Avui et porto una recepta espectacular! D'aquelles receptes que t'has de preparar amb temps, que cuines amb il·lusió i que acabes portant a taula amb un somriure d'orella a orella. Un dinar per menjar sense presses, per gaudir amb tota la calma del món, i com no, amb un maridatge a l'alçada.

 

Ingredients
  • 1 bou de mar viu
  • 400 g d'arròs
  • 1/3 de pebrot vermell trinxat
  • 1 ceba trinxada
  • 3 grans d'all trinxats
  • 3 tomàquets madurs
  • 1 cullerada de pebre vermell
  • 1 sípia a daus amb la salsa
  • Un grapat de cloïsses (opcional)
  • Uns brins de safrà
  • Una copa de vi blanc
  • Mig porro trinxat
  • Oli d'oliva
  • 2 l de fumet de peix
  • Julivert
  • Sal

Variants

  • Pots fer-ho sense la sípia.
  • Pots afegir-hi gambes pelades.
Preparació
1.

El primer que has de fer és matar l'animal. Jo el poso 20-30 minuts al congelador. El pots bullir 5 minuts també o travessar-lo amb un ganivet. A internet trobaràs més opcions més o menys decents. Però és important comprar el marisc fresc i, per tant, viu.

2.

A banda, posa les cloïsses amb aigua i sal, i així van deixant anar la sorra.

3.

Renta i talla la sípia, si és que no t'ho han fet ja a la peixateria. Guarda la salsa marró (melsa).

4.

Ara prepara la verdura.

5.

Trinxa la ceba, el porro, l'all i una tercera part d'un pebrot vermell aproximadament.

6.

Ratlla els tomàquets i barreja'ls amb la melsa de la sípia i el pebre vermell.

7.
8.

Amb un ganivet sense punta, fes palanca i separa la closca de les potes. No és trivial, s'ha de fer una mica de força.

9.

Ara, retira les parts més fosques de la closca i el tel que recobreix tot el lateral, vigilant que no et caigui el contingut. Reserva-ho.

10.

Ratlla les ganyes.

11.

Procura donar un cop a les pinces i trencar-les.

12.

El contingut de la closca.

13.

Barreja'l amb el tomàquet. La closca renta-la i reserva-la, que la posarem a l'arròs més endavant, ni que sigui per raons estètiques.

14.

Remena-ho i ho reserves.

15.

En una cassola amb un raig d'oli, salta el bou.

16.

Només que canviï de color, retira'l i reserva'l.

17.

Aquí mateix, fes la sípia.

18.

Vigila quan comenci a esclatar, pots tapar-la temporalment per evitar cremades.

19.

Un cop daurada la sípia, reserva-la.

20.

A la mateixa cassola, i si cal, afegeix-hi oli, sofregeix la ceba, el porro i el pebrot.

21.

Quan sigui daurat, fes espai i posa-hi l'all.

22.

Posa-hi també uns brins de safrà.

23.

Quan l'all sigui daurat, ho barreges tot i hi aboques el vi blanc. Deixa-ho uns 10 minuts fins que s'evapori l'alcohol.

24.

Ara, ja hi pots tirar la barreja de tomàquet.

25.

Ho has de deixar sofregir fins que es consumeixi tot el líquid i es comenci a enganxar.

26.

Ara, para el foc i passa aquest sofregit a un pot per triturar.

27.

Amb la batedora elèctrica, deixa-ho ben fi.

28.

I de nou, cap a la cassola.

29.

Aprofita bé el sofregit tot escurant el pot amb una mica d'aigua o brou.

30.

Afegeix-hi la sípia.

31.

I el bou.

32.

Remena-ho tot plegat, que s'impregni bé mentre s'escalfa.

33.

Ara ja hi pots tirar l'arròs. I li dones unes voltes.

34.

Afegeix-hi el fumet de peix calent.

35.

Ho sales una mica i ho deixes fer a foc mitjà-baix durant uns 15 minuts.

36.

Quina olor que fa!

37.

Quan faltin 5 minuts per acabar la cocció, afegeix-hi la closca del bou i les cloïsses, netes de sal i sorra.

38.

Rectifica de sal si cal.

39.

Finalment, afegeix-hi una mica de julivert trinxat.

40.

Tasta-ho. Segurament al gra d'arròs li faltarà una mica de cocció i tindrà el cor una mica blanc. Serà el moment d'apagar el foc i deixar que la cocció passiva faci la resta de la feina.

41.

Deixa reposar l'arròs uns 10-15 minuts amb el foc apagat.

42.

I ara sí, ja el pots servir!

43.

Bon profit!