Avui et porto una recepta espectacular! D'aquelles receptes que t'has de preparar amb temps, que cuines amb il·lusió i que acabes portant a taula amb un somriure d'orella a orella. Un dinar per menjar sense presses, per gaudir amb tota la calma del món, i com no, amb un maridatge a l'alçada.

 

Ingredients
  • 1 bou de mar viu
  • 400 g d'arròs
  • 1/3 de pebrot vermell trinxat
  • 1 ceba trinxada
  • 3 grans d'all trinxats
  • 3 tomàquets madurs
  • 1 cullerada de pebre vermell
  • 1 sípia a daus amb la salsa
  • Un grapat de cloïsses (opcional)
  • Uns brins de safrà
  • Una copa de vi blanc
  • Mig porro trinxat
  • Oli d'oliva
  • 2 l de fumet de peix
  • Julivert
  • Sal

Variants

  • Pots fer-ho sense la sípia.
  • Pots afegir-hi gambes pelades.
Preparació
1.
arros caldos bou mar pas1

El primer que has de fer és matar l'animal. Jo el poso 20-30 minuts al congelador. El pots bullir 5 minuts també o travessar-lo amb un ganivet. A internet trobaràs més opcions més o menys decents. Però és important comprar el marisc fresc i, per tant, viu.

2.
arros caldos bou mar pas2

A banda, posa les cloïsses amb aigua i sal, i així van deixant anar la sorra.

3.
arros caldos bou mar pas3

Renta i talla la sípia, si és que no t'ho han fet ja a la peixateria. Guarda la salsa marró (melsa).

4.
arros caldos bou mar pas4

Ara prepara la verdura.

5.

Trinxa la ceba, el porro, l'all i una tercera part d'un pebrot vermell aproximadament.

6.
arros caldos bou mar pas6

Ratlla els tomàquets i barreja'ls amb la melsa de la sípia i el pebre vermell.

7.
arros caldos bou mar pas7
8.
arros caldos bou mar pas8

Amb un ganivet sense punta, fes palanca i separa la closca de les potes. No és trivial, s'ha de fer una mica de força.

9.
arros caldos bou mar pas9

Ara, retira les parts més fosques de la closca i el tel que recobreix tot el lateral, vigilant que no et caigui el contingut. Reserva-ho.

10.
arros caldos bou mar pas10

Ratlla les ganyes.

11.
arros caldos bou mar pas12

Procura donar un cop a les pinces i trencar-les.

12.
arros caldos bou mar pas13

El contingut de la closca.

13.
arros caldos bou mar pas14

Barreja'l amb el tomàquet. La closca renta-la i reserva-la, que la posarem a l'arròs més endavant, ni que sigui per raons estètiques.

14.
arros caldos bou mar pas15

Remena-ho i ho reserves.

15.

En una cassola amb un raig d'oli, salta el bou.

16.
arros caldos bou mar pas17

Només que canviï de color, retira'l i reserva'l.

17.
arros caldos bou mar pas18

Aquí mateix, fes la sípia.

18.
arros caldos bou mar pas19

Vigila quan comenci a esclatar, pots tapar-la temporalment per evitar cremades.

19.
arros caldos bou mar pas20

Un cop daurada la sípia, reserva-la.

20.
arros caldos bou mar pas21

A la mateixa cassola, i si cal, afegeix-hi oli, sofregeix la ceba, el porro i el pebrot.

21.
arros caldos bou mar pas22

Quan sigui daurat, fes espai i posa-hi l'all.

22.
arros caldos bou mar pas23

Posa-hi també uns brins de safrà.

23.
arros caldos bou mar pas24

Quan l'all sigui daurat, ho barreges tot i hi aboques el vi blanc. Deixa-ho uns 10 minuts fins que s'evapori l'alcohol.

24.
arros caldos bou mar pas25

Ara, ja hi pots tirar la barreja de tomàquet.

25.
arros caldos bou mar pas26

Ho has de deixar sofregir fins que es consumeixi tot el líquid i es comenci a enganxar.

26.
arros caldos bou mar pas27

Ara, para el foc i passa aquest sofregit a un pot per triturar.

27.
arros caldos bou mar pas28

Amb la batedora elèctrica, deixa-ho ben fi.

28.
arros caldos bou mar pas29

I de nou, cap a la cassola.

29.
arros caldos bou mar pas30

Aprofita bé el sofregit tot escurant el pot amb una mica d'aigua o brou.

30.
arros caldos bou mar pas31

Afegeix-hi la sípia.

31.
arros caldos bou mar pas32

I el bou.

32.
arros caldos bou mar pas33

Remena-ho tot plegat, que s'impregni bé mentre s'escalfa.

33.
arros caldos bou mar pas34

Ara ja hi pots tirar l'arròs. I li dones unes voltes.

34.
arros caldos bou mar pas35

Afegeix-hi el fumet de peix calent.

35.
arros caldos bou mar pas36

Ho sales una mica i ho deixes fer a foc mitjà-baix durant uns 15 minuts.

36.
arros caldos bou mar pas37

Quina olor que fa!

37.
arros caldos bou mar pas38

Quan faltin 5 minuts per acabar la cocció, afegeix-hi la closca del bou i les cloïsses, netes de sal i sorra.

38.
arros caldos bou mar pas39

Rectifica de sal si cal.

39.
arros caldos bou mar pas40

Finalment, afegeix-hi una mica de julivert trinxat.

40.
arros caldos bou mar pas41

Tasta-ho. Segurament al gra d'arròs li faltarà una mica de cocció i tindrà el cor una mica blanc. Serà el moment d'apagar el foc i deixar que la cocció passiva faci la resta de la feina.

41.
arros caldos bou mar pas42

Deixa reposar l'arròs uns 10-15 minuts amb el foc apagat.

42.
arros caldos bou mar pas43

I ara sí, ja el pots servir!

43.
arros caldos bou mar pas44

Bon profit!