No fa massa, visitant blogs de cuina d'altres bloguers (que tots ho fem, eh?), vaig veure una recepta que em va cridar l'atenció: arròs de calamars de llauna. Avui, us presento la meva versió, concentrant també el sofregit, però afegint-hi la dolçor dels pèsols, que m'ha semblat que contrastaria bé amb la intensitat de gust de l'arròs, com així ha estat. Està molt bo, i us el recomano. Tot i que, en general, pel meu gust, no seria el millor arròs del món. Espero que us agradi.

Ingredients

1 litre de brou de peix

3 tasses d'arròs

2 llaunes de calamars farcits en la seva salsa (o en salsa americana)

50 g de pèsols

2 tomàquets madurs

Pebre vermell dolç

Pebre negre

1 raig de brandi

1 ceba

2 alls

Oli d'oliva

Sal

Variants:

Es pot fer amb trossos de calamars amb salsa americana

Preparació
1.
arros calamars llauna pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
arros calamars llauna pas2

Seleccioneu els calamars o xipirons que més us agradin. Poden ser en salsa americana o en la seva tinta.

3.
arros calamars llauna pas3

A cada llauna d'aquestes hi ha entre 8-10 xipironets.

4.
arros calamars llauna pas5

Fins i tot, a mi m'agrada posar una mica de pebre negre acabat de moldre.

5.
arros calamars llauna pas6

Trinxem la ceba.

6.
arros calamars llauna pas7

A la paella, amb un raig d'oli d'oliva, enrossirem l'all.

7.
arros calamars llauna pas8

A continuació hi afegirem la ceba, que es faci a poc a poc.

 

8.
arros calamars llauna pas9

Quan sigui transparent, hi afegirem el tomàquet amb una culleradeta petita de pebre vermell dolç.

 

9.
arros calamars llauna pas10

Ho deixarem reduir 5 minuts.

10.
arros calamars llauna pas11

I ara hi tirarem un raig de brandi. Els sucres del brandi faran que tot el sofregit caramel·litzi.

11.
arros calamars llauna pas12

A foc baix, i a poc a poc, notareu com s'enfosqueix.

12.
arros calamars llauna pas13

Si cal, afegiu-hi un raig de fumet o d'aigua, per evitar que es cremi i continuï caramel·litzant.

13.
arros calamars llauna pas14

En aquest punt, hi abocarem els calamarsets en salsa.

14.
arros calamars llauna pas15

Molt bé.

15.
arros calamars llauna pas16

Ho barrejarem tot plegat.

16.
arros calamars llauna pas17

Ho deixarem sofregir uns minutets més, fins que no quedi aigua.

17.
arros calamars llauna pas18

Finalment, us ha de quedar un sofregit molt concentrat com aquest, amb els calamars lleugerament torrats.

18.
arros calamars llauna pas19

Serà el moment d'incorporar l'arròs.

19.
arros calamars llauna pas20

I torrar-lo una mica abans de posar-hi el brou. No deixeu de remenar o se us enganxarà.

20.
arros calamars llauna pas21

El repartim una mica i...

21.
arros calamars llauna pas22

... hi aboquem el brou de peix ben calent fins a cobrir-ho tot. Jo sempre tinc brou de peix al congelador. Si us acostumeu a fer-lo, els plats que feu amb aquest fumet casolà sempre us quedaran més bons que amb un fumet industrial. De fet, la gràcia d'aquest plat està en un bon fumet i un sofregit ben concentrat.

22.
arros calamars llauna pas23

Ho salem una mica.

23.
arros calamars llauna pas24

I deixarem coure l'arròs uns 15 minuts a foc mitjà-baix.

24.
arros calamars llauna pas25

Quan faci 10 minuts que cou, hi afegirem els...

25.
arros calamars llauna pas26

... pèsols, que poden ser frescos o congelats. La quantitat a gust de cadascú.

26.
arros calamars llauna pas27

I ara sí, ho deixem acabar de coure tot junt. Rectifiqueu de sal abans no s'acabi el brou. Aquest ha de ser un arròs sec.

27.
arros calamars llauna pas28

Passats els 15 minuts notareu que el gra d'arròs encara és una mica dur. Tapeu la paella amb paper d'alumini i deixeu que la cocció passiva faci la resta.

28.
arros calamars llauna pas29

En 10 minuts de rellotge l'arròs estarà perfecte.

29.
arros calamars llauna pas30

Ja es podria menjar.

30.
arros calamars llauna pas31

Però a mi m'agrada torrar-lo una mica i el posarem 5 minuts al forn, en mode grill.

31.
arros calamars llauna pas32

La capa superior agafarà un bonic color torrat.

32.
arros calamars llauna pas33

I ara sí, ja el podem servir a taula.

33.
arros calamars llauna pas34

Fa bona pinta, no?

34.
arros calamars llauna pas35

Emplatem.

35.
arros calamars llauna pas36

És un arròs sec però gustós.

36.
arros calamars llauna pas37

I sense "entrebancs", que diuen.

37.
arros calamars llauna pas38

Que no falti un bon vi d'acompanyament o, fins i tot, un cava rosat com el que us proposo.

38.
arros calamars llauna pas39

Bon profit!

39.
arros calamars llauna pas40

I PER BEURE...