Feia molt de temps que anava al darrere d'aquest plat, i per fi l'he pogut fer. He comprat un ànec ecològic molt maco... que m'ha preparat la meva "pollera". "La meva pollera" he dit?... ups. Ara que penso...com li hauríem de dir a la noia de la parada dels pollastres?... "aviramera"?... "pollastrera"?... no sé, no m'agraden massa... de moment li direm "pollera", tot i que sona molt i molt lleig. Deixem-ho córrer. Per cert, noia o noi, és clar.
En fi, l'ànec l'he fet amb peres. És un plat elaborat... que us durà gairebé tot el matí, no ens enganyem. L'ànec és una carn força més dura que la del pollastre... i necessita més temps de cocció. Però tampoc és un plat que mengem cada dia. Per tant, és molt aconsellable per festes, celebracions, Nadal, etc. I per quan us vulgueu marcar un dinar d'aquells... "ole i ole!".
També l'han de saber apreciar clar, que a molta gent no li agrada el gust fort de l'ànec. Si us documenteu una mica, de seguida us adonareu que hi ha força variants d'aquest mateix plat, on les salses que l'acompanyen poden arribar a ser agredolces... i de colors més foscos. Jo he seguit la recepta tradicional catalana, però n'estic segur que totes les altres valen igual la pena. Espero que us agradi.
1 ànec ecològic trossejat per rostir
4 peres
2 cebes
2 porros
2 pastanagues
2 o 3 tomàquets madurs
1 manat d'herbes (canyella, llorer, farigola, romaní i sajolida)
1 copa de brandi
pebre negre
farina
aigua
oli d'oliva
sal
Per la picada:
2 alls pelats
2 o 3 carquinyolis (o galetes)
un grapat d'ametlles torrades
Variants:
En lloc d'aigua s'hi pot posar caldo.
Es pot colar la salsa abans de posar-hi la picada.
Les peres es poden posar només bullides.
També es pot fer amb peres cuites al vi i aprofitar una part del vi de la cocció.
Es pot fer amb altres fruites, com ara pomes, préssecs, prunes, figues (fresques o seques) o cireres.
Es pot fer amb albergínies en comptes de peres.
![anec peres pas1 anec peres pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/16/29/anec-peres-pas1.jpeg)
Rentem i netegem bé l'ànec que ens ha tallat la nostra "pollera".
![anec peres pas2 anec peres pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/16/56/anec-peres-pas2.jpeg)
Preparem també tota la verdura, els porros ben nets de sorra.
![anec peres pas3 anec peres pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/16/83/anec-peres-pas3.jpeg)
De tipus de pera n'hi ha unes quantes... com l'ercolina, la blanquilla o d'aigua, la Williams, la concord, la llimonera o la conferència, que és la que jo he utilitzat (la de l'esquerra).
![anec peres pas4 anec peres pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/17/10/anec-peres-pas4.jpeg)
La pera conferència... té bona resistència... i és prou dolça. Veureu com la fregirem enfarinada per donar-li una primera cocció per fora... i començar a estovar-la per dins.
![anec peres pas6 anec peres pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/17/64/anec-peres-pas6.jpeg)
Salpebrem el nostre ànec per totes dues bandes.
![anec peres pas7 anec peres pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/17/91/anec-peres-pas7.jpeg)
En una cassola amb no massa oli (ja que l'ànec ja té força greix).
![anec peres pas8 anec peres pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/18/18/anec-peres-pas8.jpeg)
... anirem daurant l'ànec...
![anec peres pas9 anec peres pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/18/45/anec-peres-pas9.jpeg)
... per totes dues bandes. Si no us hi cap tot, ho podeu fer en dues tandes i reservar-lo.
![anec peres pas10 anec peres pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/18/72/anec-peres-pas10.jpeg)
Mentrestant, anirem tallant la pastanaga, el porro a rodanxes...
![anec peres pas12 anec peres pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/19/26/anec-peres-pas12.jpeg)
Un cop sigui daurant tot l'ànec... incorporem tota la verdura.
![anec peres pas13 anec peres pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/19/53/anec-peres-pas13.jpeg)
Ho deixarem sofregir una estona, mentre remenem de tant en tant.
![anec peres pas14 anec peres pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/19/80/anec-peres-pas14.jpeg)
Que la verdura agafi coloret.
![anec peres pas15 anec peres pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/20/07/anec-peres-pas15.jpeg)
Mentre pelem i tallem els tomàquets a trossos.
![anec peres pas16 anec peres pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/20/34/anec-peres-pas16.jpeg)
Els incorporem a la cassola.
![anec peres pas17 anec peres pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/20/61/anec-peres-pas17.jpeg)
Ho remenem i deixem sofregir uns minutets més.
![anec peres pas18 anec peres pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/20/88/anec-peres-pas18.jpeg)
Preparem el brandi.
![anec peres pas19 anec peres pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/21/15/anec-peres-pas19.jpeg)
Mig got, més o menys, depèn de si l'ànec és molt gran o no.
![anec peres pas20 anec peres pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/21/42/anec-peres-pas20.jpeg)
L'aboquem... i ens disposarem a flamejar-ho. Ja sabeu, esperem una mica que s'escalfi l'alcohol (uns 15 segons)... i encenem el brandi... amb la campana extractora apagada... i una tapa d'una cassola amb l'altra mà, per si cal ofegar el foc. COMPTE!... PERILL D'INCENDI! Vull recalcar-ho per què de vegades ens confiem massa a casa... i la podem liar parda amb una ximpleria. Poca broma.
![anec peres pas21 anec peres pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/21/69/anec-peres-pas21.jpeg)
Un cop flamejat...
![anec peres pas22 anec peres pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/21/96/anec-peres-pas22.jpeg)
...preparem un farcell amb les herbes. Jo l'he lligat per poder-lo treure a posteriori.
![anec peres pas23 anec peres pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/22/23/anec-peres-pas23.jpeg)
L'incorporem al plat.
![anec peres pas24 anec peres pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/22/50/anec-peres-pas24.jpeg)
Una branca de canyella... i el llorer també.
![anec peres pas25 anec peres pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/22/77/anec-peres-pas25.jpeg)
Afegim aigua fins a cobrir l'ànec.
![anec peres pas26 anec peres pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/23/04/anec-peres-pas26.jpeg)
Tapem, abaixem el foc... i deixem que es cogui lentament. L'ànec és una carn dura, així que ja podeu comptar entre 60-90 minuts. Dependrà de la mida del tall i del tipus d'ànec. Haureu d'anar afegint miquetes d'aigua calenta. Que no es quedi mai sense líquid.
![anec peres pas27 anec peres pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/23/31/anec-peres-pas27.jpeg)
Mentrestant, podem anar preparant la picadeta. Pelarem unes ametlles torrades.
![anec peres pas28 anec peres pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/23/58/anec-peres-pas28.jpeg)
Les posarem al morter juntament amb uns grans d'all i un parell o tres de carquinyolis.
![anec peres pas29 anec peres pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/23/85/anec-peres-pas29.jpeg)
Podeu fer servir galeta... o pa torrat també. Feu la picada, amb paciència.
![anec peres pas30 anec peres pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/24/12/anec-peres-pas30.jpeg)
Ara anirem per les peres. Les pelarem i les hi traurem la part central.
![anec peres pas31 anec peres pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/24/39/anec-peres-pas31.jpeg)
Les enfarinem.
![anec peres pas32 anec peres pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/24/66/anec-peres-pas32.jpeg)
Per tot arreu...
![anec peres pas33 anec peres pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/24/93/anec-peres-pas33.jpeg)
... i les fregim durant un minut a foc fort.
![anec peres pas34 anec peres pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/25/47/anec-peres-pas34.jpeg)
Que us agafi aquest coloret.
![anec peres pas35 anec peres pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/25/74/anec-peres-pas35.jpeg)
Anirem controlant l'ànec.
![anec peres pas36 anec peres pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/26/01/anec-peres-pas36.jpeg)
Quan calgui, afegirem més aigua calenta...
![anec peres pas37 anec peres pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/26/28/anec-peres-pas37.jpeg)
... i rectificarem de sal.
![anec peres pas38 anec peres pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/26/55/anec-peres-pas38.jpeg)
Passats uns 70-80 minuts veureu com l'ànec comença a estar més tendre. De totes maneres el temps de cocció és relatiu. El millor és tastar un trosset. Quan quedin uns 15 minutets de cocció, afegirem les peres.
![anec peres pas39 anec peres pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/26/82/anec-peres-pas39.jpeg)
I també la picadeta...
![anec peres pas40 anec peres pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/27/09/anec-peres-pas40.jpeg)
... que podem deixatar amb el mateix brou del guisat.
![anec peres pas41 anec peres pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/27/36/anec-peres-pas41.jpeg)
Ara és qüestió d'esperar uns minutets i ja està. Compte que la pera es desfà amb facilitat. Si us passeu de cocció no us quedarà ni una sencera. Per tant, espereu que l'ànec sigui prou tendre abans d'incorporar-les.
![anec peres pas42 anec peres pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/27/63/anec-peres-pas42.jpeg)
Com sempre, un cop fet és convenient deixar reposar el plat unes hores.
![anec peres pas43 anec peres pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/27/90/anec-peres-pas43.jpeg)
I ja el podem servir.
![anec peres pas44 anec peres pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/28/17/anec-peres-pas44.jpeg)
Quins colors!
![anec peres pas45 anec peres pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/28/44/anec-peres-pas45.jpeg)
A mi l'ànec m'agrada molt, però reconec que té un gust particular que no a tothom li fa el pes.
![anec peres pas46 anec peres pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/28/71/anec-peres-pas46.jpeg)
La carn és tendra, però ferma... i especialment gustosa.
![anec peres pas47 anec peres pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/33/28/98/anec-peres-pas47.jpeg)
Bon Profit!