Avui et presento un plat molt típic de la gastronomia dels Països Catalans. Antigament, era típic fer aquest plat per Quaresma, tot i que actualment es consumeix durant tot l'any. En general, tots els arrossos admeten certes variants i cadascú els ajusta a les seves necessitats i gustos. L'arròs amb bacallà, en especial, es pot presentar sucós, melós o eixut, segons t'agradi. També admet diferents tipus de verdura de temporada com les carxofes, la coliflor, els pèsols, els alls tendres, els espinacs i el pebrot vermell. Hi ha variants més humils que utilitzen la pell del bacallà en comptes de la seva carn. La recepta proposada avui s'ha determinat com a referència base segons l'Institut Català de Cuina, per tant, es tractaria de la recepta a partir de la qual sorgeixen tota la resta de variants.
És un plat fàcil de cuinar i força bo, anima't a fer-lo! Espero que t'agradi!
- 400 g de bacallà esqueixat dessalat
- 400 g d'arròs
- 3 tomàquets madurs
- 2 pebrots verds
- 1 ceba
- Oli d'oliva
- Aigua
- 1 gra d'all
- Julivert
Variants
- Es pot afegir el bacallà al sofregit abans de posar-hi l'aigua.
- Es poden afegir carxofes tallades al sofregit.
- Es poden posar uns brins de safrà a la picada.
Prepara tots els ingredients. Assegura't de tenir el bacallà esqueixat i ben dessalat.
Renta i prepara les verdures també.
Ratlla els tomàquets.
Trinxa el pebrot.
I trinxa la ceba.
Posa a enrossir la ceba amb una mica d'oli dins una cassola.
Quan la ceba comenci a quedar transparent.
Afegeix-hi el pebrot i deixa que es faci una estona.
Seguidament, incorpora al sofregit el tomàquet.
Un punt de sal.
Un punt de pebre negre.
Deixa-ho coure a foc més aviat baix.
Mentre es fa el sofregit, aprofita per preparar la picada. Tira una mica de sal en un morter i un gra d'all pelat.
Desfes-ho tot junt.
Afegeix-hi una mica de julivert. Jo hi poso la branca també, però pots posar només les fulles.
Trinxa bé amb la mà de morter.
Finalment, incorpora al morter uns brins de safrà i reserva la picada.
Vigila el sofregit. Has d'aconseguir que es consumeixi tot el líquid i comenci a caramel·litzar.
Ara ja pots tirar l'arròs. Si els pèsols són frescos també. Si són congelats més endavant.
Barreja-ho tot plegat, donant una estona per torrar lleugerament el gra de l'arròs.
D'aquesta manera també faràs que l'arròs s'impregni bé de la intensitat del sofregit.
És el moment d'afegir el brou, ben calent.
Fins a cobrir-ho tot.
De moment no hi posarem més sal, ja que el bacallà en té. Més tard corregirem. Ara, deixa-ho bullir uns 16-18 minuts aproximadament a foc mitjà.
Si no has afegit els pèsols frescos a l'inici de la cocció, quan faltin 5 minuts per acabar pots posar pèsols congelats.
En aquest mateix moment, afegeix el bacallà a la cassola.
I deixa acabar la cocció els 5 minuts que queden.
En aquest mateix moment també, deixa la picada amb una mica del suc de cocció.
I la incorpores a l'arròs.
Que faci el xup-xup final. Quan falti un minut per acabar, tasta-ho de sal i rectifica, ara que ja tens el bacallà incorporat.
Si vols, pots donar-li un cop de forn al grill durant 3 minuts per torrar la part superior.
I ja el pots servir.
Bon profit!