Avui un clàssic de clàssics en la nostra cultura catalana que no podia faltar en aquest blog. I és que me l'han hagut de demanar i tot!
De fet, no és més que una amanida verda però presentada amb tota mena d'embotits de casa nostra. Es poden afegir espàrrecs blancs, cogombre, olives negres, pebrot vermell, raves, fuet, xoriço, llonganissa de pagès, anxoves i d'altres embotits típics. En aquesta ocasió, no l'he volgut carregar massa per poder gaudir d'una verdura ecològica de primeríssima qualitat.
Però també és cert que l'acostumen a servir, com a mínim, amb xoriço, llonganissa i tonyina. Per descomptat, treballarem amb la verdura de l'horta ecològica que ens proposa La Tavella. Es pot demanar com a entrant, primer plat o per compartir abans d'una bona carn a la brasa, un arròs, etc. És el complement ideal de la nostra taula i a moltes cases es considera un complement, com el pa. L'amanida catalana pot estar present en tots els dinars. Gaudeix-la!
- 1 enciam meravella
- 1 ceba
- 1 pebrot verd
- 1 tomàquet d'amanir
- 2 talls de bull blanc o botifarra blanca
- 2 talls de bull negre o botifarra negra
- 3 talls de catalana
- 1 tall de pernil dolç
- Oli d'oliva verge extra
- Un raig de vinagre de vi
- Sal
Variants
- Es poden afegir filets d'anxova, tonyina i sardines en llauna
- Es pot decorar amb ou dur
- Es pot amanir amb olives arbequines
Avui m'ha arribat una cistella de La Tavella.
Amb molts productes ecològics de fruita i verdura.
Quina pinta!
Mira quins tomàquets per amanir.
Mira quin color que té aquest enciam. És una meravella.
Clar, en veure tot això he pensat que no havia publicat l'amanida catalana encara.
És molt fàcil. Posa unes quantes fulles ben maques d'enciam en remull.
Vigila que no quedi gens de sorra. L'has d'escórrer per extreure'n tota l'aigua.
Els tomàquets també els has de rentar.
I talla'ls a llesques gruixudes.
La ceba en juliana.
I res, munta el plat amb una mica d'enciam, la ceba per sobre, un pebrot verd també en juliana i els tomàquets per sobre. En aquest moment, l'he amanit una mica amb oli, vinagre i sal.
Per sobre, col·loca el bull blanc, el negre, la catalana i el pernil dolç. Quatre olivetes i llestos.
Bon Profit!