No fa massa, visitant blogs de cuina d'altres bloguers (que tots ho fem, eh?), vaig veure una recepta que em va cridar l'atenció: arròs de calamars de llauna. Avui, us presento la meva versió, concentrant també el sofregit, però afegint-hi la dolçor dels pèsols, que m'ha semblat que contrastaria bé amb la intensitat de gust de l'arròs, com així ha estat. Està molt bo, i us el recomano. Tot i que, en general, pel meu gust, no seria el millor arròs del món. Espero que us agradi.
1 litre de brou de peix
3 tasses d'arròs
2 llaunes de calamars farcits en la seva salsa (o en salsa americana)
50 g de pèsols
2 tomàquets madurs
Pebre vermell dolç
Pebre negre
1 raig de brandi
1 ceba
2 alls
Oli d'oliva
Sal
Variants:
Es pot fer amb trossos de calamars amb salsa americana
![arros calamars llauna pas1 arros calamars llauna pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/96/60/arros-calamars-llauna-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![arros calamars llauna pas2 arros calamars llauna pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/97/23/arros-calamars-llauna-pas2.jpeg)
Seleccioneu els calamars o xipirons que més us agradin. Poden ser en salsa americana o en la seva tinta.
![arros calamars llauna pas3 arros calamars llauna pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/97/71/arros-calamars-llauna-pas3.jpeg)
A cada llauna d'aquestes hi ha entre 8-10 xipironets.
![arros calamars llauna pas5 arros calamars llauna pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/98/55/arros-calamars-llauna-pas5.jpeg)
Fins i tot, a mi m'agrada posar una mica de pebre negre acabat de moldre.
![arros calamars llauna pas6 arros calamars llauna pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/98/97/arros-calamars-llauna-pas6.jpeg)
Trinxem la ceba.
![arros calamars llauna pas7 arros calamars llauna pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/99/39/arros-calamars-llauna-pas7.jpeg)
A la paella, amb un raig d'oli d'oliva, enrossirem l'all.
![arros calamars llauna pas8 arros calamars llauna pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/99/81/arros-calamars-llauna-pas8.jpeg)
A continuació hi afegirem la ceba, que es faci a poc a poc.
![arros calamars llauna pas9 arros calamars llauna pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/00/23/arros-calamars-llauna-pas9.jpeg)
Quan sigui transparent, hi afegirem el tomàquet amb una culleradeta petita de pebre vermell dolç.
![arros calamars llauna pas10 arros calamars llauna pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/01/04/arros-calamars-llauna-pas10.jpeg)
Ho deixarem reduir 5 minuts.
![arros calamars llauna pas11 arros calamars llauna pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/01/46/arros-calamars-llauna-pas11.jpeg)
I ara hi tirarem un raig de brandi. Els sucres del brandi faran que tot el sofregit caramel·litzi.
![arros calamars llauna pas12 arros calamars llauna pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/01/88/arros-calamars-llauna-pas12.jpeg)
A foc baix, i a poc a poc, notareu com s'enfosqueix.
![arros calamars llauna pas13 arros calamars llauna pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/02/30/arros-calamars-llauna-pas13.jpeg)
Si cal, afegiu-hi un raig de fumet o d'aigua, per evitar que es cremi i continuï caramel·litzant.
![arros calamars llauna pas14 arros calamars llauna pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/02/72/arros-calamars-llauna-pas14.jpeg)
En aquest punt, hi abocarem els calamarsets en salsa.
![arros calamars llauna pas15 arros calamars llauna pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/03/14/arros-calamars-llauna-pas15.jpeg)
Molt bé.
![arros calamars llauna pas16 arros calamars llauna pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/03/56/arros-calamars-llauna-pas16.jpeg)
Ho barrejarem tot plegat.
![arros calamars llauna pas17 arros calamars llauna pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/03/98/arros-calamars-llauna-pas17.jpeg)
Ho deixarem sofregir uns minutets més, fins que no quedi aigua.
![arros calamars llauna pas18 arros calamars llauna pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/04/40/arros-calamars-llauna-pas18.jpeg)
Finalment, us ha de quedar un sofregit molt concentrat com aquest, amb els calamars lleugerament torrats.
![arros calamars llauna pas19 arros calamars llauna pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/04/82/arros-calamars-llauna-pas19.jpeg)
Serà el moment d'incorporar l'arròs.
![arros calamars llauna pas20 arros calamars llauna pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/05/24/arros-calamars-llauna-pas20.jpeg)
I torrar-lo una mica abans de posar-hi el brou. No deixeu de remenar o se us enganxarà.
![arros calamars llauna pas21 arros calamars llauna pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/05/66/arros-calamars-llauna-pas21.jpeg)
El repartim una mica i...
![arros calamars llauna pas22 arros calamars llauna pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/06/08/arros-calamars-llauna-pas22.jpeg)
... hi aboquem el brou de peix ben calent fins a cobrir-ho tot. Jo sempre tinc brou de peix al congelador. Si us acostumeu a fer-lo, els plats que feu amb aquest fumet casolà sempre us quedaran més bons que amb un fumet industrial. De fet, la gràcia d'aquest plat està en un bon fumet i un sofregit ben concentrat.
![arros calamars llauna pas23 arros calamars llauna pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/06/50/arros-calamars-llauna-pas23.jpeg)
Ho salem una mica.
![arros calamars llauna pas24 arros calamars llauna pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/06/92/arros-calamars-llauna-pas24.jpeg)
I deixarem coure l'arròs uns 15 minuts a foc mitjà-baix.
![arros calamars llauna pas25 arros calamars llauna pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/07/34/arros-calamars-llauna-pas25.jpeg)
Quan faci 10 minuts que cou, hi afegirem els...
![arros calamars llauna pas26 arros calamars llauna pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/07/76/arros-calamars-llauna-pas26.jpeg)
... pèsols, que poden ser frescos o congelats. La quantitat a gust de cadascú.
![arros calamars llauna pas27 arros calamars llauna pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/08/18/arros-calamars-llauna-pas27.jpeg)
I ara sí, ho deixem acabar de coure tot junt. Rectifiqueu de sal abans no s'acabi el brou. Aquest ha de ser un arròs sec.
![arros calamars llauna pas28 arros calamars llauna pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/08/60/arros-calamars-llauna-pas28.jpeg)
Passats els 15 minuts notareu que el gra d'arròs encara és una mica dur. Tapeu la paella amb paper d'alumini i deixeu que la cocció passiva faci la resta.
![arros calamars llauna pas29 arros calamars llauna pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/09/02/arros-calamars-llauna-pas29.jpeg)
En 10 minuts de rellotge l'arròs estarà perfecte.
![arros calamars llauna pas30 arros calamars llauna pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/09/44/arros-calamars-llauna-pas30.jpeg)
Ja es podria menjar.
![arros calamars llauna pas31 arros calamars llauna pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/09/86/arros-calamars-llauna-pas31.jpeg)
Però a mi m'agrada torrar-lo una mica i el posarem 5 minuts al forn, en mode grill.
![arros calamars llauna pas32 arros calamars llauna pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/10/28/arros-calamars-llauna-pas32.jpeg)
La capa superior agafarà un bonic color torrat.
![arros calamars llauna pas33 arros calamars llauna pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/10/70/arros-calamars-llauna-pas33.jpeg)
I ara sí, ja el podem servir a taula.
![arros calamars llauna pas34 arros calamars llauna pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/11/12/arros-calamars-llauna-pas34.jpeg)
Fa bona pinta, no?
![arros calamars llauna pas35 arros calamars llauna pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/11/54/arros-calamars-llauna-pas35.jpeg)
Emplatem.
![arros calamars llauna pas36 arros calamars llauna pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/11/96/arros-calamars-llauna-pas36.jpeg)
És un arròs sec però gustós.
![arros calamars llauna pas37 arros calamars llauna pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/12/38/arros-calamars-llauna-pas37.jpeg)
I sense "entrebancs", que diuen.
![arros calamars llauna pas38 arros calamars llauna pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/12/80/arros-calamars-llauna-pas38.jpeg)
Que no falti un bon vi d'acompanyament o, fins i tot, un cava rosat com el que us proposo.
![arros calamars llauna pas39 arros calamars llauna pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/13/22/arros-calamars-llauna-pas39.jpeg)
Bon profit!
![arros calamars llauna pas40 arros calamars llauna pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/36/13/64/arros-calamars-llauna-pas40.jpeg)
I PER BEURE...