He volgut recollir aquesta nova mostra de la cuina de sempre i mostrar-te gràficament com es fa.

Amb espines o sense, l'arròs amb abadejo i espinacs és un bon arròs. És un bon arròs però compte! No cometis l'error de comparar-lo amb una clàssica paella de peix, carn o marisc. No té res a veure, i cal advertir-ho. Sembla una obvietat, sí, però quan dius a la gent que vas a fer-los un 'arròs' poden fer-se una idea molt diferent de la que aquell dia tens tu, com a cuiner.

Aquest plat es pot menjar per Quaresma, ho dic per a tots aquells que segueixen aquestes coses antigues. I per cert, l'abadejo és bacallà, no cal que ho busquis al Google, ja t'ho dic jo. Som-hi!

Ingredients
  • 1/2 kg d'abadejo (bacallà) dessalat
  • 1/2 kg d'arròs
  • 1/2 kg de fesols cuits
  • 1 kg d'espinacs
  • 2 o 3 grans d'all
  • 1 cullerada de pebre vermell
  • 1 tomàquet
  • Aigua o brou
  • Oli d'oliva
  • Julivert
  • Sal

Variants

  • Pots substituir l'aigua per brou de verdures o peix.
  • Pots fer-lo sense fesols.
Preparació
1.
arros badejo espinacs pas1

Prepara els ingredients.

2.
arros badejo espinacs pas3

Els fesolets ja els he comprat cuits.

3.
arros badejo espinacs pas4

I molt important, els espinacs frescos. Aquest arròs no queda, ni de lluny, tan bo amb espinacs congelats.

4.
arros badejo espinacs pas6

Que tallarem a trossos més petits. Reserva-ho.

5.
arros badejo espinacs pas7

Ara, toca netejar bé els espinacs. Ja saps que contenen molta sorra. Has de retirar les arrels i netejar bé les fulles. No et diré que d'una en una, però gairebé. Convé submergir-los en aigua dues o tres vegades i assegura't bé que no deixen anar més sorra. És molt desagradable menjar sorra. Els reservem.

6.
arros badejo espinacs pas8

Ratlla els tomàquets i els reserva'ls.

7.
arros badejo espinacs pas10

El julivert.

8.
arros badejo espinacs pas11

Ara, ja pots posar una mica d'oli a escalfar en una paella. Aquest arròs es pot fer en cassola de fang també, però jo he optat per la clàssica paella. Posa-hi l'all picant i deixa que agafi una mica de color.

9.
arros badejo espinacs pas12

A continuació, aboca-hi el tomàquet ratllat.

10.
arros badejo espinacs pas13

Barreja-ho bé.

11.
arros badejo espinacs pas15

Passats uns 10-15 minuts, quan el sofregit comenci a enganxar-se i quedi una mica caramel·litzat, afegeix-hi el julivert picat.

12.
arros badejo espinacs pas16

Al mateix temps, posa-hi una cullerada de pebre vermell dolç, tipus "De la vera".

13.
arros badejo espinacs pas17

Molt bé.

14.
arros badejo espinacs pas18

Ara remena-ho una estona més.

15.
arros badejo espinacs pas19

Un parell o tres de minuts i ja ho tindràs.

16.
arros badejo espinacs pas20

Serà el moment d'incorporar els espinacs escorreguts. Inicialment notaràs que fan molt de volum.

17.
arros badejo espinacs pas21

Però si ho remenes, veuràs com de seguida es queda en no res.

18.
arros badejo espinacs pas22

Deixa-ho sofregir uns 3 o 4 minuts més.

19.
arros badejo espinacs pas23

Seguidament, ja podràs incorporar el bacallà a la paella.

20.

Molt bé.

21.
arros badejo espinacs pas25

Remena-ho tot plegat.

22.
arros badejo espinacs pas26

Amb 3 o 4 minuts ho tindràs enllestit.

23.
arros badejo espinacs pas27

En aquest punt, podràs parar el foc, tapar-ho i sortir a comprar el diari o a fer el vermut.

24.
arros badejo espinacs pas28

Si no vols fer aquesta parada, continuarem amb la recepta.

25.
arros badejo espinacs pas29

Ara, afegeix l'aigua o el brou de verdura o de peix. Si és calent millor.

26.
arros badejo espinacs pas30

Pots salar-ho una mica, però compte! Si el bacallà està ben dessalat, podràs fer-ho. En cas contrari, tingues present que l'arròs pot sortir salat. Sempre és millor salar poc i rectificar al final. També va bé tastar el bacallà dessalat abans de fer-lo servir.

27.
arros badejo espinacs pas31

Ara, esperarem que arrenqui el bull.

28.
arros badejo espinacs pas32

Quan ho faci, incorpora-hi l'arròs. Una tassa per persona. En aquest cas, quatre.

29.
arros badejo espinacs pas33

Deixa-ho bullir a foc mig baix durant uns 15 minuts.

30.
arros badejo espinacs pas34

Quan faltin 5 minuts per acabar, afegeix-hi també els fesolets cuits.

31.
arros badejo espinacs pas35

Reparteix-los bé.

32.
arros badejo espinacs pas36

Sacseja la paella i rectifica de sal.

33.
arros badejo espinacs pas37

Un cop passats els 15-18 minuts, ja pots apagar el foc.

34.
arros badejo espinacs pas38

Cobreix la paella amb paper d'alumini i deixa que la cocció passiva faci la seva feina.

35.
arros badejo espinacs pas39

Passats 10 minuts l'arròs ha d'estar cuit al punt.

36.
arros badejo espinacs pas40

I ja per acabar, posa la paella al forn en mode grill.

37.
arros badejo espinacs pas41

En 5 minuts tindràs la paella a punt per servir.

38.
arros badejo espinacs pas42

Ja pots emplatar.

39.
arros badejo espinacs pas43

És un arròs gustós i molt bo. Un plat recomanable.

40.
arros badejo espinacs pas44

Bon profit!