Aquest és un plat molt tradicional al que he incorporat un parell de canvis: la incorporació de xampinyons i calamar. Hi ha molts tipus d'arròs amb bacallà i és clar, tothom té les seves preferències i «truquillos». Aquest no té massa misteri i ofereix un bon resultat. Com sempre, us caldrà una bona dosi d'amor i paciència, i no fallareu.
400 g d'arròs
400 g de bacallà dessalat
3 tomàquets
1 ceba
oli d'oliva
aigua o brou
100 g de pèsols
1 pebrot vermell
5 xampinyons frescos
1 calamar
3 grans d'all
julivert
uns brins de safrà
Variants:
Se li pot afegir carxofa i pebrot verd
Preparem els ingredients.
Abans de res, poseu a bullir els pèsols.
Aprofitarem aquesta aigua per a escaldar el bacallà.
L'heu de deixar un minut de rellotge... i el traieu.
El reserveu. Un cop estigui el bacallà fred, ja el podeu esqueixar una mica i reservar.
Jo utilitzaré un vi blanc especial per a cuinar de Pinord, "Gran Chef".
Ratllem els tomàquets i els reservem.
Agafeu una cassola maca... i escalfeu un bon raig d'oli d'oliva verge extra.
Sofregirem la ceba, l'all i el pebrot vermell.
A continuació, afegirem els xampinyons...
... i els pèsols ja cuits i escorreguts.
Ho remenem bé i deixem que el xampinyó deixi anar tota l'aigua.
En una paella apart, farem un calamar a la planxa i guardarem les potes senceres per a decorar.
Un cop fet el calamar, l'incorporem al sofregit...
... una mica de julivert...
... un raig de vi blanc...
... ho tapem i deixem reduir el vi a foc mitjà... uns 5 minutets...
Ara ja hi podrem tirar el tomàquet. Deixarem coure 5 minutets més.
I hi tirem l'arròs.
Barregeu-lo bé amb la resta d'ingredients... i deixeu-lo enrossir una mica. Vigileu que no s'enganxi al cul de la paella, heu d'anar rascant.
... i l'aigua o brou de peix.
Ho remenem una mica...
... rectifiquem de sal...
... hi tirem els brins de safrà...
... no gaires...
... i finalment deixarem coure l'arròs a foc mitjà-baix...
... que faci "xup-xup"... i controleu la sal.
Quan estigui l'arròs gairebé cuit, ja podeu parar el foc. El deixarem reposar 5 minutets.
Ja podem muntar el plat. Avui he escollit un motlle quadrat, que m'ha fet gràcia.
A sobre, hi col·locarem un tros maco de calamar.
Fa bona pinta, o no?
Què us sembla, nanos?
... quin animal més peculiar el calamar... i què bo.
Espero que us hagi agradat la recepta.
Bon Profit!