Aquesta amanida inclou dos productes autòctons força peculiars : el tomàquet de Montserrat i el Formatge Garrotxa (distintiu Productes de la terra), dels que us en parlem seguidament. El tomàquet de Montserrat és una hortalissa delicada i de baixa productivitat, de gran calibre, amb poca polpa i de color extern rosa, que presenta forma de carbassa, amb ondulacions arrodonides i suaus. Té un gust lleugerament dolcenc i refrescant. Com que té poca polpa és ideal per menjar cru, en amanides i altres plats freds.
El formatge de Garrotxa va ser recuperat l'any 1982 a partir d'un treball de recerca de l'antic formatge de cabra de la Garrotxa. És un formatge artesanal madurat, generalment de pasta tova, que s'elabora a partir de llet de cabra o vaca, crua o pasteuritzada. I ara, gaudim de tot plegat fent aquesta recepta?
2 tomàquets de Montserrat
1 enciam
200 g de formatge de Garrotxa
un grapat de pinyons
un grapat de panses
oli d'oliva verge extra
pebre negre
sal
Variants:
Podeu emprar altres tipus de tomàquet i formatge
![amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas1 amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/25/64/06/amanida-tomaquet-montserrat-formatge-garrotxa-pas1.jpeg)
Prepareu i netegeu la verdura.
![amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas2 amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/25/64/33/amanida-tomaquet-montserrat-formatge-garrotxa-pas2.jpeg)
Els pinyons i les panses s'han de posar en remull durant uns 20 minuts.
![amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas3 amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/25/64/60/amanida-tomaquet-montserrat-formatge-garrotxa-pas3.jpeg)
Submergiu-los en aigua.
![amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas4 amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/25/64/87/amanida-tomaquet-montserrat-formatge-garrotxa-pas4.jpeg)
D'aquesta manera, les panses resultaran més dolces en boca i els pinyons més melosos.
![amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas5 amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/25/65/14/amanida-tomaquet-montserrat-formatge-garrotxa-pas5.jpeg)
Seleccioneu les fulles més maques de l'enciam.
![amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas6 amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/25/65/41/amanida-tomaquet-montserrat-formatge-garrotxa-pas6.jpeg)
Talleu-lo a tires.
![amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas8 amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/25/65/95/amanida-tomaquet-montserrat-formatge-garrotxa-pas8.jpeg)
Retireu la part superior dels tomàquets.
![amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas9 amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/25/66/22/amanida-tomaquet-montserrat-formatge-garrotxa-pas9.jpeg)
Talleu-los a llesques.
![amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas10 amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/25/66/49/amanida-tomaquet-montserrat-formatge-garrotxa-pas10.jpeg)
Recupereu els pinyons i les panses.
![amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas11 amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/25/66/76/amanida-tomaquet-montserrat-formatge-garrotxa-pas11.jpeg)
Eixugueu-los amb una paper absorbent.
![amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas12 amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/25/67/03/amanida-tomaquet-montserrat-formatge-garrotxa-pas12.jpeg)
Talleu el formatge a talls no massa gruixuts i retireu-ne la pell.
![amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas13 amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/25/67/30/amanida-tomaquet-montserrat-formatge-garrotxa-pas13.jpeg)
Feu talls més o menys regulars.
![amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas14 amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/25/67/57/amanida-tomaquet-montserrat-formatge-garrotxa-pas14.jpeg)
Ara, ja podeu emplatar. Poseu un grapat d'enciam al plat.
![amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas15 amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/25/67/84/amanida-tomaquet-montserrat-formatge-garrotxa-pas15.jpeg)
Amaniu-lo amb oli i sal i si voleu una mica de vinagre.
![amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas16 amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/25/68/11/amanida-tomaquet-montserrat-formatge-garrotxa-pas16.jpeg)
A sobre, col·loqueu les llesques de tomàquet.
![amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas17 amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/25/68/38/amanida-tomaquet-montserrat-formatge-garrotxa-pas17.jpeg)
Saleu i empebreu el tomàquet.
![amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas18 amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/25/68/65/amanida-tomaquet-montserrat-formatge-garrotxa-pas18.jpeg)
I tireu-hi més oli per sobre.
![amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas19 amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/25/68/92/amanida-tomaquet-montserrat-formatge-garrotxa-pas19.jpeg)
Ara, poseu a sobre del tomàquet el formatge.
![amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas20 amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/25/69/19/amanida-tomaquet-montserrat-formatge-garrotxa-pas20.jpeg)
Escampeu els pinyons i les panses per sobre l'amanida i tireu un últim raig d'oli d'oliva.
![amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas21 amanida tomaquet montserrat formatge garrotxa pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/25/69/46/amanida-tomaquet-montserrat-formatge-garrotxa-pas21.jpeg)
La podeu servir immediatament o reservar a la nevera una estona. Bon profit!