Excel·lent amanida! Excel·lent tomàquet blau! Potser has sentit a parlar del tomàquet blau. Però compte, que hi ha una certa confusió. Per què és blau? El color prové d'una acumulació d'antioxidants i compostos que es troben de forma natural en altres parts de la planta. Com més llum solar, més enfosqueixen, passant d'un blau clar, a un de més fosc, i a la fi gairebé negre, blau molt fosc. Per tant, les antocianines són les responsables d'aquest color blavós. Els tomàquets blaus es van crear originàriament, no per capritx de consumidor, sinó com a iniciativa de diversos centres de recerca en diversos llocs del món, però sempre amb finalitats terapèutiques. És transgènic o no

El que està clar és que aquest fruit, derivat de la hibridació, posseeix unes propietats antioxidants que repercuteixen de manera molt beneficiosa en la salut. El tomàquet blau que hem fet servir ha estat analitzat per rigorosos estudis per conèixer les propietats funcionals i de salut dels seus valors nutricionals.

Però més enllà del debat sobre el seu origen, vull posar el focus en què es tracta d’un producte que ja pots trobar al vostre mercat o supermercat i que et recomano tastar. A mi, personalment, m’ha sorprès positivament el seu sabor, fins i tot, m'ha recordat la pruna.

Ingredients
  • 1 tomàquet blau fresc
  • 1 tros de pebrot groc
  • 1 tros de pebrot vermell
  • 1 tros de pebrot verd
  • 1/2 ceba dolça
  • 1 llauna de sardines en oli
  • Olives partides o trencades
  • Vinagre de Mòdena
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal

Variants:

Pots afegir altres verdures (cogombre, rave, etc.)

Preparació
1.

Prepara tota la verdura, ben rentada.

2.

Com pots veure, aquest tomàquet té més color de pruna que no pas blau. Això és per l'alta exposició solar a la qual ha estat sotmès.

3.

Trinxa un tros de cada pebrot a la juliana, i també la ceba.

4.

Ara, trinxa el tomàquet a trossos.

5.

Barreja-ho tot plegat.

6.

I ara toca amanir-ho. Tira un bon raig de vinagre, en aquest cas de Mòdena.

7.

Un bon raig d'oli d'oliva verge extra.

8.

I sal, al gust.

9.

Ho remenes bé i ja ho pots emplatar.

10.

Ara toca afegir-hi les sardines. Pots fer servir sardines en oli, en escabetx, o en salsa de tomàquet, les que més t'agradin. Poden ser grans o petites.

11.

Acaba el plat amb les sardines i unes quantes olives, les que prefereixis. Un nou raig d'oli per sobre i cap a taula.

12.

Bon profit!