Avui toca una recepta d'aquelles que fa caliu, de temporada, contundent, per menjar tot just quan arriba el fred. Molts ingredients, certament, però la preparació és fàcil de veritat, i podràs gaudir d'un plat de primer nivell. És obvi que admet moltes variants, tantes com persones que el cuinin. Som-hi!

Ingredients
  • 300 g de castanyes 
  • 300 g de rovellons frescos
  • 200 g de cigrons cuits
  • 1 cabeça d'alls
  • 3 patates petites a rodanxes
  • Uns brins de safrà
  • 200 g d'arròs bomba
  • 500 ml d'aigua o brou d'au o verdura
  • Un grapat de pebrots del padró (o un de verd)
  • 150 g de tomàquet triturat
  • 1 tros de xoriço
  • Una pica d'all i julivert
  • 1 cullerada de pebrot vermell
  • 1 branca de farigola
  • 200 g de filet de vedella a daus (opcional)
  • Oli d'oliva verge extra
  • Sal

Variants:

  •  S'hi poden afegir altres bolets
  • Es pot fer amb mongetes
  • Es poden posar rodanxes de tomàquet cru per sobre
Preparació
1.

Primer has de preparar les castanyes.

2.

Fes un tall en forma de creu a cada castanya.

3.

Escalda-les durant 2 minuts aprox. en aigua bullent.

4.

Escorre-les bé.

5.

Veuràs com es pelen gairebé soles.

6.

Un cop pelades, les reserves.

7.

Neteja els rovellons amb un drap o paper humit.

8.

Talla els bolets a trossos grans, i descarta els que tinguin "habitants".

9.

Prepara la resta d'ingredients.

10.

Pela i talla les patates a rodanxes.

11.

Opcionalment, pots posar una mica de filet de vedella a daus, que s'hauran d'incorporar a l'acabar la cocció del plat.

12.

En una cassola que pugui anar al forn, daura una mica les patates amb un raig d'oli i sal.

13.

No han de quedar fregides. De fet, han de quedar ben crues del mig.

14.

En el mateix oli, ves donant color als pebrots, al xoriço...

15.

a les castanyes... i ho vas reservant.

16.

Salta també els bolets amb una mica d'all i julivert.

17.

Quina pinta!

18.

Reserva'ls.

19.

Ara salta la carn, res, volta i volta i la reserves.

20.

Ara, posa-hi el tomàquet triturat amb el pebre vermell. Un parell de voltes, sal i sucre.

21.

I ja hi pots posar els cigrons cuits, les castanyes, la cabeça d'alls...

22.

la branca de farigola...

23.

i l'arròs.

24.

Dona-li un parell de voltes.

25.

I comença a incorporar tots els ingredients reservats excepte la carn de vedella.

26.

Que quedi maco.

27.

Finalment, aboca-hi el brou o aigua amb una mica de safrà infusionat. Sala-ho.

28.

I cap al forn, a uns 200-210 graus durant uns 20-25 minuts aproximadament. Fins que l'arròs estigui cuit.

29.

Quan estigui l'arròs cuit, incorpora la carn de vedella.

30.

Una mica de sal en escates per sobre de la carn i ja pots deixar el plat reposar 10 minuts. La vedella s'acabarà de fer amb la calor residual. 

31.

I a gaudir! Bon profit!