Una amanida Cèsar és una amanida d'enciam romana i trossos de pa torrat amb suc de llimona, oli d'oliva, ou, salsa Worcestershire, anxoves, all, mostassa de Dijon, formatge parmesà i pebre negre. L'amanida Cèsar original no conté pollastre, encara que se li sol afegir habitualment.
Aquesta amanida és molt popular i ha arribat a internacionalitzar-se, sent possible trobar-la en molts restaurants de tot el món. En la seva forma original, aquesta amanida era preparada al moment davant del comensal i servida a un costat de la taula. És una amanida que pots preparar, per exemple, per aprofitar pollastre sobrant d'altres preparacions (com el pollastre a l'ast).
1 enciam fresc (varietat romana)
2 anxoves
4 cullerades d'oli de girasol
50 g de formatge parmesà
1 pit de pollastre cuit (a la planxa, al forn o a l'ast)
oli d'oliva verge extra
sal
Per a la salsa Cèsar:
2 anxoves
1 rovell d'ou
el suc de mitja llimona
1 cullerada de salsa Worcestershire
1 cullerada de mostassa de Dijon
2 cullerades de formatge parmesà
1 raig de llet
1 raig d'oli de gira-sol
1 gra d'all
pebre negre
sal
Variants:
La salsa es pot fer amb la clara d'ou també
Es pot fer sense pollastre
![amanida cesar pas1 amanida cesar pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/22/46/amanida-cesar-pas1.jpeg)
Prepara tots els ingredients, que no falti res. És una recepta molt fàcil de fer, però incorpora molts ingredients.
![amanida cesar pas2 amanida cesar pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/23/06/amanida-cesar-pas2.jpeg)
Per a aquesta recepta faré servir formatge de Parma en dues textures: una per triturar amb la salsa i l'altra per decorar el plat.
![amanida cesar pas3 amanida cesar pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/23/33/amanida-cesar-pas3.jpeg)
Renta bé l'enciam. Aquesta amanida es pot fer amb qualsevol tipus d'enciam, però la recepta original diu que ha de ser de tipus romana.
![amanida cesar pas4 amanida cesar pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/23/60/amanida-cesar-pas4.jpeg)
Respecte al pollastre, jo he aprofitat un pit de pollastre a l'ast que ha sobrat d'un dinar anterior. El sabor que té la carn amb aquesta cocció és més adient per fer l'amanida Cèsar. Però ho pots fer amb qualsevol tipus de pollastre o, fins i tot, altres carns.
![amanida cesar pas5 amanida cesar pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/23/87/amanida-cesar-pas5.jpeg)
Escull les millors fulles i trinxa-les a trossos grans.
![amanida cesar pas6 amanida cesar pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/24/14/amanida-cesar-pas6.jpeg)
Ara renta bé l'enciam tallat sota l'aigua.
![amanida cesar pas7 amanida cesar pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/24/41/amanida-cesar-pas7.jpeg)
Utilitza una centrifugadora de plàstic per eixugar-lo bé. Reserva'l.
![amanida cesar pas8 amanida cesar pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/24/68/amanida-cesar-pas8.jpeg)
Ara prepara la salsa. En un pot posa-hi el suc de llimona.
![amanida cesar pas9 amanida cesar pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/24/95/amanida-cesar-pas9.jpeg)
L'all pelat.
![amanida cesar pas10 amanida cesar pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/25/22/amanida-cesar-pas10.jpeg)
El formatge en pols.
![amanida cesar pas11 amanida cesar pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/25/49/amanida-cesar-pas11.jpeg)
Les anxoves.
![amanida cesar pas12 amanida cesar pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/25/76/amanida-cesar-pas12.jpeg)
La cullerada de salsa Worcestershire
![amanida cesar pas13 amanida cesar pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/26/03/amanida-cesar-pas13.jpeg)
La cullerada de mostassa.
![amanida cesar pas14 amanida cesar pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/26/30/amanida-cesar-pas14.jpeg)
I el rovell.
![amanida cesar pas15 amanida cesar pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/26/57/amanida-cesar-pas15.jpeg)
Cap a dins.
![amanida cesar pas16 amanida cesar pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/26/84/amanida-cesar-pas16.jpeg)
Una mica de sal i pebre.
![amanida cesar pas17 amanida cesar pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/27/38/amanida-cesar-pas17.jpeg)
Tritura-ho.
![amanida cesar pas18 amanida cesar pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/27/65/amanida-cesar-pas18.jpeg)
Afegeix-hi ara l'oli de gira-sol procurant que no es talli.
![amanida cesar pas19 amanida cesar pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/27/92/amanida-cesar-pas19.jpeg)
I finalment, i de forma opcional, hi pots posar un raig de llet per liquar-la més.
![amanida cesar pas20 amanida cesar pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/28/19/amanida-cesar-pas20.jpeg)
Ha de quedar una salsa lligada, però més líquida que un allioli.
![amanida cesar pas21 amanida cesar pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/28/46/amanida-cesar-pas21.jpeg)
Aquesta és la bona textura.
![amanida cesar pas22 amanida cesar pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/28/73/amanida-cesar-pas22.jpeg)
La reserves a la nevera.
![amanida cesar pas24 amanida cesar pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/29/69/amanida-cesar-pas24.jpeg)
I ara amb el formatge fes tires amb un pela-patates
![amanida cesar pas25 amanida cesar pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/29/96/amanida-cesar-pas25.jpeg)
Molt bé!
![amanida cesar pas26 amanida cesar pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/30/23/amanida-cesar-pas26.jpeg)
Col·loca una primera capa d'enciam al plat i una mica de sal, però no massa, ja que el formatge i el pollastre ja van salats, com la salsa.
![amanida cesar pas27 amanida cesar pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/30/50/amanida-cesar-pas27.jpeg)
Posa daus de pa sec per sobre. Els daus de pa també els pots fregir amb una mica de farigola.
![amanida cesar pas28 amanida cesar pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/31/04/amanida-cesar-pas28.jpeg)
Uns trossets de pollastre.
![amanida cesar pas29 amanida cesar pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/31/46/amanida-cesar-pas29.jpeg)
Una mica de formatge.
![amanida cesar pas30 amanida cesar pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/31/79/amanida-cesar-pas30.jpeg)
I tot ben regat de salsa.
![amanida cesar pas31 amanida cesar pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/32/06/amanida-cesar-pas31.jpeg)
Ara repeteix l'operació amb una segona capa i un raig d'oli d'oliva verge extra per sobre.
![amanida cesar pas32 amanida cesar pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/32/33/amanida-cesar-pas32.jpeg)
I ja ho pots servir a taula.
![amanida cesar pas33 amanida cesar pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/32/60/amanida-cesar-pas33.jpeg)
Bon profit!
![amanida cesar pas34 amanida cesar pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/32/87/amanida-cesar-pas34.jpeg)
I per beure...