He volgut recollir aquesta nova mostra de la cuina de sempre i mostrar-te gràficament com es fa.

Amb espines o sense, l'arròs amb abadejo i espinacs és un bon arròs. És un bon arròs però compte! No cometis l'error de comparar-lo amb una clàssica paella de peix, carn o marisc. No té res a veure, i cal advertir-ho. Sembla una obvietat, sí, però quan dius a la gent que vas a fer-los un 'arròs' poden fer-se una idea molt diferent de la que aquell dia tens tu, com a cuiner.

Aquest plat es pot menjar per Quaresma, ho dic per a tots aquells que segueixen aquestes coses antigues. I per cert, l'abadejo és bacallà, no cal que ho busquis al Google, ja t'ho dic jo. Som-hi!

Ingredients
  • 1/2 kg d'abadejo (bacallà) dessalat
  • 1/2 kg d'arròs
  • 1/2 kg de fesols cuits
  • 1 kg d'espinacs
  • 2 o 3 grans d'all
  • 1 cullerada de pebre vermell
  • 1 tomàquet
  • Aigua o brou
  • Oli d'oliva
  • Julivert
  • Sal

Variants

  • Pots substituir l'aigua per brou de verdures o peix.
  • Pots fer-lo sense fesols.
Preparació
1.

Prepara els ingredients.

2.

Els fesolets ja els he comprat cuits.

3.

I molt important, els espinacs frescos. Aquest arròs no queda, ni de lluny, tan bo amb espinacs congelats.

4.

Que tallarem a trossos més petits. Reserva-ho.

5.

Ara, toca netejar bé els espinacs. Ja saps que contenen molta sorra. Has de retirar les arrels i netejar bé les fulles. No et diré que d'una en una, però gairebé. Convé submergir-los en aigua dues o tres vegades i assegura't bé que no deixen anar més sorra. És molt desagradable menjar sorra. Els reservem.

6.

Ratlla els tomàquets i els reserva'ls.

7.

El julivert.

8.

Ara, ja pots posar una mica d'oli a escalfar en una paella. Aquest arròs es pot fer en cassola de fang també, però jo he optat per la clàssica paella. Posa-hi l'all picant i deixa que agafi una mica de color.

9.

A continuació, aboca-hi el tomàquet ratllat.

10.

Barreja-ho bé.

11.

Passats uns 10-15 minuts, quan el sofregit comenci a enganxar-se i quedi una mica caramel·litzat, afegeix-hi el julivert picat.

12.

Al mateix temps, posa-hi una cullerada de pebre vermell dolç, tipus "De la vera".

13.

Molt bé.

14.

Ara remena-ho una estona més.

15.

Un parell o tres de minuts i ja ho tindràs.

16.

Serà el moment d'incorporar els espinacs escorreguts. Inicialment notaràs que fan molt de volum.

17.

Però si ho remenes, veuràs com de seguida es queda en no res.

18.

Deixa-ho sofregir uns 3 o 4 minuts més.

19.

Seguidament, ja podràs incorporar el bacallà a la paella.

20.

Molt bé.

21.

Remena-ho tot plegat.

22.

Amb 3 o 4 minuts ho tindràs enllestit.

23.

En aquest punt, podràs parar el foc, tapar-ho i sortir a comprar el diari o a fer el vermut.

24.

Si no vols fer aquesta parada, continuarem amb la recepta.

25.

Ara, afegeix l'aigua o el brou de verdura o de peix. Si és calent millor.

26.

Pots salar-ho una mica, però compte! Si el bacallà està ben dessalat, podràs fer-ho. En cas contrari, tingues present que l'arròs pot sortir salat. Sempre és millor salar poc i rectificar al final. També va bé tastar el bacallà dessalat abans de fer-lo servir.

27.

Ara, esperarem que arrenqui el bull.

28.

Quan ho faci, incorpora-hi l'arròs. Una tassa per persona. En aquest cas, quatre.

29.

Deixa-ho bullir a foc mig baix durant uns 15 minuts.

30.

Quan faltin 5 minuts per acabar, afegeix-hi també els fesolets cuits.

31.

Reparteix-los bé.

32.

Sacseja la paella i rectifica de sal.

33.

Un cop passats els 15-18 minuts, ja pots apagar el foc.

34.

Cobreix la paella amb paper d'alumini i deixa que la cocció passiva faci la seva feina.

35.

Passats 10 minuts l'arròs ha d'estar cuit al punt.

36.

I ja per acabar, posa la paella al forn en mode grill.

37.

En 5 minuts tindràs la paella a punt per servir.

38.

Ja pots emplatar.

39.

És un arròs gustós i molt bo. Un plat recomanable.

40.

Bon profit!