M'agraden els arrossos, ja ho sabeu. No passa un mes sense que en faci un. En aquesta ocasió, i casualment, vaig trobar uns magnífics crancs roquers a la peixateria... i això que no se'n troben fàcilment, eh? No tenia massa clar com cuinar-los i a última hora em vaig decidir per aquest arròs. Un arròs gustós, on trobareu pèsols frescos de temporada i una mica de pollastre, de tall, per allò de buscar una harmonia amb el conjunt.

Ingredients

10-12 crancs de roca vius

100 g pèsols frescos

4 o 5 tasses de cafè plenes d'arròs  

250 g pollastre a trossos

1 tros de pebrot vermell  

1 ceba trinxada

1 cullerada de pebre vermell

1 raig de vi blanc

1 all  

2 fulles de llorer  

1 litre i mig de brou de pollastre

oli d'oliva

sal

Variants:

Podeu canviar el pollastre per conill

Podeu utilitzar pèsol congelat o ja cuit

Preparació
1.
arros crancs roca pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
arros crancs roca pas2

Els crancs han de ser ben frescos i vius...

3.
arros crancs roca pas3

... i compte que si t'enganxen... pessiguen fort, eh?

4.
arros crancs roca pas4

No són pinces massa grans però sí esmolades.

5.
arros crancs roca pas5

El que farem primer serà matar aquestes pobres bèsties. Ho farem escaldant els crancs en aigua bullent amb un parell de fulles de llorer i sal.

6.
arros crancs roca pas6

Tan bon punt els submergiu notareu que canvien de color.

7.
arros crancs roca pas7

No cal que els feu bullir, ja ho faran dins el brou de l'arròs.

8.
arros crancs roca pas8

Els reservem.

9.
arros crancs roca pas9

Si voleu, podeu aprofitar la mateixa aigua per fer bullir els pèsols frescos. Amb 4 o 5 minuts en tindrem prou. Jo els afegiré a l'arròs al final de la cocció. També us podeu estalviar aquesta cocció i posar-los directament a mitja cocció de l'arròs. Jo ho he fet perquè en necessitava de cuits per a una altra recepta també.

10.
arros crancs roca pas10

Ara escalfem la paella de l'arròs amb una mica d'oli i saltem el pit de pollastre salat i empebrat.

11.
arros crancs roca pas11

Quan agafi color daurat el reservarem.

12.
arros crancs roca pas13

Tracteu-los amb molt de compte, que les potes es trenquen amb facilitat.

13.
arros crancs roca pas14

Els reservem juntament amb el pollastre.

14.
arros crancs roca pas17

Barrejarem una cullerada de pebre vermell en pols amb el tomàquet. Això li aportarà aroma, gust i color a uns tomàquets que, si són d'hivern, no seran els millors de l'any.

15.
arros crancs roca pas18

Vigileu la ceba. Heu de procurar caramel·litzar-la a foc baix. Si es comença a torrar afegiu-hi un petit raig d'aigua i continueu amb la cocció.

16.
arros crancs roca pas20

A continuació, i juntament amb els alls, sofregirem un bon tros de pebrot vermell trinxat.

17.
arros crancs roca pas21

Jo acostumo a utilitzar molt aquesta tècnica de reservar part del sofregit als laterals, mentre es cou del centre. S'ha de vigilar també, ja que se us pot cremar.

18.
arros crancs roca pas22

Ara ja podem barrejar-ho tot plegat i deixar que es barregin els gustos.

19.
arros crancs roca pas23

Hi incorporem el tomàquet ratllat...

20.
arros crancs roca pas24

... i ho deixarem coure a foc baix durant uns minuts fins que s'evapori tota l'aigua del tomàquet.

21.
arros crancs roca pas25

Farem també una reducció de vi blanc en aquest sofregit.

22.
arros crancs roca pas26

Jo hi poso mitja copa de vi o una tercera part d'aquest Gran Chef, que és més concentrat.

23.
arros crancs roca pas27

Ho deixem sofregir una estona més fins que tot el conjunt tingui una textura de melmelada.

24.
arros crancs roca pas28

Ara ja hi podem incorporar el pollastre i els crancs que teníem reservats.

25.
arros crancs roca pas29

Mentre remeneu, compte de no malmetre massa els crancs.

26.
arros crancs roca pas30

En aquest punt, podeu parar el foc i anar a fer el vermut o sortir a comprar el diari.

27.
arros crancs roca pas31

Ja tenim una part molt important del dinar feta. Ho deixarem tapat... per evitar mosques.

28.
arros crancs roca pas33

Com sempre, sofregirem una mica l'arròs i deixarem que s'enganxi una mica a la paella. D'aquesta manera es torrarà i agafarà més bon gust.

29.
arros crancs roca pas34

El mateix, compte amb malmetre en excés els crancs.

30.
arros crancs roca pas35

En aquest punt afegirem el brou bullent al nostre arròs. Recordeu que si el voleu normal hi posarem el doble de brou que d'arròs i si el voleu caldós el triple com a mínim. Si és arròs bomba una mica més de brou en tots dos casos.

31.
arros crancs roca pas36

Ho salem lleugerament i al final rectificarem de sal. Si teniu pèsols crus els podeu incorporar ara.

32.
arros crancs roca pas37

Que poc a poc es vagi coent el gra. En 16-18 minuts el tindrem a punt.

33.
arros crancs roca pas38

Quan faltin 5 minuts per acabar, hi afegirem els pèsols ja cuits.

34.
arros crancs roca pas39

Poc a poc el midó de l'arròs farà que el brou es torni més cremós.... i l'aspecte i l'olor siguin excel·lents.

35.
arros crancs roca pas40

Ja el tenim pràcticament cuit.

36.
arros crancs roca pas41

Si trobeu que al gra li falta un punt de cocció però no voleu consumir més caldo...

37.
arros crancs roca pas42

... apagueu el foc i cobriu la paella amb un paper d'alumini. Això farà que, en 10 minuts addicionals aproximadament, gràcies a la cocció passiva, el punt de l'arròs sigui perfecte.

38.
arros crancs roca pas43

Té bon aspecte, no?

39.
arros crancs roca pas44

Porteu-lo a taula... que el vegi tothom... que sempre fa més goig a la paella que al plat.

40.
arros crancs roca pas45

I emplatem...

41.
arros crancs roca pas46

... qui el vulgui del socarrat... doncs socarrat... o del cul.

42.
arros crancs roca pas47

Poseu-hi tres o quatre crancs per persona. De fet, no tenen massa carn...i es tracta simplement d'obrir-los i llepar-los, però el seu sabor és molt bo.

43.
arros crancs roca pas48

I aquí teniu aquest arròs de crancs de roca acabat.

44.
arros crancs roca pas49

Bon profit!

45.I PER BEURE:
arros crancs roca pas50