M'agrada presentar aquestes receptes tan i tan bàsiques, sobretot les que conformen el dia a dia de les nostres llars. Com passa amb altres plats, aquesta amanida sona tan extremadament senzilla d'elaborar i amb uns ingredients tan simples que, penso jo, aquests acaben sent aspectes que l'afecten negativament.
Aquesta mena de receptes molta gent ja no les fa, per què les considera gairebé absurdes. A mi m'ha passat, però, en tastar-les, i amb el pas del temps, he canviat d'opinió. La nostra imaginació, a vegades, ens juga males passades i ens fa creure que allò tan i tan bàsic no ha de ser prou bo. Aquesta amanida ho és de bona, i molt, a més de sana.
S'aprofiten totes les vitamines, ja que ho consumim en cru. L'api és depuratiu i, diuen, que també té poders afrodisíacs a causa de l'oli que conté. A més, va bé als diabètics perquè conté hormones semblants a la insulina. L'escarola té un efecte diürètic molt beneficiós per a les persones que patim hipertensió. També ajuda a reduir el colesterol i té propietats laxants, el que ajudarà especialment als que tenen problemes d'estrenyiment. És a dir, un tros de plat.
- 2 troncs d'api blancs
- 1 escarola
- Oli d'oliva
- Vinagre
- Sal
Variants:
- Es pot fregar un gra d'all per la part de dins del bol d'amanir per aromatitzar-lo.
Tria les fulles blanques de l'escarola.
Renta-les i escorre-les.
Tria les branques d'api i retira'n les fibres més grosses.
Renta-ho i escorreu-ho.
Amb l'ajuda d'un pelador, fes làmines fines d'api. Reserva-les.
Prepara una vinagreta amb oli d'oliva verge extra.
I vinagre.
Tira-hi una mica de sal.
Barreja-ho bé.
Col·loca l'escarola al plat amb una mica de gràcia.
Decora-ho amb les làmines d'api que has reservat.
Amaneix-ho tot amb la vinagreta.
I ja ho pots servir a taula. Si vols, pots decorar el plat amb una mica de crema de vinagre de Mòdena.
Bon profit!