Una amanida Cèsar és una amanida d'enciam romana i trossos de pa torrat amb suc de llimona, oli d'oliva, ou, salsa Worcestershire, anxoves, all, mostassa de Dijon, formatge parmesà i pebre negre. L'amanida Cèsar original no conté pollastre, encara que se li sol afegir habitualment.
Aquesta amanida és molt popular i ha arribat a internacionalitzar-se, sent possible trobar-la en molts restaurants de tot el món. En la seva forma original, aquesta amanida era preparada al moment davant del comensal i servida a un costat de la taula. És una amanida que pots preparar, per exemple, per aprofitar pollastre sobrant d'altres preparacions (com el pollastre a l'ast).
1 enciam fresc (varietat romana)
2 anxoves
4 cullerades d'oli de girasol
50 g de formatge parmesà
1 pit de pollastre cuit (a la planxa, al forn o a l'ast)
oli d'oliva verge extra
sal
Per a la salsa Cèsar:
2 anxoves
1 rovell d'ou
el suc de mitja llimona
1 cullerada de salsa Worcestershire
1 cullerada de mostassa de Dijon
2 cullerades de formatge parmesà
1 raig de llet
1 raig d'oli de gira-sol
1 gra d'all
pebre negre
sal
Variants:
La salsa es pot fer amb la clara d'ou també
Es pot fer sense pollastre
Prepara tots els ingredients, que no falti res. És una recepta molt fàcil de fer, però incorpora molts ingredients.
Per a aquesta recepta faré servir formatge de Parma en dues textures: una per triturar amb la salsa i l'altra per decorar el plat.
Renta bé l'enciam. Aquesta amanida es pot fer amb qualsevol tipus d'enciam, però la recepta original diu que ha de ser de tipus romana.
Respecte al pollastre, jo he aprofitat un pit de pollastre a l'ast que ha sobrat d'un dinar anterior. El sabor que té la carn amb aquesta cocció és més adient per fer l'amanida Cèsar. Però ho pots fer amb qualsevol tipus de pollastre o, fins i tot, altres carns.
Escull les millors fulles i trinxa-les a trossos grans.
Ara renta bé l'enciam tallat sota l'aigua.
Utilitza una centrifugadora de plàstic per eixugar-lo bé. Reserva'l.
Ara prepara la salsa. En un pot posa-hi el suc de llimona.
L'all pelat.
El formatge en pols.
Les anxoves.
La cullerada de salsa Worcestershire
La cullerada de mostassa.
I el rovell.
Cap a dins.
Una mica de sal i pebre.
Tritura-ho.
Afegeix-hi ara l'oli de gira-sol procurant que no es talli.
I finalment, i de forma opcional, hi pots posar un raig de llet per liquar-la més.
Ha de quedar una salsa lligada, però més líquida que un allioli.
Aquesta és la bona textura.
La reserves a la nevera.
I ara amb el formatge fes tires amb un pela-patates
Molt bé!
Col·loca una primera capa d'enciam al plat i una mica de sal, però no massa, ja que el formatge i el pollastre ja van salats, com la salsa.
Posa daus de pa sec per sobre. Els daus de pa també els pots fregir amb una mica de farigola.
Uns trossets de pollastre.
Una mica de formatge.
I tot ben regat de salsa.
Ara repeteix l'operació amb una segona capa i un raig d'oli d'oliva verge extra per sobre.
I ja ho pots servir a taula.
Bon profit!
I per beure...