L'allioli de codony, al costat del codonyat, és un producte del codony derivat de les tècniques d'aprofitament i optimització dels recursos de les muntanyes pirinenques. Es prepara afegint a l'emulsió habitual d'all i oli uns trossos de codony madur, bullit, pelat i sense pinyols. També s'hi acostuma a afegir altres ingredients que el fan un aliment molt complet, com ara ous, poma, pa,... Es tracta d'un producte molt nutritiu i calòric, de gust dolcenc i lleugerament picant, i amb més capacitat de conservació que l'allioli normal. Es converteix en un producte de rebost, molt adequat per tota mena de plats, tant d'acompanyament per a carns i peixos com de farciment damunt d'una llesca de pa.
1 codony
1 gra d'all
150 ml d'oli d'oliva
aigua
sal
Variants:
- El codony es pot escalivar en comptes de bullir
- S'hi pot afegir poma, cuita o crua.
- S'hi pot afegir pera d'hivern
- S'hi pot afegir tomàquet escalivat
- S'hi pot afegir una molla de pa sucada amb vinagre o amb vi moscatell
![allioli codony pas1 allioli codony pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/46/56/allioli-codony-pas1.jpeg)
Per l'allioli farem servir un únic codony, tot i que a les imatges veurem la cocció d'un nombre superior.
![allioli codony pas2 allioli codony pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/46/98/allioli-codony-pas2.jpeg)
Un cop ben rentat, partirem el codony per la meitat.
Jo prefereixo coure'l directament i pelar-lo un cop cuit i fred, que resulta més fàcil.
![allioli codony pas6 allioli codony pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/48/66/allioli-codony-pas6.jpeg)
Notareu que el conjunt de seguida canvia cap a un color més vermellós.
![allioli codony pas7 allioli codony pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/49/08/allioli-codony-pas7.jpeg)
Mentre es cou el codony, prepararem la resta d'ingredients.
![allioli codony pas8 allioli codony pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/49/50/allioli-codony-pas8.jpeg)
Ja han passat els 20 minuts i comprovem que la carn és ben tova.
![allioli codony pas10 allioli codony pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/50/34/allioli-codony-pas10.jpeg)
Reservarem el nostre codony i el deixarem refredar completament a temperatura ambient.
![allioli codony pas11 allioli codony pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/50/76/allioli-codony-pas11.jpeg)
Un cop fred, serà molt fàcil pelar-lo.
![allioli codony pas12 allioli codony pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/51/18/allioli-codony-pas12.jpeg)
I un cop pelat....
![allioli codony pas13 allioli codony pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/51/60/allioli-codony-pas13.jpeg)
li traurem tota la carn. Només ens interessa la polpa. Amb la pell i els cors sobrant hi ha qui fa gelea. Reservem la polpa.
![allioli codony pas14 allioli codony pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/52/02/allioli-codony-pas14.jpeg)
Ara pesem els 150ml d'oli d'oliva.
![allioli codony pas15 allioli codony pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/52/44/allioli-codony-pas15.jpeg)
Pelem un gra d'all i...
![allioli codony pas16 allioli codony pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/52/86/allioli-codony-pas16.jpeg)
el piquem en un morter amb una mica de sal fins que quedi ben fi, que faci pasta.
![allioli codony pas17 allioli codony pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/53/28/allioli-codony-pas17.jpeg)
Afegirem el codony trinxat i...
![allioli codony pas18 allioli codony pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/53/70/allioli-codony-pas18.jpeg)
ho treballarem una estona amb la mà de morter.
![allioli codony pas19 allioli codony pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/54/12/allioli-codony-pas19.jpeg)
Ha de quedar ben integrat i desfet.
![allioli codony pas20 allioli codony pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/54/54/allioli-codony-pas20.jpeg)
A partir d'aquí, anirem tirant l'oli a poc a poc.
![allioli codony pas21 allioli codony pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/54/96/allioli-codony-pas21.jpeg)
I com qualsevol altre allioli, ho anirem lligant fins a consumir tot l'oli.
![allioli codony pas22 allioli codony pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/55/38/allioli-codony-pas22.jpeg)
I ja el tenim fet.
![allioli codony pas23 allioli codony pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/55/80/allioli-codony-pas23.jpeg)
A que té una textura molt similar a l'allioli fet amb rovell d'ou?
![allioli codony pas24 allioli codony pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/56/22/allioli-codony-pas24.jpeg)
La diferència és que aquí no hi ha ou i, per tant, es conservarà força temps.
![allioli codony pas25 allioli codony pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/56/64/allioli-codony-pas25.jpeg)
El voleu tastar?
![allioli codony pas26 allioli codony pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/57/06/allioli-codony-pas26.jpeg)
Per conservar-ho durant molt de temps, podeu posar-ho en pots i escalfar-los al bany maria.
![allioli codony pas27 allioli codony pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/57/48/allioli-codony-pas27.jpeg)
I ara, és qüestió de trobar l'oportunitat de gaudir-lo, com en aquesta botifarra amb bolets.
![allioli codony pas28 allioli codony pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/57/90/allioli-codony-pas28.jpeg)
Ummmm.
![allioli codony pas29 allioli codony pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/79/58/32/allioli-codony-pas29.jpeg)
Personalment, penso que no hi ha res millor que l'allioli amb rovell d'ou, el de tota la vida, però aquesta alternativa funciona molt bé. Millor del que m'esperava, de fet.
Bon profit!