Us passo la recepta de l'ametlla crocant (o crocanti) que s'utilitza molt per a decorar pastissos. No estem parlant d'ametlles garrapinyades, eh? Senzillament, crocant. Són granets d'ametlla caramel·litzats i cruixents.
El crocant el podeu comprar fet, si, però no sé que li posen a l'industrial que té un gust molt estrany. No costa gens fer-lo a casa... i notareu la diferència amb els que venen fets. Una d'aquelles coses que val molt la pena fer-te-les tu mateix. Som-hi !
200gr. ametlla en gra
150gr. sucre
una cullerada de vainilla, sucre avainillat o essència de vainilla
Variants:
Hi ha gent que afegeix una mica d'aigua i/o glucosa
També es poden afegir unes gotes d'essència de llimona
Poseu el sucre en un cassó.
A mi m'agrada utilitzar el sucre avainillat en aquest cas, però no en tenia. Podeu afegir-hi qualsevol essència de vainilla, com aquesta de la casa Vahiné.
Un tap serà més que suficient.
Ara hi afegim l'ametlla marcona en gra.
Ho posem tot al foc. Jo utilitzo el foc més petit de tots i a la meitat de força. Convé tenir una certa calor, però que no sigui massa forta.
No pareu mai de remenar, de baix cap dalt. El sucre s'ha d'anar fonent poc a poc. Si el foc és massa fort, se us pot cremar l'ametlla i ni el color ni el gust no seran uniformes.
Veureu com mica en mica l'ametlla també es va torrant. No pareu de remenar. Si ho feu facilitareu la formació de grumolls que després costen de desfer.
Quan tingui tot aquest color daurat tant maco... ja haurem acabat.
Per evitar que s'enganxi, l'heu d'estendre sobre un taulell o marbre.
Procureu que no faci muntanya. Que l'ametlla sigui d'una única capa.
Jo ho faig amb la mà... i així queda molt ben separada.
Quan el crocant sigui fred, ja el podeu conservar dins un taper en un lloc fresc i sec.
I ja podeu fer les vostres elaboracions.
Com decorar un pastís de nata...
... fer un Pastís de la Diada....
... o per fer un pastís de gema pastissera amb fruits vermells com aquest...
Bon Profit!