Avui et presento un plat molt típic de la gastronomia dels Països Catalans. Antigament, era típic fer aquest plat per Quaresma, tot i que actualment es consumeix durant tot l'any. En general, tots els arrossos admeten certes variants i cadascú els ajusta a les seves necessitats i gustos. L'arròs amb bacallà, en especial, es pot presentar sucós, melós o eixut, segons t'agradi. També admet diferents tipus de verdura de temporada com les carxofes, la coliflor, els pèsols, els alls tendres, els espinacs i el pebrot vermell. Hi ha variants més humils que utilitzen la pell del bacallà en comptes de la seva carn. La recepta proposada avui s'ha determinat com a referència base segons l'Institut Català de Cuina, per tant, es tractaria de la recepta a partir de la qual sorgeixen tota la resta de variants.

És un plat fàcil de cuinar i força bo, anima't a fer-lo! Espero que t'agradi!

Ingredients
  • 400 g de bacallà esqueixat dessalat
  • 400 g d'arròs
  • 3 tomàquets madurs
  • 2 pebrots verds
  • 1 ceba
  • Oli d'oliva
  • Aigua
  • 1 gra d'all
  • Julivert

Variants

  • Es pot afegir el bacallà al sofregit abans de posar-hi l'aigua.
  • Es poden afegir carxofes tallades al sofregit.
  • Es poden posar uns brins de safrà a la picada.
Preparació
1.
arros de bacalla pas1

Prepara tots els ingredients. Assegura't de tenir el bacallà esqueixat i ben dessalat. 

2.
arros de bacalla pas2

Renta i prepara les verdures també.

3.
arros de bacalla pas3

Ratlla els tomàquets.

4.
arros de bacalla pas4

Trinxa el pebrot.

5.
arros de bacalla pas5

I trinxa la ceba.

6.
arros de bacalla pas6

Posa a enrossir la ceba amb una mica d'oli dins una cassola.

7.
arros de bacalla pas7

Quan la ceba comenci a quedar transparent.

8.
arros de bacalla pas8

Afegeix-hi el pebrot i deixa que es faci una estona.

9.
arros de bacalla pas9

Seguidament, incorpora al sofregit el tomàquet.

10.
arros de bacalla pas10

Un punt de sal.

11.
arros de bacalla pas11

Un punt de pebre negre.

12.
arros de bacalla pas12

Deixa-ho coure a foc més aviat baix.

13.
arros de bacalla pas13

Mentre es fa el sofregit, aprofita per preparar la picada. Tira una mica de sal en un morter i un gra d'all pelat.

14.
arros de bacalla pas14

Desfes-ho tot junt.

15.
arros de bacalla pas15

Afegeix-hi una mica de julivert. Jo hi poso la branca també, però pots posar només les fulles.

16.
arros de bacalla pas16

Trinxa bé amb la mà de morter.

17.
arros de bacalla pas17

Finalment, incorpora al morter uns brins de safrà i reserva la picada.

18.
arros de bacalla pas18

Vigila el sofregit. Has d'aconseguir que es consumeixi tot el líquid i comenci a caramel·litzar.

19.
arros de bacalla pas19

Ara ja pots tirar l'arròs. Si els pèsols són frescos també. Si són congelats més endavant.

20.
arros de bacalla pas20

Barreja-ho tot plegat, donant una estona per torrar lleugerament el gra de l'arròs.

21.
arros de bacalla pas21

D'aquesta manera també faràs que l'arròs s'impregni bé de la intensitat del sofregit.

22.
arros de bacalla pas22

És el moment d'afegir el brou, ben calent.

23.
arros de bacalla pas23

Fins a cobrir-ho tot.

24.
arros de bacalla pas24

De moment no hi posarem més sal, ja que el bacallà en té. Més tard corregirem. Ara, deixa-ho bullir uns 16-18 minuts aproximadament a foc mitjà.

25.
arros de bacalla pas25

Si no has afegit els pèsols frescos a l'inici de la cocció, quan faltin 5 minuts per acabar pots posar pèsols congelats.

26.
arros de bacalla pas26

En aquest mateix moment, afegeix el bacallà a la cassola.

27.
arros de bacalla pas27

I deixa acabar la cocció els 5 minuts que queden.

28.
arros de bacalla pas28

En aquest mateix moment també, deixa la picada amb una mica del suc de cocció.

29.
arros de bacalla pas29

I la incorpores a l'arròs.

30.
arros de bacalla pas30

Que faci el xup-xup final. Quan falti un minut per acabar, tasta-ho de sal i rectifica, ara que ja tens el bacallà incorporat.

31.
arros de bacalla pas31

Si vols, pots donar-li un cop de forn al grill durant 3 minuts per torrar la part superior.

32.
arros de bacalla pas32

I ja el pots servir.

33.
arros de bacalla pas33

Bon profit!