pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/71/16/all-cremat-gambes-vilanova-pas20.jpeg)
Barregeu bé el conjunt i, si voleu, tireu-hi una mica de vi blanc sec.
![all cremat gambes vilanova pas21 all cremat gambes vilanova pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/71/58/all-cremat-gambes-vilanova-pas21.jpeg)
Deixeu que redueixi fins que tot plegat sembli que caramel·litza o es comença a enganxar una mica.
![all cremat gambes vilanova pas22 all cremat gambes vilanova pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/72/00/all-cremat-gambes-vilanova-pas22.jpeg)
A continuació tireu dins la cassola les patates tallades.
![all cremat gambes vilanova pas23 all cremat gambes vilanova pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/72/42/all-cremat-gambes-vilanova-pas23.jpeg)
Doneu-li unes voltes.
![all cremat gambes vilanova pas24 all cremat gambes vilanova pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/72/84/all-cremat-gambes-vilanova-pas24.jpeg)
Les patates han de quedar ben impregnades d'aquest sofregit. Podeu torrar lleugerament les patates vigilant no se us cremi el sofregit. En qualsevol cas, no més de 4-5 minuts.
![all cremat gambes vilanova pas25 all cremat gambes vilanova pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/73/26/all-cremat-gambes-vilanova-pas25.jpeg)
I ara si, ja hi podeu tirar el fumet de peix o aigua i ho deixeu coure a foc mig durant uns 18-20 minuts (depèn del tipus de patata emprat). Dit d'una altra manera, fins que la patata sigui tova.
![all cremat gambes vilanova pas26 all cremat gambes vilanova pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/73/68/all-cremat-gambes-vilanova-pas26.jpeg)
En paral·lel, poseu a escalfar una paella amb una mica de sal en escates.
![all cremat gambes vilanova pas27 all cremat gambes vilanova pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/74/10/all-cremat-gambes-vilanova-pas27.jpeg)
Mentre es couen les patates amb el fumet, poseu una mica d’oli a la paella i marqueu les gambes per les dues bandes.
![all cremat gambes vilanova pas28 all cremat gambes vilanova pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/74/52/all-cremat-gambes-vilanova-pas28.jpeg)
Ara, tireu el conyac i ho flamegeu. (COMPTE! PERILL D'INCENDI!) Vigileu molt sempre que flamegeu a casa. La campana extractora ha d'estar apagada i heu de tenir a mà una tapa de grans dimensions per ofegar el foc si cal.
![all cremat gambes vilanova pas29 all cremat gambes vilanova pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/74/94/all-cremat-gambes-vilanova-pas29.jpeg)
Ha de cremar fins que s'apagui el foc i es consumeixi tot l'alcohol.
Apagueu el foc i reserveu les gambes amb la mica de suquet que tenen.
![all cremat gambes vilanova pas31 all cremat gambes vilanova pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/75/99/all-cremat-gambes-vilanova-pas31.jpeg)
Mentrestant, les patates van fent xup-xup! Saleu-ho una mica.
![all cremat gambes vilanova pas32 all cremat gambes vilanova pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/76/41/all-cremat-gambes-vilanova-pas32.jpeg)
Procureu sacsejar la cassola de tant en tant. Això farà sortir el midó i lligar la salsa, però també per a que les gambes vagin deixant el seu suc i es barregi tot amb les patates.
![all cremat gambes vilanova pas33 all cremat gambes vilanova pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/76/83/all-cremat-gambes-vilanova-pas33.jpeg)
Quan les patates siguin cuites, afegiu a la cassola les gambes...
![all cremat gambes vilanova pas34 all cremat gambes vilanova pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/77/25/all-cremat-gambes-vilanova-pas34.jpeg)
... i el suc que han deixat anar al flamejar.
![all cremat gambes vilanova pas35 all cremat gambes vilanova pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/77/67/all-cremat-gambes-vilanova-pas35.jpeg)
Trinxeu una mica de julivert fresc.
![all cremat gambes vilanova pas36 all cremat gambes vilanova pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/78/09/all-cremat-gambes-vilanova-pas36.jpeg)
Decoreu la cassola amb el julivert i deixeu-ho coure tot plegat 5 minuts més.
![all cremat gambes vilanova pas37 all cremat gambes vilanova pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/78/51/all-cremat-gambes-vilanova-pas37.jpeg)
Llavors, apagueu el foc i deixeu reposar el plat.
![all cremat gambes vilanova pas38 all cremat gambes vilanova pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/78/93/all-cremat-gambes-vilanova-pas38.jpeg)
I ja teniu el plat acabat.
![all cremat gambes vilanova pas39 all cremat gambes vilanova pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/79/35/all-cremat-gambes-vilanova-pas39.jpeg)
Escalfeu-lo una mica abans de servir-lo a taula.
![all cremat gambes vilanova pas40 all cremat gambes vilanova pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/80/19/all-cremat-gambes-vilanova-pas40.jpeg)
Bon profit!
![all cremat gambes vilanova pas41 all cremat gambes vilanova pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/19/81/36/all-cremat-gambes-vilanova-pas41.jpeg)