Hi ha moltes varietats d'allioli: amb poma, amb pera, amb patata bullida, amb fruita seca i galetes, amb mel, amb codony, amb llet, verd, suau, fort, amb rovell, amb ou, negat, etc...i els podem considerar a tots una "brandada", del verb "brandar", que significa emulsionar, lligar o remenar enèrgicament amb un morter. El d'avui, es tracta d'una mena d'allioli tradicional però substituint l'ou per tomàquets madurs escalibats.

Sobretot aprofiteu la temporada de tomàquets.... ja que la qualitat dels ingredients, com sempre, és bàsica. Molt senzilla de fer... i amb un resultat espectacular.

Ingredients

2 alls

3 o 4 tomàquets madurs

150ml. d'oli d'oliva suau  

un polsim sal

  

Nota:

La quantitat dels ingredients és orientativa, ja que dependrà de la quantitat final desitjada

Preparació
1.

El procés és el mateix que un all i oli convencional, només que s'afegeix tomàquet en comptes d'ou. Primer escalivem uns quants tomàquets a foc lent, sense presses.

2.

Ara toca l'all. En principi posarem dos alls, però si el voleu més picant o més fort... afegiu-ne els que vulgueu. Triturem l'all dins el morter (i amb la mà de morter). Aprofitarem per incorporar un polsim de sal.

3.

Un cop tenim els tomàquets madurs escalivat... li traurem la pell i totes les llavors que puguem.

4.

Afegim el tomàquet poc a poc i anem remenant amb la mà de morter.

5.

Ara és el moment d'anar afegint miquetes d'oli d'oliva, com fariem per un all i oli tradicional, i anar remenant per què lligui.

6.

Veurem que el conjunt anirà lligant poc a poc. Lògicament no ens quedarà mai una salsa massa massa espesa, pero deu ni dó lo lligada que queda! Quan tinguem la quantitat desitjada ja podem deixar d'afegir oli... i a gaudir sucant'hi pa!

7.

Us aseguro que una vegada la proveu amb carn a la brasa, us farà oblidar l'all i oli! (o no). Bon Profit!