Novament, la cuina em sorprèn. I és que no deixa de fer-ho. Ho comento sovint, ho sé, però és que el record gustatiu enganya més sovint del que ens pensem.
Finalment, m'he decidit a fer-lo i, com deia en començar, estava completament equivocat amb el sabor: aquest plat és exquisit! L'arròs queda cruixent per fora, però cuit de dins, i agafa un sabor extraordinari. Però bo de veritat, no ho dic per dir.
Si et passa com a mi, no dubtis. I és que quan alguna cosa se'm creua em costa redreçar-ho. Reconec que soc una mica carallot per aquestes coses, mira. Total, que aquí et deixo la meva experiència i la meva recomanació. Un plat que no pots deixar de tastar.
- 200 g de costella de porc a daus
- 100 g de cansalada fresca
- 2 botifarrons de ceba
- 4 tomàquets madurs (un de gros)
- 2 patates a rodanxes
- 150 g de cigrons cuits
- 1 cabeça d'alls sencera
- 1 culleradeta de pebre vermell
- 250 g d'arròs bomba
- 500 ml de brou de pollastre o verdura
- Oli d'oliva
- Safrà
- Sal
Variants:
- Pots posar aigua directament en lloc de brou.
- Hi pots posar tot el sobrant de la carn d'olla (vedella, gallina, pilota, cigrons, etc).
Prepara els ingredients.
Posa a escalfar una cassola de fang.
Tira-hi un bon raig d'oli d'oliva.
Col·loca-hi la cabeça d'alls.
Ara, sala la carn.
Afegeix-la a la cassola.
Jo també hi posaré una mica de cansalada viada.
Deixa que la carn es dauri.
Mentrestant, talla el tomàquet gros a rodanxes gruixudes.
Pela i talla les patates a rodanxes.
I ratlla la resta de tomàquets.
Si vols, afegeix-hi una cullerada de pebre vermell.
Dona la volta a la carn, que es faci bé per totes dues bandes.
Prepara els cigrons cuits.
I posa a bullir el brou. Com a mínim, el doble de quantitat de l'arròs.
La carn ja està al punt.
Reserva-la juntament amb l'all.
En el mateix oli, posa a fer les patates.
Només caldrà que agafin una mica de color. No cal coure-les de dins, això ja ho farà el forn.
Reserva-les també.
I finalment, daura una mica els botifarrons. Jo els compro de ceba i pinyons.
Poca estona i vigila no et rebentin. Reserva'ls també.
En el mateix oli, posa una mica de safrà.
I hi tires el tomàquet ratllat.
Deixa que es faci a foc baix.
Tira una mica de sal pel tomàquet.
Mentrestant, prepara una tassa d'arròs per persona aproximadament. En aquest cas seran quatre.
Quan el tomàquet sigui ben cuit, gairebé caramel·litzat, tira-hi l'arròs.
Remena-ho durant un parell o tres de minuts. Que el gra s'impregni bé dels aromes.
A continuació, ja pots afegir el cigró cuit.
Una remenada més.
Aboca-hi la carn i les patates reservades.
Distribueix-ho bé dins la cassola.
Seguidament, aboca-hi el brou bullent.
Ara, posa-hi per sobre els botifarrons.
El tomàquet a rodanxes.
I la cabeça d'alls enmig.
Perfecte.
Ara enforna-ho.
Hi haurà d'estar uns 25-30 minuts a uns 215-220 graus.
Passat aquest temps, ja tindràs l'arròs perfectament cuit i ben saborós.
Bon profit!