Us porto un altre d'aquells plats de cultures foranies que hem acceptat dins el nostre receptari del dia a dia, com també ha passat, sense anar més lluny, amb el sushi. La cuina tradicional també avança, s'adapta i evoluciona amb els nous temps. Com si no un plat es converteix en tradicional?... precissament gràcies a l'acceptació popular i al pas del temps. El plat d'avui, és un plat que acostuma a agradar a grans i petits. Espero que us agradi.
300gr. arròs llarg cuit (tipus basmati)
900ml aigua
150gr. pèsols
1 cullerada de salsa sukiyaki
4 cullerades de soja
1/2 cullerada d'oli de sèsam
2 ous
1 pastanaga
100gr. pernil dolç
150gr. gamba pelada
oli d'oliva
Variants:
Si no teniu oli de sèsam no passa res
Els pèsols poden ser congelats
Podeu comprar l'arròs llarg ja cuit
Podeu afegir-hi brots de soja frescos

Jo faré servir arròs llarg normal. Segons el fabricant, la proporció és una mesura d'arròs per tres d'aigua, però jo us recomano posar-ne només 2,5 i aconseguireu una textura més seca de l'arròs.

Posem l'aigua a bullir.

... fins que l'aigua pràcticament no quedi blanca. Volem extreure el midó.

Tapeu bé l'olla... que no s'aixequi la tapa i deixeu-ho coure a foc baix durant 12 minuts.

Passat aquest temps, apagueu el foc i sense obrir la tapa deixeu coure a foc passiu durant 5 minuts més.

Deixeu que es refredi en una recipient ben ample i finalment reserveu-lo en un tàper fins el dia següent. D'aquesta manera l'arròs s'assecarà més.

A l'endemà l'arròs estarà cuit però eixut... amb els grans separats.

Ara, prepararem la resta d'ingredients del nostre plat.

Com sempre, si utilitzem ingredients frescos, de temporada i de cultiu ecològic... més bo i sa sortirà.

Bullirem els pèsols frescos entre 5-7 minuts amb un polsim de sal.

Els escorrerem i els reservarem.

Ara pelarem la pastanaga...

... la tallarem a tires fines...

... i la trinxarem ben petita. En "brunoise" que diuen.

El pernil dolç el podeu fer a daus petits o a tires fines com he fet jo.

Procureu separar les tires prèviament.

... i ja podem batre els ous per a fer la truita.

El primer que farem serà la truita francesa.

... amb la mateixa escumadora anirem arrencant petites porcions de truita...

... però ho heu de fer relativament ràpid... o se us pot cremar la truita.

A continuació, apartarem una mica la truita (sense retirar-la del wok) i hi incorporarem la pastanaga. Sempre amb el foc a màxima potència. Ho anirem voltant amb l'escumadora o amb un cop de canell.

A continuació, hi afegirem les gambes pelades...

... que salarem lleugerament, però no massa... que la soja és força salada.

Ho remenem tot plegat i esperem a la que la gamba canviï de color. Si es torra lleugerament millor, però sense parar de remenar.

Ara, el pernil dolç, que no necessita cocció.

Ho barregem tot plegat...

... i ja hi podem incorporar l'arròs que tenim preparat.

Tot de cop.

Sempre que faig woks a mi m'agrada incorporar una culleradeta de salsa sukiyaki.

Ho remenem...

... i hi afegirem també la salsa de soja.

Hi posarem de quatre a sis taps de salsa de soja. Penseu que sempre podeu servir a taula l'arròs amb la salsa de soja a banda i cada comensal ja s'hi posarà la quantitat addicional que més li agradi. Remenem una mica tot plegat, procurant saltar bé l'arròs.

Hi incorporem els pèsols també.

I finalment hi afegirem una mica d'oli de sèsam. Compte que és molt aromàtic i pot condicionar el plat. El seu peculiar aroma a nou torrada és més interessant quan el notem de forma més sútil.

Sobretot no us passeu. Amb mig tap per a quatre persones en teniu suficient... massa i tot.

Ho saltem una mica més... sense deixar de remenar.

Tasteu-ho, per saber com està de sal o de soja.

I ja podem servir-lo... sempre ben calent.

Tot a taula!

En aquesta ocasió, ho servirem en típics bols xinesos.

I a gaudir d'un plat ràpid, sa i que alimenta molt.

Podeu acompanyar el plat de la beguda que més us convingui... però el vi... sempre va bé.

Bon profit!