Us porto un altre d'aquells plats de cultures foranies que hem acceptat dins el nostre receptari del dia a dia, com també ha passat, sense anar més lluny, amb el sushi. La cuina tradicional també avança, s'adapta i evoluciona amb els nous temps. Com si no un plat es converteix en tradicional?... precissament gràcies a l'acceptació popular i al pas del temps. El plat d'avui, és un plat que acostuma a agradar a grans i petits. Espero que us agradi.
300gr. arròs llarg cuit (tipus basmati)
900ml aigua
150gr. pèsols
1 cullerada de salsa sukiyaki
4 cullerades de soja
1/2 cullerada d'oli de sèsam
2 ous
1 pastanaga
100gr. pernil dolç
150gr. gamba pelada
oli d'oliva
Variants:
Si no teniu oli de sèsam no passa res
Els pèsols poden ser congelats
Podeu comprar l'arròs llarg ja cuit
Podeu afegir-hi brots de soja frescos
Jo faré servir arròs llarg normal. Segons el fabricant, la proporció és una mesura d'arròs per tres d'aigua, però jo us recomano posar-ne només 2,5 i aconseguireu una textura més seca de l'arròs.
Posem l'aigua a bullir.
... fins que l'aigua pràcticament no quedi blanca. Volem extreure el midó.
Tapeu bé l'olla... que no s'aixequi la tapa i deixeu-ho coure a foc baix durant 12 minuts.
Passat aquest temps, apagueu el foc i sense obrir la tapa deixeu coure a foc passiu durant 5 minuts més.
Deixeu que es refredi en una recipient ben ample i finalment reserveu-lo en un tàper fins el dia següent. D'aquesta manera l'arròs s'assecarà més.
A l'endemà l'arròs estarà cuit però eixut... amb els grans separats.
Ara, prepararem la resta d'ingredients del nostre plat.
Com sempre, si utilitzem ingredients frescos, de temporada i de cultiu ecològic... més bo i sa sortirà.
Bullirem els pèsols frescos entre 5-7 minuts amb un polsim de sal.
Els escorrerem i els reservarem.
Ara pelarem la pastanaga...
... la tallarem a tires fines...
... i la trinxarem ben petita. En "brunoise" que diuen.
El pernil dolç el podeu fer a daus petits o a tires fines com he fet jo.
Procureu separar les tires prèviament.
... i ja podem batre els ous per a fer la truita.
El primer que farem serà la truita francesa.
... amb la mateixa escumadora anirem arrencant petites porcions de truita...
... però ho heu de fer relativament ràpid... o se us pot cremar la truita.
A continuació, apartarem una mica la truita (sense retirar-la del wok) i hi incorporarem la pastanaga. Sempre amb el foc a màxima potència. Ho anirem voltant amb l'escumadora o amb un cop de canell.
A continuació, hi afegirem les gambes pelades...
... que salarem lleugerament, però no massa... que la soja és força salada.
Ho remenem tot plegat i esperem a la que la gamba canviï de color. Si es torra lleugerament millor, però sense parar de remenar.
Ara, el pernil dolç, que no necessita cocció.
Ho barregem tot plegat...
... i ja hi podem incorporar l'arròs que tenim preparat.
Tot de cop.
Sempre que faig woks a mi m'agrada incorporar una culleradeta de salsa sukiyaki.
Ho remenem...
... i hi afegirem també la salsa de soja.
Hi posarem de quatre a sis taps de salsa de soja. Penseu que sempre podeu servir a taula l'arròs amb la salsa de soja a banda i cada comensal ja s'hi posarà la quantitat addicional que més li agradi. Remenem una mica tot plegat, procurant saltar bé l'arròs.
Hi incorporem els pèsols també.
I finalment hi afegirem una mica d'oli de sèsam. Compte que és molt aromàtic i pot condicionar el plat. El seu peculiar aroma a nou torrada és més interessant quan el notem de forma més sútil.
Sobretot no us passeu. Amb mig tap per a quatre persones en teniu suficient... massa i tot.
Ho saltem una mica més... sense deixar de remenar.
Tasteu-ho, per saber com està de sal o de soja.
I ja podem servir-lo... sempre ben calent.
Tot a taula!
En aquesta ocasió, ho servirem en típics bols xinesos.
I a gaudir d'un plat ràpid, sa i que alimenta molt.
Podeu acompanyar el plat de la beguda que més us convingui... però el vi... sempre va bé.
Bon profit!