Aquesta és la clàssica recepta ràpida d'allioli, feta amb ou sencer i amb batedora elèctrica o minipimer. Després tenim el tradicional allioli amb rovell d'ou de tota la vida, fet amb el morter i la mà de morter... i per últim el més autèntic de tots, que només porta all i oli (gens d'ou).
Per cert, jo tinc la sort de comprar els ous ecològics al mercat a una parada que els porten directament d'una granja (no són de fabricació industrial). Són els ous de tota la vida. I la veritat, es nota moltíssim en un allioli. Fins i tot el color és més groguenc.
Hi ha molts detractors dels alliolis fets amb ou sencer... o variants similars, però jo penso que, sabent el què és cada cosa, hi ha lloc (i moments) per a totes aquestes variants.
Un ou sencer
Un got d'oli de girasol
Un all
Un raig de suc de llimona
Sal
![allioli recepta ou sencer pas1 allioli recepta ou sencer pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/78/81/91/allioli-recepta-ou-sencer-pas1.jpeg)
Preparem els ingredients. L'oli, al gust, podeu utilitzar un oli de girasol per a receptes amb batedora com aquesta, però també podeu utilitzar oli d'oliva de gust suau. Per evitar que es talli, es interessant que l'ou tingui temperatura ambient.
![allioli recepta ou sencer pas2 allioli recepta ou sencer pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/78/82/45/allioli-recepta-ou-sencer-pas2.jpeg)
Pelem i tallem l'all en dos o tres trossos. Si volem un o dos alls, dependrà de si volem un allioli més o menys picant. El col.locarem dins un pot per la batidora.
![allioli recepta ou sencer pas3 allioli recepta ou sencer pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/78/83/05/allioli-recepta-ou-sencer-pas3.jpeg)
Tireu un petit raig de suc de llimona. No és obligatori però així evitareu que es talli.
![allioli recepta ou sencer pas4 allioli recepta ou sencer pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/78/83/50/allioli-recepta-ou-sencer-pas4.jpeg)
A continuació incorporem un ou sencer.
![allioli recepta ou sencer pas5 allioli recepta ou sencer pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/78/83/95/allioli-recepta-ou-sencer-pas5.jpeg)
Un polsim de sal...
![allioli recepta ou sencer pas6 allioli recepta ou sencer pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/78/84/37/allioli-recepta-ou-sencer-pas6.jpeg)
... i l'oli, aproximadament, un got.
![allioli recepta ou sencer pas7 allioli recepta ou sencer pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/78/84/79/allioli-recepta-ou-sencer-pas7.jpeg)
Podeu posar-ne més o menys, però no us passeu. Si voleu fer més quantitat és recomanable fer dues tongades petites que una de gran.
![allioli recepta ou sencer pas8 allioli recepta ou sencer pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/78/85/21/allioli-recepta-ou-sencer-pas8.jpeg)
Ara ho hem de triturar.
![allioli recepta ou sencer pas9 allioli recepta ou sencer pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/78/85/63/allioli-recepta-ou-sencer-pas9.jpeg)
Però aquí està el secret d'aquesta recepta, en l'emulsió.
![allioli recepta ou sencer pas10 allioli recepta ou sencer pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/78/86/05/allioli-recepta-ou-sencer-pas10.jpeg)
Col.loqueu la batedora en el fons del pot... que toqui fons, vaja... i no el mogueu per res. Tritureu a màxima velocitat durant uns 20-25 segons. Després podeu començar a moure lleugerament la batedora per deixar entrar l'oli de la part de dalt. No feu moviments bruscos.
![allioli recepta ou sencer pas11 allioli recepta ou sencer pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/78/86/47/allioli-recepta-ou-sencer-pas11.jpeg)
Jo el faig amb menys d'un minut. No cal més temps.
![allioli recepta ou sencer pas12 allioli recepta ou sencer pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/78/86/89/allioli-recepta-ou-sencer-pas12.jpeg)
Ha de tenir una textura cremosa... com la maionesa, que es fa igual però sense all.
![allioli recepta ou sencer pas13 allioli recepta ou sencer pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/20/78/87/31/allioli-recepta-ou-sencer-pas13.jpeg)
Serviu-lo immediatament. Si el voleu conservar, sempre en nevera i tapat amb un film. Per seguretat, és un producte que no s'acostuma a guardar més de 24 hores. A l'endemà, és millor llençar-lo i fer-ne un de nou, ja que també acostuma a agafar pell. Bon profit!