Un altre plat d'aquells per dinar entre setmana. Qui no l'ha menjat mai? Avui veurem com fer un arròs a la cubana tradicional. I tradicional d'aquest país... perquè els cubans no saben ni que és. No es coneix exactament la procedència de l'arròs a la cubana, però sembla que seria originari de les illes Canàries. S'ha de reconèixer que el contrast del plàtan dolç amb la resta de productes salats està ben trobat.
300gr. arròs
2 fulles de llorer
2 ous
1 plàtan
1 ceba en juliana
salsa de tomàquet
3 alls laminats
pebre negre
oli d'oliva
sal
Preparem els ingredients.
Posem aigua a bullir amb sal i dues fulles de llorer.
Un cop cuit, el reservem.
Talleu els alls a làmines.
En una cassola, daureu-los amb un raig d'oli.
Seguidament, incorporeu l'arròs bullit i saltegeu-lo lleugerament. Això ens aportarà un sabor addicional a un arròs blanc que és massa senzillot. Reserveu-ho.
Ara pelem el plàtan.
Talleu-lo per la meitat longitudinalment.
Així.
I ara, en una paella calenta amb unes gotes d'oli, fregiu-lo.
Podeu utilitzar dues culleres per donar-li la volta amb molt de compte, ja que de seguida perd consistència.
Un cop daurat el plàtan per totes dues bandes, el reservem calent.
Tallem la ceba tendre en juliana.
Més o menys. Si la voleu més fina, més fina.
Saltegeu també la ceba en una paella amb unes gotes d'oli.
Quan sigui daurada...
... incorporem la salsa de tomàquet.
Ho remenem una estona... i quan arrenqui el bull ja podem parar-ho.
Ja només ens quedarà fer l'ou ferrat.
A mi m'agrada fer-lo amb el foc ben fort. D'aquesta manera us assegurareu que quedi cruixent però que es pugui sucar. Saleu-lo.
Ja podem muntar el plat. Utilitzar un motlle rodó per presentar l'arròs.
Podeu utilitzar el mateix motlle per a donar-li la mateixa forma a l'ou ferrat.
Només heu d'apretar fort i tallar la clara sobrant.
Genial.
Col·loqueu l'ou damunt l'arròs. Un polsim de pebre negre....
... la salsa de tomàquet per sobre....
... i llestos.
Us ha agradat?
Si us falten més proteïnes... ho podeu acompanyar amb una mica de llom a la planxa.
... i a sucar pa, eh?... ja sé que són moltes calories, però és d'aquells plats que gaudeixes un cop cada 6 mesos.
Bon Profit!