L'arròs amb nècores és un plat molt típic de Galícia i a les zones costeres del llevant, però també el cuinen en alguns restaurants a Catalunya. Com d'altres vegades he fet, avui ens acostarem una mica a la cuina gallega (d'on era la mare de la meva àvia per part de mare) i tastarem un arròs amb nècores... un marisc de poca carn però molt gustosa.

Ingredients

2/3 tasses d'arròs

4/5 nècores vives

1/2 Kg de cloïsses  

75 gr. xipirons

1/2 pebrot vermell

1/2 porro

1 tomàquet pelat  

2 grans d'all

1 bitxo

1 fulla de llorer

Pebre negre acabat de moldre  

Oli d'oliva verge extra

1 culleradeta de pebre vermell dolç

brou de la cocció de les nècores

Preparació
1.

Aquestes les he comprat al supermercat... que tenen vivers.

2.

Estan ben vives, clar.

3.

Un cop netes les reservarem en un bol.

4.

Curiós animal aquest,  eh?... heu vist els ulls vermells que tenen?... a mi sempre em recorden a la peli de 'Predator'... amb aquesta boca bífida que tenen.

5.

 Preparem tots els ingredients.

6.

Les nyores les posarem en aigua ben calenta... amb la intenció d'escaldar-les, així podrem extreure la seva carn més fàcilment. Deixeu-les una estona dins l'aigua calenta.

7.

Preparem la resta d'ingredients... i els picarem, com sempre.

8.

Avui no utilitzarem una paella. Utilitzaré aquesta cassola fonda... ja que farem un arròs caldós.

9.

Les nècores em miren amb cara de circumstància... pobretes.

10.

Un bon raig d'aigua freda....

11.

... i a la cassola... amb unes fulles de llorer i una mica de sal.

12.

Si les nècores són vives, les heu de posar amb l'aigua freda. Si són mortes, les podeu posar quan bulli l'aigua.

13.

Aquestes dues s'han enganxat... deuen ser parella, jeje.

14.

... he utilitzat unes pinces... perquè n'hi ha algunes una mica agressives... je,je....

15.

De seguida veureu que canvien de color... la idea és tenir-les 4-5 minuts un cop hagi arrancat el bull.

16.

Mentrestant, anirem picant la verdura... i pelant el tomàquet. L'all el farem a làmines.

17.

Ja ha arrancat el bull... ara hem d'esperar 4-5 minuts i ja les podrem treure.

18.

Mentre, agafar les nyores, les obrim, traiem les llavors...

19.

... i amb un ganivet anirem arrancant la carn que hi ha la pell...

20.

Ja han passat els 5 minuts i traiem les nècores.

21.
22.

El brou de bullir les nècores el colarem... per si hi ha una mica de sorra o trossets de lapa.

23.

No és necessari però jo li he afegit una mica de brou de peix que tenia congelat.

24.

Ara prepararem les nècores. Hem de treure la banda triangular que tenen a sota...

25.

... arrencarem totes les potes (que afegirem a l'arròs)... i obrirem la closca....

26.

... veureu que dins del cap queden "fluïts" varis... i una mica de carn...

27.

... amb l'ajuda d'una cullera... ho posarem dins el brou...

28.

... podeu sucar la closca per a impregnar bé el brou del gust de la nècora...

29.

... el cos el partirem en dos i aquests trossos els afegirem també a l'arròs.

30.

Quan estigui una mica daurat afegirem el porro...

31.

Ara hi afegirem el tomàquet a trossos i la carn de les nyores.

32.

Ho deixarem sofregir una mica...

33.

... i, com sempre, li tirarem un raig de vi blanc especial per a cuinar.

34.

Ho taparem i deixarem que s'evapori tot l'alcohol.

35.

Quan ja tinguem el sofregit pràcticament caramel·litzat....

36.

... hi tirarem unes dues cullerades de pebre vermell dolç...

37.

Jo utilitzo una barreja de 5 pebres que m'agrada molt.

38.

Donem un parell de voltes i afegim l'arròs.

39.

L'haurem de daurar una mica... com tots els arrossos.

40.

No deixeu que s'enganxi.

41.

Aquest és el moment en que podeu parar el foc, tapar-ho i sortir a comprar el diari, fer el vermut, etc...

42.

No oblideu de deixar les cloïsses (en aquest cas gallegues) en un bol amb aigua i força sal.

43.

Quina llet nanos, he enganxat una cloïssa en el precís moment que escupia un raig d'aigua... juasss!

44.

M'he oblidat de fer els xipirons que tenia a la nevera... i que volia incorporar al plat. Com veieu, tots cometem errades. No hi ha problema. Els he fet a la planxa apart....

45.

... i els he incorporat a l'arròs.

46.

Ho barregem bé...

47.

... i ja hi podem tirar els 2 litres de brou que tenim preparats....

48.

... salem... i deixem coure uns 7-8 minuts.

49.

Ja fa bona pinta això...

50.

... en el mateix moment, hi posarem les nècores a trossets....

51.
52.

Com tots els arrossos que faig, us recomano posar-ho al forn 5 minuts, en mode "grill".

53.

D'aquesta manera aconseguirem aquella fina capa torradeta que fa tan bona pinta.

54.

Ja el podem servir.

55.

Quina pinta... i la veritat és que les nècores aporten un sabor molt peculiar i característic... boníssim, vaja.

56.

Deixeu-lo reposar 5 minuts abans de servir.

57.

Ho servirem en un plat fons... (pel caldo)... i una nècora sencera a sobre.

58.

Quin goig que fa!

59.

Com sempre, un vinet blanc fresquet... per acompanyar a aquest plat de marisc.

60.

Us recomano menjar l'arròs i les cloïsses i deixar el marisc pel final. El marisc es pot menjar fred... i és quan més es gaudeix. A la meva dona no li fan massa gràcia les nècores... i al final sempre m'acabo menjant jo el doble de marisc...