Avui toca una recepta d'aquelles que fa caliu, de temporada, contundent, per menjar tot just quan arriba el fred. Molts ingredients, certament, però la preparació és fàcil de veritat, i podràs gaudir d'un plat de primer nivell. És obvi que admet moltes variants, tantes com persones que el cuinin. Som-hi!

Ingredients
  • 300 g de castanyes 
  • 300 g de rovellons frescos
  • 200 g de cigrons cuits
  • 1 cabeça d'alls
  • 3 patates petites a rodanxes
  • Uns brins de safrà
  • 200 g d'arròs bomba
  • 500 ml d'aigua o brou d'au o verdura
  • Un grapat de pebrots del padró (o un de verd)
  • 150 g de tomàquet triturat
  • 1 tros de xoriço
  • Una pica d'all i julivert
  • 1 cullerada de pebrot vermell
  • 1 branca de farigola
  • 200 g de filet de vedella a daus (opcional)
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal

Variants:

  •  S'hi poden afegir altres bolets
  • Es pot fer amb mongetes
  • Es poden posar rodanxes de tomàquet cru per sobre
Preparació
1.
IMG 0279

Primer has de preparar les castanyes.

2.
IMG 0244

Fes un tall en forma de creu a cada castanya.

3.
IMG 0265

Escalda-les durant 2 minuts aprox. en aigua bullent.

4.
IMG 0280

Escorre-les bé.

5.
IMG 0286

Veuràs com es pelen gairebé soles.

6.
IMG 0288

Un cop pelades, les reserves.

7.
IMG 0256

Neteja els rovellons amb un drap o paper humit.

8.
IMG 0276

Talla els bolets a trossos grans, i descarta els que tinguin "habitants".

9.
IMG 0294

Prepara la resta d'ingredients.

10.
IMG 0308

Pela i talla les patates a rodanxes.

11.
IMG 0300

Opcionalment, pots posar una mica de filet de vedella a daus, que s'hauran d'incorporar a l'acabar la cocció del plat.

12.
IMG 0317

En una cassola que pugui anar al forn, daura una mica les patates amb un raig d'oli i sal.

13.
IMG 0322

No han de quedar fregides. De fet, han de quedar ben crues del mig.

14.
IMG 0325

En el mateix oli, ves donant color als pebrots, al xoriço...

15.
IMG 0329

a les castanyes... i ho vas reservant.

16.
IMG 0336

Salta també els bolets amb una mica d'all i julivert.

17.
IMG 0344

Quina pinta!

18.
IMG 0346

Reserva'ls.

19.
IMG 0351

Ara salta la carn, res, volta i volta i la reserves.

20.
IMG 0354

Ara, posa-hi el tomàquet triturat amb el pebre vermell. Un parell de voltes, sal i sucre.

21.
IMG 0361

I ja hi pots posar els cigrons cuits, les castanyes, la cabeça d'alls...

22.
IMG 0386

la branca de farigola...

23.
IMG 0388

i l'arròs.

24.
IMG 0393

Dona-li un parell de voltes.

25.
IMG 0396

I comença a incorporar tots els ingredients reservats excepte la carn de vedella.

26.
IMG 0397

Que quedi maco.

27.
IMG 0402

Finalment, aboca-hi el brou o aigua amb una mica de safrà infusionat. Sala-ho.

28.
IMG 0408

I cap al forn, a uns 200-210 graus durant uns 20-25 minuts aproximadament. Fins que l'arròs estigui cuit.

29.
IMG 0433

Quan estigui l'arròs cuit, incorpora la carn de vedella.

30.
IMG 0437

Una mica de sal en escates per sobre de la carn i ja pots deixar el plat reposar 10 minuts. La vedella s'acabarà de fer amb la calor residual. 

31.
IMG 0497

I a gaudir! Bon profit!