Hi ha moltes maneres de presentar una amanida feta amb productes del mar. En aquesta ocasió he volgut donar importància al producte sencer i respectar unes porcions grans i maques de cada ingredient.

He partit d'una senzilla i refrescant amanida d'arròs bullit amb tomàquet i ceba dolça picats com a base, i ho he regat amb una maionesa al whisky, ben lleugera, sense alls. Al capdamunt, generosos trossos de tonyina, pop, gambes i salmó... que provocaran el desig de tastar-los.

El tema del surimi (barretes de cranc)... si és del bo (i tots tenim ben clar quin és el bo), també li va bé, a mi m'agrada, però és cert que és un producte que no gaudeix de massa bona reputació dins d'una elaboració més o menys professional. Bé, almenys aquesta és la meva impressió. En qualsevol cas, jo us he fet una presentació amb surimi i una altra sense.

Conclusió: una bona recepta... d'aquelles atractives a l'estiu.... després d'haver passat tot un matí a la platja.

Ingredients

100 g de gambes pelades

1 pota grossa de pop cuit

1 llauna de tonyina en oli

2 barretes de surimi (cranc)

4 anxoves de l'Escala

1 enciam mini

1 cullerada de pebre vermell dolç

pebre negre

sal

Per a l'amanida base:

100 g d'arròs bullit

1 tomàquet d'amanir

1 ceba dolça

julivert picat

oli d'oliva

sal

Per a la salsa:

200 g d'oli d'oliva de gust suau

1 cullerada gran de ketchup

2 cullerades de whisky

pebre negre

1 ou

sal

Preparació
1.
amanida mar pas1

Preparem els ingredients.

2.
amanida mar pas2

Podeu utilitzar altres productes del mar, els que més us agradin.

3.
amanida mar pas3

Tallem el tomàquet d'amanir.

4.
amanida mar pas4

El feu a daus petits.

5.
amanida mar pas5

El mateix amb la ceba, que ha de ser dolça, que no piqui.

6.
amanida mar pas6

Picarem també una mica de julivert fresc.

7.
amanida mar pas7

Ho barrejarem tot plegat.

8.
amanida mar pas8

Una mica de sal...

9.
amanida mar pas9

... una mica d'oli...

10.
amanida mar pas10

... i l'arròs bullit... si és basmati millor que millor. Reservem aquesta amanida a la nevera.

11.
amanida mar pas11

Ara, tallarem al biaix la pota de pop cuit, que podeu comprar en qualsevol peixateria.

12.
amanida mar pas12
13.
amanida mar pas13

En una paella amb un petit raig d'oli... fem les gambes amb el pop... i un xic de sal. Al pop no li cap més cocció, però així es barrejaran millor els sabors.

14.
amanida mar pas14

Una mica de pebre negre...

15.
amanida mar pas15

... una cullereta de pebre vermell dolç...

16.
amanida mar pas16

... i deixem que s'evapori tota l'aigua de les gambes.

17.
amanida mar pas17

Quan comenci a fer "crec-crec", significarà que l'aigua ja s'ha evaporat.

18.
amanida mar pas18

Ho reservem... que es refredi. Podeu afegir un puntet de picant si voleu.

19.
amanida mar pas19

Ara anem a fer la salseta. No és més que una maionesa tradicional.

20.
amanida mar pas20

Hi posem l'oli, l'ou i una mica de sal... i ho batem.

21.
amanida mar pas21

Un cop feta la maionesa, incorporem el "ketchup"...

22.
amanida mar pas22

... i el raig de whisky...

23.
amanida mar pas23

... de la marca que us vagi millor, eh?... i li donem un cop més de turmix.

24.
amanida mar pas24

Un cop acabat, afegiu una mica de pebre negre i remeneu. Tasteu-lo fins obtenir el punt que més us convingui, tant de color, com de gust.

25.
amanida mar pas25

Ja podem començar a emplatar. Utilitzarem unes fulles d'enciam mini com aquest. Ben rentades.

26.
amanida mar pas26

Col·loquem un motlle rodó sobre les dues fulles d'enciam i hi posem una capa d'amanida d'arròs i tomàquet, que no sigui massa gran, més o menys com 1/3 de l'alçada del motlle.

27.
amanida mar pas27

A continuació, hi posarem una capa de salsa maionesa al whisky.

28.
amanida mar pas28

I a continuació hi posarem les gambes i el pop.

29.
amanida mar pas29

Una capa també.

30.
amanida mar pas30

Per acabar, hi posarem un parell d'anxoves de l'Escala, un rotllet de salmó fumat i un tros de tonyina.

31.
amanida mar pas31

Amb una cullerada de salsa en un lateral i pebre vermell, decorarem el plat al gust.

32.
amanida mar pas32

I ja la podeu servir.

33.
amanida mar pas33

Molt bona, certament.

34.
amanida mar pas34

Ara us mostro un altre emplatat en un plat més fondo.

35.
amanida mar pas35

Fem el mateix, la capa d'amanida, la de salsa i la de gambes i pop... i els trossos per sobre.

36.
amanida mar pas36

En aquesta ocasió hi posarem uns talls de surimi, que també aporten un bon toc de color.

37.
amanida mar pas37

Espero que us agradi.

38.
amanida mar pas38

També podeu ruixar el conjunt amb una mica més de salsa... tot i que taparà massa els colors. Bon Profit!