Ja ha arribat la calor i sembla que serà per quedar-s'hi, oi? Et presento, doncs, una recepta fresca, deliciosa i senzilla de fer. Ja saps que les endívies resulten una mica amargants. Per internet trobaràs alguns trucs com netejar les fulles amb paper de cuina o un drap humit, escull les més blanques (com més verda més amarga) o posa-hi unes gotes de llimona si les has de coure.
Però més enllà d'aquesta lleugera amargor (més que suportable a parer meu) voldria destacar l'efecte refrescant en boca que tenen les fulles, ideal per a preparacions com la que veuràs a continuació. A més, les propietats d'aquesta hortalissa són molt destacables: conté provitamina A, vitamina B9, C, E, potassi i calci.
- 4 endívies
- 1 poma
- 200 g de formatge parmesà en plaques o a trossos
- 100 g de nous pelades
- Oli d'oliva verge extra
- Una fulla de menta fresca per decorar
- Sal
Per a la salsa:
- 6 cullerades de mel
- 4 cullerades de mostassa
Variants:
- Pots fer servir altres tipus de formatge.
- També es pot acompanyar la mateixa amanida amb salsa pesto.
- En lloc d'aquesta salsa pots fer la clàssica vinagreta de mel i mostassa afegint vinagre, oli i sal.
Prepara els ingredients.
Comença fent la salsa. Jo he utilitzat una mostassa de la casa Leo Boeck, amb un punt de picant molt interessant.
Posa la mel en un bol.
I a sobre la mostassa.
Barreja-ho bé fins que els dos ingredients quedin totalment integrats. Ho reserves a la nevera.
Talla les endívies.
Separa les fulles i reserva el cor.
Amb un drap o un paper humit neteja-les d'una en una, amb paciència.
Peleu una poma i amb el mateix pelador, feu-ne tires.
Les vas reservant.
El cor, o part central que abans hem reservat, també l'aprofitarem.
Un cop net, el trinxem.
I el col·loques al mig del plat.
Aquesta base et farà de suport per a les fulles.
Seguidament, tira-hi un raig d'oli d'oliva per sobre. Pots salar lleugerament les fulles, però la sal del formatge serà suficient per a aquesta amanida.
Col·loca la poma per sobre de les fulles.
I ara el formatge. Qualsevol que t'agradi li anirà bé.
També repartit per sobre de la poma, de forma desigual.
A continuació, posa-hi trossos de nou, amb una mica de gràcia millor.
Finalment, una fulla de menta rematarà estèticament l'amanida, alhora que aportarà un fresc aroma.
Per acabar, amaneix el plat amb la salsa de mel i mostassa.
I ja la pots servir.
Bon profit!