He volgut recollir aquesta nova mostra de la cuina de sempre i mostrar-te gràficament com es fa.
Amb espines o sense, l'arròs amb abadejo i espinacs és un bon arròs. És un bon arròs però compte! No cometis l'error de comparar-lo amb una clàssica paella de peix, carn o marisc. No té res a veure, i cal advertir-ho. Sembla una obvietat, sí, però quan dius a la gent que vas a fer-los un 'arròs' poden fer-se una idea molt diferent de la que aquell dia tens tu, com a cuiner.
Aquest plat es pot menjar per Quaresma, ho dic per a tots aquells que segueixen aquestes coses antigues. I per cert, l'abadejo és bacallà, no cal que ho busquis al Google, ja t'ho dic jo. Som-hi!
- 1/2 kg d'abadejo (bacallà) dessalat
- 1/2 kg d'arròs
- 1/2 kg de fesols cuits
- 1 kg d'espinacs
- 2 o 3 grans d'all
- 1 cullerada de pebre vermell
- 1 tomàquet
- Aigua o brou
- Oli d'oliva
- Julivert
- Sal
Variants
- Pots substituir l'aigua per brou de verdures o peix.
- Pots fer-lo sense fesols.
![arros badejo espinacs pas1 arros badejo espinacs pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/09/01/arros-badejo-espinacs-pas1.jpeg)
Prepara els ingredients.
![arros badejo espinacs pas3 arros badejo espinacs pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/09/76/arros-badejo-espinacs-pas3.jpeg)
Els fesolets ja els he comprat cuits.
![arros badejo espinacs pas4 arros badejo espinacs pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/10/03/arros-badejo-espinacs-pas4.jpeg)
I molt important, els espinacs frescos. Aquest arròs no queda, ni de lluny, tan bo amb espinacs congelats.
![arros badejo espinacs pas6 arros badejo espinacs pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/10/57/arros-badejo-espinacs-pas6.jpeg)
Que tallarem a trossos més petits. Reserva-ho.
![arros badejo espinacs pas7 arros badejo espinacs pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/10/84/arros-badejo-espinacs-pas7.jpeg)
Ara, toca netejar bé els espinacs. Ja saps que contenen molta sorra. Has de retirar les arrels i netejar bé les fulles. No et diré que d'una en una, però gairebé. Convé submergir-los en aigua dues o tres vegades i assegura't bé que no deixen anar més sorra. És molt desagradable menjar sorra. Els reservem.
![arros badejo espinacs pas8 arros badejo espinacs pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/11/11/arros-badejo-espinacs-pas8.jpeg)
Ratlla els tomàquets i els reserva'ls.
![arros badejo espinacs pas10 arros badejo espinacs pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/11/65/arros-badejo-espinacs-pas10.jpeg)
El julivert.
![arros badejo espinacs pas11 arros badejo espinacs pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/11/92/arros-badejo-espinacs-pas11.jpeg)
Ara, ja pots posar una mica d'oli a escalfar en una paella. Aquest arròs es pot fer en cassola de fang també, però jo he optat per la clàssica paella. Posa-hi l'all picant i deixa que agafi una mica de color.
![arros badejo espinacs pas12 arros badejo espinacs pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/12/19/arros-badejo-espinacs-pas12.jpeg)
A continuació, aboca-hi el tomàquet ratllat.
![arros badejo espinacs pas13 arros badejo espinacs pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/12/46/arros-badejo-espinacs-pas13.jpeg)
Barreja-ho bé.
![arros badejo espinacs pas15 arros badejo espinacs pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/13/00/arros-badejo-espinacs-pas15.jpeg)
Passats uns 10-15 minuts, quan el sofregit comenci a enganxar-se i quedi una mica caramel·litzat, afegeix-hi el julivert picat.
![arros badejo espinacs pas16 arros badejo espinacs pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/13/27/arros-badejo-espinacs-pas16.jpeg)
Al mateix temps, posa-hi una cullerada de pebre vermell dolç, tipus "De la vera".
![arros badejo espinacs pas17 arros badejo espinacs pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/13/54/arros-badejo-espinacs-pas17.jpeg)
Molt bé.
![arros badejo espinacs pas18 arros badejo espinacs pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/13/81/arros-badejo-espinacs-pas18.jpeg)
Ara remena-ho una estona més.
![arros badejo espinacs pas19 arros badejo espinacs pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/14/08/arros-badejo-espinacs-pas19.jpeg)
Un parell o tres de minuts i ja ho tindràs.
![arros badejo espinacs pas20 arros badejo espinacs pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/14/35/arros-badejo-espinacs-pas20.jpeg)
Serà el moment d'incorporar els espinacs escorreguts. Inicialment notaràs que fan molt de volum.
![arros badejo espinacs pas21 arros badejo espinacs pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/14/62/arros-badejo-espinacs-pas21.jpeg)
Però si ho remenes, veuràs com de seguida es queda en no res.
![arros badejo espinacs pas22 arros badejo espinacs pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/14/89/arros-badejo-espinacs-pas22.jpeg)
Deixa-ho sofregir uns 3 o 4 minuts més.
![arros badejo espinacs pas23 arros badejo espinacs pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/15/16/arros-badejo-espinacs-pas23.jpeg)
Seguidament, ja podràs incorporar el bacallà a la paella.
Molt bé.
![arros badejo espinacs pas25 arros badejo espinacs pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/15/70/arros-badejo-espinacs-pas25.jpeg)
Remena-ho tot plegat.
![arros badejo espinacs pas26 arros badejo espinacs pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/15/97/arros-badejo-espinacs-pas26.jpeg)
Amb 3 o 4 minuts ho tindràs enllestit.
![arros badejo espinacs pas27 arros badejo espinacs pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/16/24/arros-badejo-espinacs-pas27.jpeg)
En aquest punt, podràs parar el foc, tapar-ho i sortir a comprar el diari o a fer el vermut.
![arros badejo espinacs pas28 arros badejo espinacs pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/16/51/arros-badejo-espinacs-pas28.jpeg)
Si no vols fer aquesta parada, continuarem amb la recepta.
![arros badejo espinacs pas29 arros badejo espinacs pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/16/78/arros-badejo-espinacs-pas29.jpeg)
Ara, afegeix l'aigua o el brou de verdura o de peix. Si és calent millor.
![arros badejo espinacs pas30 arros badejo espinacs pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/17/05/arros-badejo-espinacs-pas30.jpeg)
Pots salar-ho una mica, però compte! Si el bacallà està ben dessalat, podràs fer-ho. En cas contrari, tingues present que l'arròs pot sortir salat. Sempre és millor salar poc i rectificar al final. També va bé tastar el bacallà dessalat abans de fer-lo servir.
![arros badejo espinacs pas31 arros badejo espinacs pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/17/32/arros-badejo-espinacs-pas31.jpeg)
Ara, esperarem que arrenqui el bull.
![arros badejo espinacs pas32 arros badejo espinacs pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/17/59/arros-badejo-espinacs-pas32.jpeg)
Quan ho faci, incorpora-hi l'arròs. Una tassa per persona. En aquest cas, quatre.
![arros badejo espinacs pas33 arros badejo espinacs pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/17/86/arros-badejo-espinacs-pas33.jpeg)
Deixa-ho bullir a foc mig baix durant uns 15 minuts.
![arros badejo espinacs pas34 arros badejo espinacs pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/18/13/arros-badejo-espinacs-pas34.jpeg)
Quan faltin 5 minuts per acabar, afegeix-hi també els fesolets cuits.
![arros badejo espinacs pas35 arros badejo espinacs pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/18/40/arros-badejo-espinacs-pas35.jpeg)
Reparteix-los bé.
![arros badejo espinacs pas36 arros badejo espinacs pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/18/67/arros-badejo-espinacs-pas36.jpeg)
Sacseja la paella i rectifica de sal.
![arros badejo espinacs pas37 arros badejo espinacs pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/18/94/arros-badejo-espinacs-pas37.jpeg)
Un cop passats els 15-18 minuts, ja pots apagar el foc.
![arros badejo espinacs pas38 arros badejo espinacs pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/19/21/arros-badejo-espinacs-pas38.jpeg)
Cobreix la paella amb paper d'alumini i deixa que la cocció passiva faci la seva feina.
![arros badejo espinacs pas39 arros badejo espinacs pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/19/48/arros-badejo-espinacs-pas39.jpeg)
Passats 10 minuts l'arròs ha d'estar cuit al punt.
![arros badejo espinacs pas40 arros badejo espinacs pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/19/75/arros-badejo-espinacs-pas40.jpeg)
I ja per acabar, posa la paella al forn en mode grill.
![arros badejo espinacs pas41 arros badejo espinacs pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/20/02/arros-badejo-espinacs-pas41.jpeg)
En 5 minuts tindràs la paella a punt per servir.
![arros badejo espinacs pas42 arros badejo espinacs pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/20/29/arros-badejo-espinacs-pas42.jpeg)
Ja pots emplatar.
![arros badejo espinacs pas43 arros badejo espinacs pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/20/56/arros-badejo-espinacs-pas43.jpeg)
És un arròs gustós i molt bo. Un plat recomanable.
![arros badejo espinacs pas44 arros badejo espinacs pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/20/83/arros-badejo-espinacs-pas44.jpeg)
Bon profit!