L'arròs amb nècores és un plat molt típic de Galícia i a les zones costeres del llevant, però també el cuinen en alguns restaurants a Catalunya. Com d'altres vegades he fet, avui ens acostarem una mica a la cuina gallega (d'on era la mare de la meva àvia per part de mare) i tastarem un arròs amb nècores... un marisc de poca carn però molt gustosa.
2/3 tasses d'arròs
4/5 nècores vives
1/2 Kg de cloïsses
75 gr. xipirons
1/2 pebrot vermell
1/2 porro
1 tomàquet pelat
2 grans d'all
1 bitxo
1 fulla de llorer
Pebre negre acabat de moldre
Oli d'oliva verge extra
1 culleradeta de pebre vermell dolç
brou de la cocció de les nècores
![arros caldos necores pas1 arros caldos necores pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/62/01/arros-caldos-necores-pas1.jpeg)
Aquestes les he comprat al supermercat... que tenen vivers.
![arros caldos necores pas2 arros caldos necores pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/62/40/arros-caldos-necores-pas2.jpeg)
Estan ben vives, clar.
![arros caldos necores pas3 arros caldos necores pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/62/79/arros-caldos-necores-pas3.jpeg)
Un cop netes les reservarem en un bol.
![arros caldos necores pas4 arros caldos necores pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/63/18/arros-caldos-necores-pas4.jpeg)
Curiós animal aquest, eh?... heu vist els ulls vermells que tenen?... a mi sempre em recorden a la peli de 'Predator'... amb aquesta boca bífida que tenen.
![arros caldos necores pas6 arros caldos necores pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/63/96/arros-caldos-necores-pas6.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![arros caldos necores pas7 arros caldos necores pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/64/35/arros-caldos-necores-pas7.jpeg)
Les nyores les posarem en aigua ben calenta... amb la intenció d'escaldar-les, així podrem extreure la seva carn més fàcilment. Deixeu-les una estona dins l'aigua calenta.
![arros caldos necores pas8 arros caldos necores pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/64/74/arros-caldos-necores-pas8.jpeg)
Preparem la resta d'ingredients... i els picarem, com sempre.
![arros caldos necores pas9 arros caldos necores pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/65/13/arros-caldos-necores-pas9.jpeg)
Avui no utilitzarem una paella. Utilitzaré aquesta cassola fonda... ja que farem un arròs caldós.
![arros caldos necores pas10 arros caldos necores pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/65/52/arros-caldos-necores-pas10.jpeg)
Les nècores em miren amb cara de circumstància... pobretes.
![arros caldos necores pas11 arros caldos necores pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/65/91/arros-caldos-necores-pas11.jpeg)
Un bon raig d'aigua freda....
![arros caldos necores pas12 arros caldos necores pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/66/30/arros-caldos-necores-pas12.jpeg)
... i a la cassola... amb unes fulles de llorer i una mica de sal.
![arros caldos necores pas13 arros caldos necores pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/66/69/arros-caldos-necores-pas13.jpeg)
Si les nècores són vives, les heu de posar amb l'aigua freda. Si són mortes, les podeu posar quan bulli l'aigua.
![arros caldos necores pas14 arros caldos necores pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/67/50/arros-caldos-necores-pas14.jpeg)
Aquestes dues s'han enganxat... deuen ser parella, jeje.
![arros caldos necores pas15 arros caldos necores pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/67/89/arros-caldos-necores-pas15.jpeg)
... he utilitzat unes pinces... perquè n'hi ha algunes una mica agressives... je,je....
![arros caldos necores pas16 arros caldos necores pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/68/28/arros-caldos-necores-pas16.jpeg)
De seguida veureu que canvien de color... la idea és tenir-les 4-5 minuts un cop hagi arrancat el bull.
![arros caldos necores pas17 arros caldos necores pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/68/67/arros-caldos-necores-pas17.jpeg)
Mentrestant, anirem picant la verdura... i pelant el tomàquet. L'all el farem a làmines.
![arros caldos necores pas18 arros caldos necores pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/69/06/arros-caldos-necores-pas18.jpeg)
Ja ha arrancat el bull... ara hem d'esperar 4-5 minuts i ja les podrem treure.
![arros caldos necores pas19 arros caldos necores pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/69/45/arros-caldos-necores-pas19.jpeg)
Mentre, agafar les nyores, les obrim, traiem les llavors...
![arros caldos necores pas20 arros caldos necores pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/69/84/arros-caldos-necores-pas20.jpeg)
... i amb un ganivet anirem arrancant la carn que hi ha la pell...
![arros caldos necores pas22 arros caldos necores pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/70/62/arros-caldos-necores-pas22.jpeg)
Ja han passat els 5 minuts i traiem les nècores.
![arros caldos necores pas23 arros caldos necores pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/71/01/arros-caldos-necores-pas23.jpeg)
![arros caldos necores pas24 arros caldos necores pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/72/18/arros-caldos-necores-pas24.jpeg)
El brou de bullir les nècores el colarem... per si hi ha una mica de sorra o trossets de lapa.
![arros caldos necores pas25 arros caldos necores pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/71/79/arros-caldos-necores-pas25.jpeg)
No és necessari però jo li he afegit una mica de brou de peix que tenia congelat.
![arros caldos necores pas27 arros caldos necores pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/72/96/arros-caldos-necores-pas27.jpeg)
Ara prepararem les nècores. Hem de treure la banda triangular que tenen a sota...
![arros caldos necores pas28 arros caldos necores pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/73/35/arros-caldos-necores-pas28.jpeg)
... arrencarem totes les potes (que afegirem a l'arròs)... i obrirem la closca....
![arros caldos necores pas29 arros caldos necores pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/75/00/arros-caldos-necores-pas29.jpeg)
... veureu que dins del cap queden "fluïts" varis... i una mica de carn...
![arros caldos necores pas30 arros caldos necores pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/75/39/arros-caldos-necores-pas30.jpeg)
... amb l'ajuda d'una cullera... ho posarem dins el brou...
![arros caldos necores pas31 arros caldos necores pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/75/78/arros-caldos-necores-pas31.jpeg)
... podeu sucar la closca per a impregnar bé el brou del gust de la nècora...
![arros caldos necores pas32 arros caldos necores pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/76/17/arros-caldos-necores-pas32.jpeg)
... el cos el partirem en dos i aquests trossos els afegirem també a l'arròs.
![arros caldos necores pas34 arros caldos necores pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/76/95/arros-caldos-necores-pas34.jpeg)
Quan estigui una mica daurat afegirem el porro...
![arros caldos necores pas36 arros caldos necores pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/77/73/arros-caldos-necores-pas36.jpeg)
Ara hi afegirem el tomàquet a trossos i la carn de les nyores.
![arros caldos necores pas37 arros caldos necores pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/78/12/arros-caldos-necores-pas37.jpeg)
Ho deixarem sofregir una mica...
![arros caldos necores pas38 arros caldos necores pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/78/51/arros-caldos-necores-pas38.jpeg)
... i, com sempre, li tirarem un raig de vi blanc especial per a cuinar.
![arros caldos necores pas39 arros caldos necores pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/80/01/arros-caldos-necores-pas39.jpeg)
Ho taparem i deixarem que s'evapori tot l'alcohol.
![arros caldos necores pas40 arros caldos necores pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/80/61/arros-caldos-necores-pas40.jpeg)
Quan ja tinguem el sofregit pràcticament caramel·litzat....
![arros caldos necores pas41 arros caldos necores pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/81/00/arros-caldos-necores-pas41.jpeg)
... hi tirarem unes dues cullerades de pebre vermell dolç...
![arros caldos necores pas43 arros caldos necores pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/81/78/arros-caldos-necores-pas43.jpeg)
Jo utilitzo una barreja de 5 pebres que m'agrada molt.
![arros caldos necores pas44 arros caldos necores pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/82/17/arros-caldos-necores-pas44.jpeg)
Donem un parell de voltes i afegim l'arròs.
![arros caldos necores pas45 arros caldos necores pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/82/56/arros-caldos-necores-pas45.jpeg)
L'haurem de daurar una mica... com tots els arrossos.
![arros caldos necores pas46 arros caldos necores pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/82/95/arros-caldos-necores-pas46.jpeg)
No deixeu que s'enganxi.
![arros caldos necores pas47 arros caldos necores pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/83/34/arros-caldos-necores-pas47.jpeg)
Aquest és el moment en que podeu parar el foc, tapar-ho i sortir a comprar el diari, fer el vermut, etc...
![arros caldos necores pas48 arros caldos necores pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/83/73/arros-caldos-necores-pas48.jpeg)
No oblideu de deixar les cloïsses (en aquest cas gallegues) en un bol amb aigua i força sal.
![arros caldos necores pas49 arros caldos necores pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/84/12/arros-caldos-necores-pas49.jpeg)
Quina llet nanos, he enganxat una cloïssa en el precís moment que escupia un raig d'aigua... juasss!
![arros caldos necores pas50 arros caldos necores pas50](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/84/51/arros-caldos-necores-pas50.jpeg)
M'he oblidat de fer els xipirons que tenia a la nevera... i que volia incorporar al plat. Com veieu, tots cometem errades. No hi ha problema. Els he fet a la planxa apart....
![arros caldos necores pas51 arros caldos necores pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/84/90/arros-caldos-necores-pas51.jpeg)
... i els he incorporat a l'arròs.
![arros caldos necores pas52 arros caldos necores pas52](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/85/29/arros-caldos-necores-pas52.jpeg)
Ho barregem bé...
![arros caldos necores pas53 arros caldos necores pas53](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/85/68/arros-caldos-necores-pas53.jpeg)
... i ja hi podem tirar els 2 litres de brou que tenim preparats....
![arros caldos necores pas54 arros caldos necores pas54](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/86/07/arros-caldos-necores-pas54.jpeg)
... salem... i deixem coure uns 7-8 minuts.
![arros caldos necores pas56 arros caldos necores pas56](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/86/85/arros-caldos-necores-pas56.jpeg)
Ja fa bona pinta això...
![arros caldos necores pas57 arros caldos necores pas57](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/87/24/arros-caldos-necores-pas57.jpeg)
... en el mateix moment, hi posarem les nècores a trossets....
![arros caldos necores pas58 arros caldos necores pas58](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/87/63/arros-caldos-necores-pas58.jpeg)
![arros caldos necores pas59 arros caldos necores pas59](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/88/02/arros-caldos-necores-pas59.jpeg)
Com tots els arrossos que faig, us recomano posar-ho al forn 5 minuts, en mode "grill".
![arros caldos necores pas60 arros caldos necores pas60](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/88/41/arros-caldos-necores-pas60.jpeg)
D'aquesta manera aconseguirem aquella fina capa torradeta que fa tan bona pinta.
![arros caldos necores pas61 arros caldos necores pas61](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/88/80/arros-caldos-necores-pas61.jpeg)
Ja el podem servir.
![arros caldos necores pas62 arros caldos necores pas62](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/89/40/arros-caldos-necores-pas62.jpeg)
Quina pinta... i la veritat és que les nècores aporten un sabor molt peculiar i característic... boníssim, vaja.
![arros caldos necores pas63 arros caldos necores pas63](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/89/79/arros-caldos-necores-pas63.jpeg)
Deixeu-lo reposar 5 minuts abans de servir.
![arros caldos necores pas64 arros caldos necores pas64](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/90/18/arros-caldos-necores-pas64.jpeg)
Ho servirem en un plat fons... (pel caldo)... i una nècora sencera a sobre.
![arros caldos necores pas65 arros caldos necores pas65](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/90/96/arros-caldos-necores-pas65.jpeg)
Quin goig que fa!
![arros caldos necores pas67 arros caldos necores pas67](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/91/74/arros-caldos-necores-pas67.jpeg)
Com sempre, un vinet blanc fresquet... per acompanyar a aquest plat de marisc.
![arros caldos necores pas68 arros caldos necores pas68](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/35/92/13/arros-caldos-necores-pas68.jpeg)
Us recomano menjar l'arròs i les cloïsses i deixar el marisc pel final. El marisc es pot menjar fred... i és quan més es gaudeix. A la meva dona no li fan massa gràcia les nècores... i al final sempre m'acabo menjant jo el doble de marisc...