Avui us porto un plat tradicional de la gastronomia cubana, el "Congrí". La recepta és exactament la mateixa i només canvia el color de la mongeta. És un complement d'un plat principal. Ningú acostuma a menjar-lo sol. Espero que us agradi.
2 tasses de "frijoles" negres
5 tasses d'aigua
3 tasses d'arròs
1/2 cap d'alls
1 fulla de llorer
1 cullerada de comí mòlt
oli d'oliva
sal
![arros cuba congri pas1 arros cuba congri pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/34/22/57/arros-cuba-congri-pas1.jpeg)
He utilitzat aquests "frijoles" que he trobat en la secció de productes d'importació del supermercat.
![arros cuba congri pas2 arros cuba congri pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/34/22/99/arros-cuba-congri-pas2.jpeg)
El dia abans els posarem en remull amb abundant aigua.
![arros cuba congri pas3 arros cuba congri pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/34/23/83/arros-cuba-congri-pas3.jpeg)
A l'endemà, prepararem una olla. Si els podeu coure en una olla a pressió, molt millor. En 30 minuts els tindreu fets. Si no, haurem de tenir-los un mínim de 2 hores bullint.
![arros cuba congri pas4 arros cuba congri pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/34/24/25/arros-cuba-congri-pas4.jpeg)
Les quantitats que us poso són per olla a pressió. Si ho feu en una olla convencional haureu d'anar afegint miquetes d'aigua fins que, passades les dues o dues hores i mitja, trobeu els "frijoles" ja cuits.
![arros cuba congri pas5 arros cuba congri pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/34/24/67/arros-cuba-congri-pas5.jpeg)
Els taparem, això si.
![arros cuba congri pas6 arros cuba congri pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/34/25/09/arros-cuba-congri-pas6.jpeg)
Mentre, anirem picant els alls. No hi ha massa feina més a fer.
![arros cuba congri pas7 arros cuba congri pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/34/25/51/arros-cuba-congri-pas7.jpeg)
Anem controlant i tastant els "frijoles" fins que siguin tous.
![arros cuba congri pas8 arros cuba congri pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/34/25/93/arros-cuba-congri-pas8.jpeg)
En aquest moment, fregirem l'all en una paella amb una mica d'oli....
![arros cuba congri pas9 arros cuba congri pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/34/26/35/arros-cuba-congri-pas9.jpeg)
... i li afegirem el llorer i el comí.
![arros cuba congri pas10 arros cuba congri pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/34/26/77/arros-cuba-congri-pas10.jpeg)
Sense deixar que es cremi l'all... ho abocarem tot dins l'olla dels "frijoles".
![arros cuba congri pas11 arros cuba congri pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/34/27/19/arros-cuba-congri-pas11.jpeg)
Al mateix temps, tirarem l'arròs i l'aigua per la cocció de l'arròs, que trigarà uns 25 minuts en fer-se.
![arros cuba congri pas12 arros cuba congri pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/34/27/61/arros-cuba-congri-pas12.jpeg)
Ho salem.
![arros cuba congri pas13 arros cuba congri pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/34/28/03/arros-cuba-congri-pas13.jpeg)
Ho remenem tot una mica i... perfecte, ara nomès s'ha de coure l'arròs.
![arros cuba congri pas14 arros cuba congri pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/34/28/45/arros-cuba-congri-pas14.jpeg)
I quan hagi absorbit l'aigua... ja tindrem l'arròs cuit i el plat acabat.
![arros cuba congri pas15 arros cuba congri pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/34/28/87/arros-cuba-congri-pas15.jpeg)
No ha de quedar sucós, ni molt menys, més aviat tot el contrari, una mica sec.
![arros cuba congri pas16 arros cuba congri pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/34/29/29/arros-cuba-congri-pas16.jpeg)
El podem servir ben calentó.
![arros cuba congri pas17 arros cuba congri pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/34/29/71/arros-cuba-congri-pas17.jpeg)
A mi m'encanta, però us haig de dir que atipa molt aquest plat.
![arros cuba congri pas18 arros cuba congri pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/34/30/13/arros-cuba-congri-pas18.jpeg)
Si teniu arrossera, podeu coure l'arròs a banda i ajuntar-ho tot al final.
![arros cuba congri pas19 arros cuba congri pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/34/30/55/arros-cuba-congri-pas19.jpeg)
Jo he aprofitat per afegir una mica de "ropa vieja".
![arros cuba congri pas20 arros cuba congri pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/34/30/97/arros-cuba-congri-pas20.jpeg)
La "ropa vieja" és carn de vedella en salsa... que li va genial a l'arròs.
![arros cuba congri pas21 arros cuba congri pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/34/31/39/arros-cuba-congri-pas21.jpeg)
Bon profit!