Aquesta amanida inclou dos productes autòctons força peculiars : el tomàquet de Montserrat i el Formatge Garrotxa (distintiu Productes de la terra), dels que us en parlem seguidament. El tomàquet de Montserrat és una hortalissa delicada i de baixa productivitat, de gran calibre, amb poca polpa i de color extern rosa, que presenta forma de carbassa, amb ondulacions arrodonides i suaus. Té un gust lleugerament dolcenc i refrescant. Com que té poca polpa és ideal per menjar cru, en amanides i altres plats freds.
El formatge de Garrotxa va ser recuperat l'any 1982 a partir d'un treball de recerca de l'antic formatge de cabra de la Garrotxa. És un formatge artesanal madurat, generalment de pasta tova, que s'elabora a partir de llet de cabra o vaca, crua o pasteuritzada. I ara, gaudim de tot plegat fent aquesta recepta?
2 tomàquets de Montserrat
1 enciam
200 g de formatge de Garrotxa
un grapat de pinyons
un grapat de panses
oli d'oliva verge extra
pebre negre
sal
Variants:
Podeu emprar altres tipus de tomàquet i formatge
Prepareu i netegeu la verdura.
Els pinyons i les panses s'han de posar en remull durant uns 20 minuts.
Submergiu-los en aigua.
D'aquesta manera, les panses resultaran més dolces en boca i els pinyons més melosos.
Seleccioneu les fulles més maques de l'enciam.
Talleu-lo a tires.
Retireu la part superior dels tomàquets.
Talleu-los a llesques.
Recupereu els pinyons i les panses.
Eixugueu-los amb una paper absorbent.
Talleu el formatge a talls no massa gruixuts i retireu-ne la pell.
Feu talls més o menys regulars.
Ara, ja podeu emplatar. Poseu un grapat d'enciam al plat.
Amaniu-lo amb oli i sal i si voleu una mica de vinagre.
A sobre, col·loqueu les llesques de tomàquet.
Saleu i empebreu el tomàquet.
I tireu-hi més oli per sobre.
Ara, poseu a sobre del tomàquet el formatge.
Escampeu els pinyons i les panses per sobre l'amanida i tireu un últim raig d'oli d'oliva.
La podeu servir immediatament o reservar a la nevera una estona. Bon profit!