Hi ha moltes maneres de presentar una amanida feta amb productes del mar. En aquesta ocasió he volgut donar importància al producte sencer i respectar unes porcions grans i maques de cada ingredient.
He partit d'una senzilla i refrescant amanida d'arròs bullit amb tomàquet i ceba dolça picats com a base, i ho he regat amb una maionesa al whisky, ben lleugera, sense alls. Al capdamunt, generosos trossos de tonyina, pop, gambes i salmó... que provocaran el desig de tastar-los.
El tema del surimi (barretes de cranc)... si és del bo (i tots tenim ben clar quin és el bo), també li va bé, a mi m'agrada, però és cert que és un producte que no gaudeix de massa bona reputació dins d'una elaboració més o menys professional. Bé, almenys aquesta és la meva impressió. En qualsevol cas, jo us he fet una presentació amb surimi i una altra sense.
Conclusió: una bona recepta... d'aquelles atractives a l'estiu.... després d'haver passat tot un matí a la platja.
100 g de gambes pelades
1 pota grossa de pop cuit
1 llauna de tonyina en oli
2 barretes de surimi (cranc)
4 anxoves de l'Escala
1 enciam mini
1 cullerada de pebre vermell dolç
pebre negre
sal
Per a l'amanida base:
100 g d'arròs bullit
1 tomàquet d'amanir
1 ceba dolça
julivert picat
oli d'oliva
sal
Per a la salsa:
200 g d'oli d'oliva de gust suau
1 cullerada gran de ketchup
2 cullerades de whisky
pebre negre
1 ou
sal
![amanida mar pas1 amanida mar pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/21/96/50/amanida-mar-pas1.jpeg)
Preparem els ingredients.
![amanida mar pas2 amanida mar pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/21/97/01/amanida-mar-pas2.jpeg)
Podeu utilitzar altres productes del mar, els que més us agradin.
![amanida mar pas3 amanida mar pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/21/97/28/amanida-mar-pas3.jpeg)
Tallem el tomàquet d'amanir.
![amanida mar pas4 amanida mar pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/21/97/55/amanida-mar-pas4.jpeg)
El feu a daus petits.
![amanida mar pas5 amanida mar pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/21/97/82/amanida-mar-pas5.jpeg)
El mateix amb la ceba, que ha de ser dolça, que no piqui.
![amanida mar pas6 amanida mar pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/21/98/09/amanida-mar-pas6.jpeg)
Picarem també una mica de julivert fresc.
![amanida mar pas7 amanida mar pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/21/98/36/amanida-mar-pas7.jpeg)
Ho barrejarem tot plegat.
![amanida mar pas8 amanida mar pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/21/98/63/amanida-mar-pas8.jpeg)
Una mica de sal...
![amanida mar pas9 amanida mar pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/21/98/90/amanida-mar-pas9.jpeg)
... una mica d'oli...
![amanida mar pas10 amanida mar pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/21/99/17/amanida-mar-pas10.jpeg)
... i l'arròs bullit... si és basmati millor que millor. Reservem aquesta amanida a la nevera.
![amanida mar pas11 amanida mar pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/21/99/71/amanida-mar-pas11.jpeg)
Ara, tallarem al biaix la pota de pop cuit, que podeu comprar en qualsevol peixateria.
![amanida mar pas12 amanida mar pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/22/00/13/amanida-mar-pas12.jpeg)
![amanida mar pas13 amanida mar pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/22/00/46/amanida-mar-pas13.jpeg)
En una paella amb un petit raig d'oli... fem les gambes amb el pop... i un xic de sal. Al pop no li cap més cocció, però així es barrejaran millor els sabors.
![amanida mar pas14 amanida mar pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/22/00/76/amanida-mar-pas14.jpeg)
Una mica de pebre negre...
![amanida mar pas15 amanida mar pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/22/01/03/amanida-mar-pas15.jpeg)
... una cullereta de pebre vermell dolç...
![amanida mar pas16 amanida mar pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/22/01/30/amanida-mar-pas16.jpeg)
... i deixem que s'evapori tota l'aigua de les gambes.
![amanida mar pas17 amanida mar pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/22/01/57/amanida-mar-pas17.jpeg)
Quan comenci a fer "crec-crec", significarà que l'aigua ja s'ha evaporat.
![amanida mar pas18 amanida mar pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/22/01/84/amanida-mar-pas18.jpeg)
Ho reservem... que es refredi. Podeu afegir un puntet de picant si voleu.
![amanida mar pas19 amanida mar pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/22/02/11/amanida-mar-pas19.jpeg)
Ara anem a fer la salseta. No és més que una maionesa tradicional.
![amanida mar pas20 amanida mar pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/22/02/38/amanida-mar-pas20.jpeg)
Hi posem l'oli, l'ou i una mica de sal... i ho batem.
![amanida mar pas21 amanida mar pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/22/02/65/amanida-mar-pas21.jpeg)
Un cop feta la maionesa, incorporem el "ketchup"...
![amanida mar pas22 amanida mar pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/22/02/92/amanida-mar-pas22.jpeg)
... i el raig de whisky...
![amanida mar pas23 amanida mar pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/22/03/19/amanida-mar-pas23.jpeg)
... de la marca que us vagi millor, eh?... i li donem un cop més de turmix.
![amanida mar pas24 amanida mar pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/22/03/46/amanida-mar-pas24.jpeg)
Un cop acabat, afegiu una mica de pebre negre i remeneu. Tasteu-lo fins obtenir el punt que més us convingui, tant de color, com de gust.
![amanida mar pas25 amanida mar pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/22/03/73/amanida-mar-pas25.jpeg)
Ja podem començar a emplatar. Utilitzarem unes fulles d'enciam mini com aquest. Ben rentades.
![amanida mar pas26 amanida mar pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/22/04/00/amanida-mar-pas26.jpeg)
Col·loquem un motlle rodó sobre les dues fulles d'enciam i hi posem una capa d'amanida d'arròs i tomàquet, que no sigui massa gran, més o menys com 1/3 de l'alçada del motlle.
![amanida mar pas27 amanida mar pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/22/04/27/amanida-mar-pas27.jpeg)
A continuació, hi posarem una capa de salsa maionesa al whisky.
![amanida mar pas28 amanida mar pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/22/04/54/amanida-mar-pas28.jpeg)
I a continuació hi posarem les gambes i el pop.
![amanida mar pas29 amanida mar pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/22/04/81/amanida-mar-pas29.jpeg)
Una capa també.
![amanida mar pas30 amanida mar pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/22/05/08/amanida-mar-pas30.jpeg)
Per acabar, hi posarem un parell d'anxoves de l'Escala, un rotllet de salmó fumat i un tros de tonyina.
![amanida mar pas31 amanida mar pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/22/05/35/amanida-mar-pas31.jpeg)
Amb una cullerada de salsa en un lateral i pebre vermell, decorarem el plat al gust.
![amanida mar pas32 amanida mar pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/22/05/62/amanida-mar-pas32.jpeg)
I ja la podeu servir.
![amanida mar pas33 amanida mar pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/22/05/89/amanida-mar-pas33.jpeg)
Molt bona, certament.
![amanida mar pas34 amanida mar pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/22/06/16/amanida-mar-pas34.jpeg)
Ara us mostro un altre emplatat en un plat més fondo.
![amanida mar pas35 amanida mar pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/22/06/43/amanida-mar-pas35.jpeg)
Fem el mateix, la capa d'amanida, la de salsa i la de gambes i pop... i els trossos per sobre.
![amanida mar pas36 amanida mar pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/22/06/70/amanida-mar-pas36.jpeg)
En aquesta ocasió hi posarem uns talls de surimi, que també aporten un bon toc de color.
![amanida mar pas37 amanida mar pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/22/06/97/amanida-mar-pas37.jpeg)
Espero que us agradi.
![amanida mar pas38 amanida mar pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/22/07/24/amanida-mar-pas38.jpeg)
També podeu ruixar el conjunt amb una mica més de salsa... tot i que taparà massa els colors. Bon Profit!