Avui et presento un plat molt típic de la gastronomia dels Països Catalans. Antigament, era típic fer aquest plat per Quaresma, tot i que actualment es consumeix durant tot l'any. En general, tots els arrossos admeten certes variants i cadascú els ajusta a les seves necessitats i gustos. L'arròs amb bacallà, en especial, es pot presentar sucós, melós o eixut, segons t'agradi. També admet diferents tipus de verdura de temporada com les carxofes, la coliflor, els pèsols, els alls tendres, els espinacs i el pebrot vermell. Hi ha variants més humils que utilitzen la pell del bacallà en comptes de la seva carn. La recepta proposada avui s'ha determinat com a referència base segons l'Institut Català de Cuina, per tant, es tractaria de la recepta a partir de la qual sorgeixen tota la resta de variants.
És un plat fàcil de cuinar i força bo, anima't a fer-lo! Espero que t'agradi!
- 400 g de bacallà esqueixat dessalat
- 400 g d'arròs
- 3 tomàquets madurs
- 2 pebrots verds
- 1 ceba
- Oli d'oliva
- Aigua
- 1 gra d'all
- Julivert
Variants
- Es pot afegir el bacallà al sofregit abans de posar-hi l'aigua.
- Es poden afegir carxofes tallades al sofregit.
- Es poden posar uns brins de safrà a la picada.
![arros de bacalla pas1 arros de bacalla pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/98/69/arros-de-bacalla-pas1.jpeg)
Prepara tots els ingredients. Assegura't de tenir el bacallà esqueixat i ben dessalat.
![arros de bacalla pas2 arros de bacalla pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/98/96/arros-de-bacalla-pas2.jpeg)
Renta i prepara les verdures també.
![arros de bacalla pas3 arros de bacalla pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/99/23/arros-de-bacalla-pas3.jpeg)
Ratlla els tomàquets.
![arros de bacalla pas4 arros de bacalla pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/99/50/arros-de-bacalla-pas4.jpeg)
Trinxa el pebrot.
![arros de bacalla pas5 arros de bacalla pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/99/77/arros-de-bacalla-pas5.jpeg)
I trinxa la ceba.
![arros de bacalla pas6 arros de bacalla pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/00/04/arros-de-bacalla-pas6.jpeg)
Posa a enrossir la ceba amb una mica d'oli dins una cassola.
![arros de bacalla pas7 arros de bacalla pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/00/31/arros-de-bacalla-pas7.jpeg)
Quan la ceba comenci a quedar transparent.
![arros de bacalla pas8 arros de bacalla pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/00/58/arros-de-bacalla-pas8.jpeg)
Afegeix-hi el pebrot i deixa que es faci una estona.
![arros de bacalla pas9 arros de bacalla pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/00/85/arros-de-bacalla-pas9.jpeg)
Seguidament, incorpora al sofregit el tomàquet.
![arros de bacalla pas10 arros de bacalla pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/01/12/arros-de-bacalla-pas10.jpeg)
Un punt de sal.
![arros de bacalla pas11 arros de bacalla pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/01/39/arros-de-bacalla-pas11.jpeg)
Un punt de pebre negre.
![arros de bacalla pas12 arros de bacalla pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/01/66/arros-de-bacalla-pas12.jpeg)
Deixa-ho coure a foc més aviat baix.
![arros de bacalla pas13 arros de bacalla pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/01/93/arros-de-bacalla-pas13.jpeg)
Mentre es fa el sofregit, aprofita per preparar la picada. Tira una mica de sal en un morter i un gra d'all pelat.
![arros de bacalla pas14 arros de bacalla pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/02/20/arros-de-bacalla-pas14.jpeg)
Desfes-ho tot junt.
![arros de bacalla pas15 arros de bacalla pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/02/47/arros-de-bacalla-pas15.jpeg)
Afegeix-hi una mica de julivert. Jo hi poso la branca també, però pots posar només les fulles.
![arros de bacalla pas16 arros de bacalla pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/02/74/arros-de-bacalla-pas16.jpeg)
Trinxa bé amb la mà de morter.
![arros de bacalla pas17 arros de bacalla pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/03/01/arros-de-bacalla-pas17.jpeg)
Finalment, incorpora al morter uns brins de safrà i reserva la picada.
![arros de bacalla pas18 arros de bacalla pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/03/28/arros-de-bacalla-pas18.jpeg)
Vigila el sofregit. Has d'aconseguir que es consumeixi tot el líquid i comenci a caramel·litzar.
![arros de bacalla pas19 arros de bacalla pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/03/55/arros-de-bacalla-pas19.jpeg)
Ara ja pots tirar l'arròs. Si els pèsols són frescos també. Si són congelats més endavant.
![arros de bacalla pas20 arros de bacalla pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/03/82/arros-de-bacalla-pas20.jpeg)
Barreja-ho tot plegat, donant una estona per torrar lleugerament el gra de l'arròs.
![arros de bacalla pas21 arros de bacalla pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/04/09/arros-de-bacalla-pas21.jpeg)
D'aquesta manera també faràs que l'arròs s'impregni bé de la intensitat del sofregit.
![arros de bacalla pas22 arros de bacalla pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/04/36/arros-de-bacalla-pas22.jpeg)
És el moment d'afegir el brou, ben calent.
![arros de bacalla pas23 arros de bacalla pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/04/63/arros-de-bacalla-pas23.jpeg)
Fins a cobrir-ho tot.
![arros de bacalla pas24 arros de bacalla pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/04/90/arros-de-bacalla-pas24.jpeg)
De moment no hi posarem més sal, ja que el bacallà en té. Més tard corregirem. Ara, deixa-ho bullir uns 16-18 minuts aproximadament a foc mitjà.
![arros de bacalla pas25 arros de bacalla pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/05/17/arros-de-bacalla-pas25.jpeg)
Si no has afegit els pèsols frescos a l'inici de la cocció, quan faltin 5 minuts per acabar pots posar pèsols congelats.
![arros de bacalla pas26 arros de bacalla pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/05/44/arros-de-bacalla-pas26.jpeg)
En aquest mateix moment, afegeix el bacallà a la cassola.
![arros de bacalla pas27 arros de bacalla pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/05/71/arros-de-bacalla-pas27.jpeg)
I deixa acabar la cocció els 5 minuts que queden.
![arros de bacalla pas28 arros de bacalla pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/05/98/arros-de-bacalla-pas28.jpeg)
En aquest mateix moment també, deixa la picada amb una mica del suc de cocció.
![arros de bacalla pas29 arros de bacalla pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/06/25/arros-de-bacalla-pas29.jpeg)
I la incorpores a l'arròs.
![arros de bacalla pas30 arros de bacalla pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/06/52/arros-de-bacalla-pas30.jpeg)
Que faci el xup-xup final. Quan falti un minut per acabar, tasta-ho de sal i rectifica, ara que ja tens el bacallà incorporat.
![arros de bacalla pas31 arros de bacalla pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/06/79/arros-de-bacalla-pas31.jpeg)
Si vols, pots donar-li un cop de forn al grill durant 3 minuts per torrar la part superior.
![arros de bacalla pas32 arros de bacalla pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/07/06/arros-de-bacalla-pas32.jpeg)
I ja el pots servir.
![arros de bacalla pas33 arros de bacalla pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/29/07/33/arros-de-bacalla-pas33.jpeg)
Bon profit!