Avui toca una recepta d'aquelles que fa caliu, de temporada, contundent, per menjar tot just quan arriba el fred. Molts ingredients, certament, però la preparació és fàcil de veritat, i podràs gaudir d'un plat de primer nivell. És obvi que admet moltes variants, tantes com persones que el cuinin. Som-hi!
- 300 g de castanyes
- 300 g de rovellons frescos
- 200 g de cigrons cuits
- 1 cabeça d'alls
- 3 patates petites a rodanxes
- Uns brins de safrà
- 200 g d'arròs bomba
- 500 ml d'aigua o brou d'au o verdura
- Un grapat de pebrots del padró (o un de verd)
- 150 g de tomàquet triturat
- 1 tros de xoriço
- Una pica d'all i julivert
- 1 cullerada de pebrot vermell
- 1 branca de farigola
- 200 g de filet de vedella a daus (opcional)
- Oli d'oliva verge extra
- Sal
Variants:
- S'hi poden afegir altres bolets
- Es pot fer amb mongetes
- Es poden posar rodanxes de tomàquet cru per sobre
Primer has de preparar les castanyes.
Fes un tall en forma de creu a cada castanya.
Escalda-les durant 2 minuts aprox. en aigua bullent.
Escorre-les bé.
Veuràs com es pelen gairebé soles.
Un cop pelades, les reserves.
Neteja els rovellons amb un drap o paper humit.
Talla els bolets a trossos grans, i descarta els que tinguin "habitants".
Prepara la resta d'ingredients.
Pela i talla les patates a rodanxes.
Opcionalment, pots posar una mica de filet de vedella a daus, que s'hauran d'incorporar a l'acabar la cocció del plat.
En una cassola que pugui anar al forn, daura una mica les patates amb un raig d'oli i sal.
No han de quedar fregides. De fet, han de quedar ben crues del mig.
En el mateix oli, ves donant color als pebrots, al xoriço...
a les castanyes... i ho vas reservant.
Salta també els bolets amb una mica d'all i julivert.
Quina pinta!
Reserva'ls.
Ara salta la carn, res, volta i volta i la reserves.
Ara, posa-hi el tomàquet triturat amb el pebre vermell. Un parell de voltes, sal i sucre.
I ja hi pots posar els cigrons cuits, les castanyes, la cabeça d'alls...
la branca de farigola...
i l'arròs.
Dona-li un parell de voltes.
I comença a incorporar tots els ingredients reservats excepte la carn de vedella.
Que quedi maco.
Finalment, aboca-hi el brou o aigua amb una mica de safrà infusionat. Sala-ho.
I cap al forn, a uns 200-210 graus durant uns 20-25 minuts aproximadament. Fins que l'arròs estigui cuit.
Quan estigui l'arròs cuit, incorpora la carn de vedella.
Una mica de sal en escates per sobre de la carn i ja pots deixar el plat reposar 10 minuts. La vedella s'acabarà de fer amb la calor residual.
I a gaudir! Bon profit!