Aquest plat és fàcil de fer. En una cassola amb oli fregiu els trossos de conill i de costella de porc fins que estiguin ben daurats i els retireu. En el mateix oli feu un sofregit amb la ceba, l'all i el tomàquet. Quan el sofregit estigui ben fosc, reincorporeu-hi els trossos de carn i remeneu el conjunt. Afegiu-hi l'arròs, barregeu-lo amb el sofregit remenant un parell de minuts i tireu-hi l'aigua bullent.
Al cap d'un moment, afegiu-hi els pèsols i la picada deixatada amb una mica de caldo de la cocció.
400 g d'arròs
mig conill tallat a trossos
200 g de costella de porc a trossos petits
2 cebes trinxades
2 grans d'all picats
2 tomàquets madurs ratllats
100 g de pèsols
un litre i quart d'aigua o brou de pollastre o gallina
oli d'oliva
sal
Variants:
Al sofregit, s'hi pot afegir pebrot verd o pebrot vermell.
Al sofregit, s'hi poden afegir unes gotes de conyac.
Hi ha qui hi afegeix altres tipus de verdures: mongeta tendra, carxofes, etc.
Hi ha qui hi posa pebrot vermell escalivat.
S'hi pot afegir algun tipus de bolets
S'hi pot afegir pollastre o substituir el conill per pollastre.
A més o en comptes de la costella s'hi pot posar cap de costella o salsitxes.
S'hi pot afegir cansalada i pernil.
![arros cassola pas1 arros cassola pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/10/40/arros-cassola-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![arros cassola pas2 arros cassola pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/10/82/arros-cassola-pas2.jpeg)
Piquem la ceba...
![arros cassola pas3 arros cassola pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/11/24/arros-cassola-pas3.jpeg)
l'all...
![arros cassola pas4 arros cassola pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/11/66/arros-cassola-pas4.jpeg)
... i ratllem el tomàquet.
![arros cassola pas5 arros cassola pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/12/08/arros-cassola-pas5.jpeg)
Netegem bé la carn, la salem...
![arros cassola pas6 arros cassola pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/12/50/arros-cassola-pas6.jpeg)
... i l'empebrem.
![arros cassola pas7 arros cassola pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/12/92/arros-cassola-pas7.jpeg)
Escalfem una cassola de fang, a foc baix, fins que tingui temperatura. Llavors apugem una mica el foc, hi afegim un bon raig d'oli (o llard)... i donem color a la carn.
![arros cassola pas8 arros cassola pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/13/34/arros-cassola-pas8.jpeg)
Mentrestant, podeu aprofitar per anar fent la picada. En un morter, poseu-hi l'all...
![arros cassola pas9 arros cassola pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/13/76/arros-cassola-pas9.jpeg)
... el julivert fresc...
![arros cassola pas10 arros cassola pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/14/18/arros-cassola-pas10.jpeg)
... uns brins de safrà...
![arros cassola pas12 arros cassola pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/15/02/arros-cassola-pas12.jpeg)
La sal...
![arros cassola pas13 arros cassola pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/15/80/arros-cassola-pas13.jpeg)
![arros cassola pas14 arros cassola pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/16/22/arros-cassola-pas14.jpeg)
Fins que quedi ben matxacat.
![arros cassola pas15 arros cassola pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/16/64/arros-cassola-pas15.jpeg)
Vigileu que no es cremi la carn. Gireu-la.
![arros cassola pas16 arros cassola pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/17/06/arros-cassola-pas16.jpeg)
Quan tingui bon color per tot arreu, la reservem.
![arros cassola pas17 arros cassola pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/17/48/arros-cassola-pas17.jpeg)
Al mateix oli, daurem l'all picat...
![arros cassola pas18 arros cassola pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/17/90/arros-cassola-pas18.jpeg)
... i a continuació la ceba.
![arros cassola pas19 arros cassola pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/18/32/arros-cassola-pas19.jpeg)
Deixeu-ho una bona estona... que la ceba perdi tota l'aigua i es torni de color marró.
![arros cassola pas20 arros cassola pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/18/74/arros-cassola-pas20.jpeg)
Ja podem anar preparant l'arròs. Una tassa per persona.
![arros cassola pas21 arros cassola pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/19/16/arros-cassola-pas21.jpeg)
Remeneu la ceba, si cal.
![arros cassola pas22 arros cassola pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/19/58/arros-cassola-pas22.jpeg)
Ja hi podem incorporar el tomàquet ratllat.
![arros cassola pas23 arros cassola pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/20/00/arros-cassola-pas23.jpeg)
Al mateix temps, hi tirarem un raig de vi per cuinar o vi blanc.
![arros cassola pas24 arros cassola pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/20/75/arros-cassola-pas24.jpeg)
Aproximadament, mitja copeta.
![arros cassola pas25 arros cassola pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/21/17/arros-cassola-pas25.jpeg)
Deixeu que redueixi fins que es consumeixi gairebé tot el líquid.
![arros cassola pas26 arros cassola pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/21/59/arros-cassola-pas26.jpeg)
Quan passeu la cullera per la cassola i no deixi anar líquid... tindrem el sofregit al punt.
![arros cassola pas27 arros cassola pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/22/01/arros-cassola-pas27.jpeg)
Hi posem la carn que teníem reservada.
![arros cassola pas28 arros cassola pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/22/43/arros-cassola-pas28.jpeg)
Ho remenem un parell de minutets....
![arros cassola pas29 arros cassola pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/22/85/arros-cassola-pas29.jpeg)
... i ja hi podem tirar l'arròs.
![arros cassola pas30 arros cassola pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/23/27/arros-cassola-pas30.jpeg)
Durant tres o quatre minuts, remeneu-ho tot plegat per torrar una mica l'arròs, procurant que no s'enganxi massa del cul.
![arros cassola pas31 arros cassola pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/23/69/arros-cassola-pas31.jpeg)
El brou de pollastre, que hem fet prèviament, el tindrem ben bullent.
![arros cassola pas32 arros cassola pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/24/11/arros-cassola-pas32.jpeg)
L'incorporem al guisat. El doble de brou que d'arròs, més o menys.
![arros cassola pas33 arros cassola pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/24/53/arros-cassola-pas33.jpeg)
Un polsim de sal.
![arros cassola pas34 arros cassola pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/24/95/arros-cassola-pas34.jpeg)
Quan arrenqui el bull... hi posarem uns pèsols. Si són frescos i de temporada, millor. Si no, congelats directament.
![arros cassola pas35 arros cassola pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/25/37/arros-cassola-pas35.jpeg)
La picada... també l'afegirem ara.
![arros cassola pas36 arros cassola pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/25/79/arros-cassola-pas36.jpeg)
La podeu deixatar una mica amb el mateix brou...
![arros cassola pas37 arros cassola pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/26/21/arros-cassola-pas37.jpeg)
Repartiu-la bé.
![arros cassola pas38 arros cassola pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/26/63/arros-cassola-pas38.jpeg)
Deixeu que es faci l'arròs durant uns 15 minutets.
![arros cassola pas39 arros cassola pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/27/05/arros-cassola-pas39.jpeg)
Notareu que a l'arròs li falta una mica...
![arros cassola pas40 arros cassola pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/27/47/arros-cassola-pas40.jpeg)
El podeu cobrir amb una mica de paper d'alumini i deixar-lo 10 minutets.
![arros cassola pas41 arros cassola pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/27/89/arros-cassola-pas41.jpeg)
Així, amb el foc apagat, s'acabarà de coure solet.
![arros cassola pas42 arros cassola pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/28/31/arros-cassola-pas42.jpeg)
Ja podem emplatar.
![arros cassola pas43 arros cassola pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/28/73/arros-cassola-pas43.jpeg)
I ja el tenim.
![arros cassola pas44 arros cassola pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/29/15/arros-cassola-pas44.jpeg)
Aquest és un arròs que queda sec. Si el voleu més caldós, poseu-hi tres parts de brou per una d'arròs.
![arros cassola pas45 arros cassola pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/30/29/57/arros-cassola-pas45.jpeg)
Bon profit!