Aquest arròs és d'aquells que em tornen boig! I és que el cranc blau, amb tota la seva controvèrsia, és molt apreciat en cuina. Aquests crancs són ja una autèntica plaga a les nostres costes, especialment a la zona del delta de l'Ebre

Però no podem oblidar que aquest cranc també està acabant amb la població autòctona de cloïsses, musclos, altres crancs i peixos, el que alterarà la fauna (i la indústria) de la zona. És un animal extremadament agressiu (que no us enganxi un dit!) i es reprodueix de forma imparable (fins a un milió d'ous per posta). El sector de la pesca està intentant trobar un equilibri executant campanyes de sobrepesca i limitar així la seva població, el que resulta cada cop més difícil.

Ingredients

320 g d'arròs (80g per persona)

2 crancs blaus (si són vius millor)

1 sípia petita a dauets (amb la melsa)

2 litres de brou de peix

sal

Per fer la marca o sofregit:

1 ceba trinxada

1 pebrot verd trinxat

1/2 pebrot vermell trinxat

1 nyora

2 tomàquets madurs ratllats

2 grans d'all

julivert fresc

oli d'oliva

sal

Variants:

Ho podeu fer amb altres tipus de cranc

Preparació
1.
arros cranc blau pas1

Si compreu els crancs vius, poseu-los 15-20 minuts al congelador. D'aquesta manera els podreu tallar sense perill que us enganxin un dit amb les pinces.

2.
arros cranc blau pas2

Mentre els crancs passen a una vida millor, poseu una nyora en remull.

3.
arros cranc blau pas3

Obriu-la i així s'hidratarà millor la seva polpa. Reserveu-la una estona sota l'aigua.

4.
arros cranc blau pas4

Un cop teniu els crancs sense vida, ja els podeu retirar les gomes i netejar-los bé sota l'aixeta. Especialment els laterals inferiors que és on més porqueria s'acumula.

5.
arros cranc blau pas5

Seguidament, arrenqueu-li les potes i les pinces i les reserveu.

6.
arros cranc blau pas6

Aprofiteu per donar un cop a les pinces, el que facilitarà el seu consum un cop cuites.

7.
arros cranc blau pas7

Retireu la part inferior del cranc on és la cloaca.

8.
arros cranc blau pas8
9.
arros cranc blau pas9

Retireu les ganyes que té a cada costat del cos. Això no és massa agradable en boca.

10.
arros cranc blau pas10

Talleu la part frontal del cranc, on són la boca i els ulls.

11.
arros cranc blau pas11

Per cert, reserveu el contingut que queda dins la closca. Això s'aprofitarà per fer el sofregit.

12.
arros cranc blau pas12

I finalment, talleu el cos en quatre parts.

13.
arros cranc blau pas13

Reserveu-ho tot junt.

14.
arros cranc blau pas14

Ara, talleu la sípia a dauets petits i la reserveu. No llenceu la bossa marró o melsa. La tinta la descarteu avui.

15.
arros cranc blau pas15
16.
arros cranc blau pas16

Trinxeu-ho tot ben petit.

17.
arros cranc blau pas17

Poseu un bon raig d'oli d'oliva en una cassola i daureu els alls a làmines, per aromatitzar.

18.
arros cranc blau pas18

Enrossiu el cranc primer de tot. No cal posar-hi sal ara.

19.
arros cranc blau pas19

Notareu com aquest cranc, que és de color blau, canvia ràpidament a color taronja. Meravelles de la natura!

20.
arros cranc blau pas20

Un cop enrossit i amb el nou color, ho reserveu.

21.
arros cranc blau pas21

En el mateix oli daureu la sípia i la reserveu.

22.
arros cranc blau pas22

I en el mateix oli poseu la verdura trinxada. Deixeu-ho sofregir.

23.
arros cranc blau pas23

Mentrestant, ratlleu els tomàquets i tireu la melsa de la sípia dins.

24.
arros cranc blau pas24

Retireu la polpa de la nyora i, juntament amb els sucs del cap dels crancs, ho barregeu tot amb el tomàquet.

25.
arros cranc blau pas25

Trinxeu una mica de julivert fresc.

26.
arros cranc blau pas26

Quan les verdures siguin ben cuites, afegiu-hi una mica de julivert.

27.
arros cranc blau pas27

Aquest és el punt òptim de les verdures.

28.
arros cranc blau pas28

Ara afegiu-hi la barreja de tomàquet amb la melsa, els sucs dels crancs i la nyora. I una mica de sal.

29.
arros cranc blau pas29

Deixeu concentrar el sofregit fins que gairebé caramel·litzi. Que no quedi ni gota d'aigua (o de líquid).

30.
arros cranc blau pas30

Passeu aquest sofregit a un pot per triturar. Això és una opció molt personal. A mi m'agrada el sofregit sense triturar, però s'ha de reconèixer que quan hi ha criatures a taula és preferible minimitzar riscos i que no trobin "coses rares" al plat. Ja m'enteneu, oi? En qualsevol cas, el gust pràcticament no canvia.

31.
arros cranc blau pas31

Tritureu la barreja i aprofiteu l'aigua d'hidratar la nyora per fer-ho córrer millor.

32.
arros cranc blau pas32

Aquesta barreja, la passeu de nou a la cassola.

33.
arros cranc blau pas33

I deixeu que arrenqui el bull.

34.
arros cranc blau pas34

En aquest punt, afegiu-hi la sípia.

35.
arros cranc blau pas35

I el cranc. Que quedi ben impregnat. Remeneu-ho.

36.
arros cranc blau pas36

I ara si, ja podeu tirar l'arròs. Doneu-li un parell de voltes a l'arròs, per torrar-lo una mica.

37.
arros cranc blau pas37

I llavors ja hi podeu afegir el brou de peix ben calent.

38.
arros cranc blau pas38

Ho saleu i ho deixeu coure uns 15-16 minuts, que l'arròs sigui un pelet dur encara.

39.
arros cranc blau pas39

Apagueu el foc i deixeu reposar el plat, que la cocció passiva acabi de fer la feina. En 10-15 minuts estarà perfecte per menjar.

40.
arros cranc blau pas40

I ara sí, quin goig que fa, eh?... tothom a dinar!

41.
arros cranc blau pas41

Bon profit!