He volgut recollir aquesta nova mostra de la cuina de sempre i mostrar-te gràficament com es fa.
Amb espines o sense, l'arròs amb abadejo i espinacs és un bon arròs. És un bon arròs però compte! No cometis l'error de comparar-lo amb una clàssica paella de peix, carn o marisc. No té res a veure, i cal advertir-ho. Sembla una obvietat, sí, però quan dius a la gent que vas a fer-los un 'arròs' poden fer-se una idea molt diferent de la que aquell dia tens tu, com a cuiner.
Aquest plat es pot menjar per Quaresma, ho dic per a tots aquells que segueixen aquestes coses antigues. I per cert, l'abadejo és bacallà, no cal que ho busquis al Google, ja t'ho dic jo. Som-hi!
- 1/2 kg d'abadejo (bacallà) dessalat
- 1/2 kg d'arròs
- 1/2 kg de fesols cuits
- 1 kg d'espinacs
- 2 o 3 grans d'all
- 1 cullerada de pebre vermell
- 1 tomàquet
- Aigua o brou
- Oli d'oliva
- Julivert
- Sal
Variants
- Pots substituir l'aigua per brou de verdures o peix.
- Pots fer-lo sense fesols.
Prepara els ingredients.
Els fesolets ja els he comprat cuits.
I molt important, els espinacs frescos. Aquest arròs no queda, ni de lluny, tan bo amb espinacs congelats.
Que tallarem a trossos més petits. Reserva-ho.
Ara, toca netejar bé els espinacs. Ja saps que contenen molta sorra. Has de retirar les arrels i netejar bé les fulles. No et diré que d'una en una, però gairebé. Convé submergir-los en aigua dues o tres vegades i assegura't bé que no deixen anar més sorra. És molt desagradable menjar sorra. Els reservem.
Ratlla els tomàquets i els reserva'ls.
El julivert.
Ara, ja pots posar una mica d'oli a escalfar en una paella. Aquest arròs es pot fer en cassola de fang també, però jo he optat per la clàssica paella. Posa-hi l'all picant i deixa que agafi una mica de color.
A continuació, aboca-hi el tomàquet ratllat.
Barreja-ho bé.
Passats uns 10-15 minuts, quan el sofregit comenci a enganxar-se i quedi una mica caramel·litzat, afegeix-hi el julivert picat.
Al mateix temps, posa-hi una cullerada de pebre vermell dolç, tipus "De la vera".
Molt bé.
Ara remena-ho una estona més.
Un parell o tres de minuts i ja ho tindràs.
Serà el moment d'incorporar els espinacs escorreguts. Inicialment notaràs que fan molt de volum.
Però si ho remenes, veuràs com de seguida es queda en no res.
Deixa-ho sofregir uns 3 o 4 minuts més.
Seguidament, ja podràs incorporar el bacallà a la paella.
Molt bé.
Remena-ho tot plegat.
Amb 3 o 4 minuts ho tindràs enllestit.
En aquest punt, podràs parar el foc, tapar-ho i sortir a comprar el diari o a fer el vermut.
Si no vols fer aquesta parada, continuarem amb la recepta.
Ara, afegeix l'aigua o el brou de verdura o de peix. Si és calent millor.
Pots salar-ho una mica, però compte! Si el bacallà està ben dessalat, podràs fer-ho. En cas contrari, tingues present que l'arròs pot sortir salat. Sempre és millor salar poc i rectificar al final. També va bé tastar el bacallà dessalat abans de fer-lo servir.
Ara, esperarem que arrenqui el bull.
Quan ho faci, incorpora-hi l'arròs. Una tassa per persona. En aquest cas, quatre.
Deixa-ho bullir a foc mig baix durant uns 15 minuts.
Quan faltin 5 minuts per acabar, afegeix-hi també els fesolets cuits.
Reparteix-los bé.
Sacseja la paella i rectifica de sal.
Un cop passats els 15-18 minuts, ja pots apagar el foc.
Cobreix la paella amb paper d'alumini i deixa que la cocció passiva faci la seva feina.
Passats 10 minuts l'arròs ha d'estar cuit al punt.
I ja per acabar, posa la paella al forn en mode grill.
En 5 minuts tindràs la paella a punt per servir.
Ja pots emplatar.
És un arròs gustós i molt bo. Un plat recomanable.
Bon profit!