Avui us porto un plat tradicional de la gastronomia cubana, el "Congrí". La recepta és exactament la mateixa i només canvia el color de la mongeta. És un complement d'un plat principal. Ningú acostuma a menjar-lo sol. Espero que us agradi.
2 tasses de "frijoles" negres
5 tasses d'aigua
3 tasses d'arròs
1/2 cap d'alls
1 fulla de llorer
1 cullerada de comí mòlt
oli d'oliva
sal
He utilitzat aquests "frijoles" que he trobat en la secció de productes d'importació del supermercat.
El dia abans els posarem en remull amb abundant aigua.
A l'endemà, prepararem una olla. Si els podeu coure en una olla a pressió, molt millor. En 30 minuts els tindreu fets. Si no, haurem de tenir-los un mínim de 2 hores bullint.
Les quantitats que us poso són per olla a pressió. Si ho feu en una olla convencional haureu d'anar afegint miquetes d'aigua fins que, passades les dues o dues hores i mitja, trobeu els "frijoles" ja cuits.
Els taparem, això si.
Mentre, anirem picant els alls. No hi ha massa feina més a fer.
Anem controlant i tastant els "frijoles" fins que siguin tous.
En aquest moment, fregirem l'all en una paella amb una mica d'oli....
... i li afegirem el llorer i el comí.
Sense deixar que es cremi l'all... ho abocarem tot dins l'olla dels "frijoles".
Al mateix temps, tirarem l'arròs i l'aigua per la cocció de l'arròs, que trigarà uns 25 minuts en fer-se.
Ho salem.
Ho remenem tot una mica i... perfecte, ara nomès s'ha de coure l'arròs.
I quan hagi absorbit l'aigua... ja tindrem l'arròs cuit i el plat acabat.
No ha de quedar sucós, ni molt menys, més aviat tot el contrari, una mica sec.
El podem servir ben calentó.
A mi m'encanta, però us haig de dir que atipa molt aquest plat.
Si teniu arrossera, podeu coure l'arròs a banda i ajuntar-ho tot al final.
Jo he aprofitat per afegir una mica de "ropa vieja".
La "ropa vieja" és carn de vedella en salsa... que li va genial a l'arròs.
Bon profit!