Feia molt de temps que anava al darrere d'aquest plat, i per fi l'he pogut fer. He comprat un ànec ecològic molt maco... que m'ha preparat la meva "pollera". "La meva pollera" he dit?... ups. Ara que penso...com li hauríem de dir a la noia de la parada dels pollastres?... "aviramera"?... "pollastrera"?... no sé, no m'agraden massa... de moment li direm "pollera", tot i que sona molt i molt lleig. Deixem-ho córrer. Per cert, noia o noi, és clar. 

En fi, l'ànec l'he fet amb peres. És un plat elaborat... que us durà gairebé tot el matí, no ens enganyem. L'ànec és una carn força més dura que la del pollastre... i necessita més temps de cocció. Però tampoc és un plat que mengem cada dia. Per tant, és molt aconsellable per festes, celebracions, Nadal, etc. I per quan us vulgueu marcar un dinar d'aquells... "ole i ole!".

També l'han de saber apreciar clar, que a molta gent no li agrada el gust fort de l'ànec. Si us documenteu una mica, de seguida us adonareu que hi ha força variants d'aquest mateix plat, on les salses que l'acompanyen poden arribar a ser agredolces... i de colors més foscos. Jo he seguit la recepta tradicional catalana, però n'estic segur que totes les altres valen igual la pena. Espero que us agradi.

Ingredients

1 ànec ecològic trossejat per rostir

4 peres

2 cebes

2 porros

2 pastanagues

2 o 3 tomàquets madurs

1 manat d'herbes (canyella, llorer, farigola, romaní i sajolida)

1 copa de brandi

pebre negre

farina

aigua

oli d'oliva

sal

Per la picada:

2 alls pelats

2 o 3 carquinyolis (o galetes)

un grapat d'ametlles torrades

Variants:

En lloc d'aigua s'hi pot posar caldo.

Es pot colar la salsa abans de posar-hi la picada.

Les peres es poden posar només bullides.

També es pot fer amb peres cuites al vi i aprofitar una part del vi de la cocció.

Es pot fer amb altres fruites, com ara pomes, préssecs, prunes, figues (fresques o seques) o cireres.

Es pot fer amb albergínies en comptes de peres.

Preparació
1.
anec peres pas1

Rentem i netegem bé l'ànec que ens ha tallat la nostra "pollera".

2.
anec peres pas2

Preparem també tota la verdura, els porros ben nets de sorra.

3.
anec peres pas3

De tipus de pera n'hi ha unes quantes... com l'ercolina, la blanquilla o d'aigua, la Williams, la concord, la llimonera o la conferència, que és la que jo he utilitzat (la de l'esquerra).

4.
anec peres pas4

La pera conferència... té bona resistència... i és prou dolça. Veureu com la fregirem enfarinada per donar-li una primera cocció per fora... i començar a estovar-la per dins.

5.
anec peres pas6

Salpebrem el nostre ànec per totes dues bandes.

6.
anec peres pas7

En una cassola amb no massa oli (ja que l'ànec ja té força greix).

7.
anec peres pas8

... anirem daurant l'ànec...

8.
anec peres pas9

... per totes dues bandes. Si no us hi cap tot, ho podeu fer en dues tandes i reservar-lo.

9.
anec peres pas10

Mentrestant, anirem tallant la pastanaga, el porro a rodanxes...

10.
anec peres pas12

Un cop sigui daurant tot l'ànec... incorporem tota la verdura.

11.
anec peres pas13

Ho deixarem sofregir una estona, mentre remenem de tant en tant.

12.
anec peres pas14

Que la verdura agafi coloret.

13.
anec peres pas15

Mentre pelem i tallem els tomàquets a trossos.

14.
anec peres pas16

Els incorporem a la cassola.

15.
anec peres pas17

Ho remenem i deixem sofregir uns minutets més.

16.
anec peres pas18

Preparem el brandi.

17.
anec peres pas19

Mig got, més o menys, depèn de si l'ànec és molt gran o no.

18.
anec peres pas20

L'aboquem... i ens disposarem a flamejar-ho. Ja sabeu, esperem una mica que s'escalfi l'alcohol (uns 15 segons)... i encenem el brandi... amb la campana extractora apagada... i una tapa d'una cassola amb l'altra mà, per si cal ofegar el foc. COMPTE!... PERILL D'INCENDI! Vull recalcar-ho per què de vegades ens confiem massa a casa... i la podem liar parda amb una ximpleria. Poca broma.

19.
anec peres pas21

Un cop flamejat...

20.
anec peres pas22

...preparem un farcell amb les herbes. Jo l'he lligat per poder-lo treure a posteriori.

21.
anec peres pas23

L'incorporem al plat.

22.
anec peres pas24

Una branca de canyella... i el llorer també.

23.
anec peres pas25

Afegim aigua fins a cobrir l'ànec.

24.
anec peres pas26

Tapem, abaixem el foc... i deixem que es cogui lentament. L'ànec és una carn dura, així que ja podeu comptar entre 60-90 minuts. Dependrà de la mida del tall i del tipus d'ànec. Haureu d'anar afegint miquetes d'aigua calenta. Que no es quedi mai sense líquid.

25.
anec peres pas27

Mentrestant, podem anar preparant la picadeta. Pelarem unes ametlles torrades.

26.
anec peres pas28

Les posarem al morter juntament amb uns grans d'all i un parell o tres de carquinyolis.

27.
anec peres pas29

Podeu fer servir galeta... o pa torrat també. Feu la picada, amb paciència.

28.
anec peres pas30

Ara anirem per les peres. Les pelarem i les hi traurem la part central.

29.
anec peres pas31

Les enfarinem.

30.
anec peres pas32

Per tot arreu...

31.
anec peres pas33

... i les fregim durant un minut a foc fort.

32.
anec peres pas34

Que us agafi aquest coloret.

33.
anec peres pas35

Anirem controlant l'ànec.

34.
anec peres pas36

Quan calgui, afegirem més aigua calenta...

35.
anec peres pas37

... i rectificarem de sal.

36.
anec peres pas38

Passats uns 70-80 minuts veureu com l'ànec comença a estar més tendre. De totes maneres el temps de cocció és relatiu. El millor és tastar un trosset. Quan quedin uns 15 minutets de cocció, afegirem les peres.

37.
anec peres pas39

I també la picadeta...

38.
anec peres pas40

... que podem deixatar amb el mateix brou del guisat.

39.
anec peres pas41

Ara és qüestió d'esperar uns minutets i ja està. Compte que la pera es desfà amb facilitat. Si us passeu de cocció no us quedarà ni una sencera. Per tant, espereu que l'ànec sigui prou tendre abans d'incorporar-les.

40.
anec peres pas42

Com sempre, un cop fet és convenient deixar reposar el plat unes hores.

41.
anec peres pas43

I ja el podem servir.

42.
anec peres pas44

Quins colors!

43.
anec peres pas45

A mi l'ànec m'agrada molt, però reconec que té un gust particular que no a tothom li fa el pes.

44.
anec peres pas46

La carn és tendra, però ferma... i especialment gustosa.

45.
anec peres pas47

Bon Profit!