Novament, la cuina em sorprèn. I és que no deixa de fer-ho. Ho comento sovint, ho sé, però és que el record gustatiu enganya més sovint del que ens pensem.
Finalment, m'he decidit a fer-lo i, com deia en començar, estava completament equivocat amb el sabor: aquest plat és exquisit! L'arròs queda cruixent per fora, però cuit de dins, i agafa un sabor extraordinari. Però bo de veritat, no ho dic per dir.
Si et passa com a mi, no dubtis. I és que quan alguna cosa se'm creua em costa redreçar-ho. Reconec que soc una mica carallot per aquestes coses, mira. Total, que aquí et deixo la meva experiència i la meva recomanació. Un plat que no pots deixar de tastar.
- 200 g de costella de porc a daus
- 100 g de cansalada fresca
- 2 botifarrons de ceba
- 4 tomàquets madurs (un de gros)
- 2 patates a rodanxes
- 150 g de cigrons cuits
- 1 cabeça d'alls sencera
- 1 culleradeta de pebre vermell
- 250 g d'arròs bomba
- 500 ml de brou de pollastre o verdura
- Oli d'oliva
- Safrà
- Sal
Variants:
- Pots posar aigua directament en lloc de brou.
- Hi pots posar tot el sobrant de la carn d'olla (vedella, gallina, pilota, cigrons, etc).
![arros al forn pas1 arros al forn pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/85/34/arros-al-forn-pas1.jpeg)
Prepara els ingredients.
![arros al forn pas2 arros al forn pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/85/61/arros-al-forn-pas2.jpeg)
Posa a escalfar una cassola de fang.
![arros al forn pas3 arros al forn pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/85/88/arros-al-forn-pas3.jpeg)
Tira-hi un bon raig d'oli d'oliva.
![arros al forn pas4 arros al forn pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/86/15/arros-al-forn-pas4.jpeg)
Col·loca-hi la cabeça d'alls.
![arros al forn pas5 arros al forn pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/86/42/arros-al-forn-pas5.jpeg)
Ara, sala la carn.
![arros al forn pas6 arros al forn pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/86/69/arros-al-forn-pas6.jpeg)
Afegeix-la a la cassola.
![arros al forn pas7 arros al forn pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/86/96/arros-al-forn-pas7.jpeg)
Jo també hi posaré una mica de cansalada viada.
![arros al forn pas8 arros al forn pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/87/23/arros-al-forn-pas8.jpeg)
Deixa que la carn es dauri.
![arros al forn pas9 arros al forn pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/87/50/arros-al-forn-pas9.jpeg)
Mentrestant, talla el tomàquet gros a rodanxes gruixudes.
![arros al forn pas10 arros al forn pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/87/77/arros-al-forn-pas10.jpeg)
Pela i talla les patates a rodanxes.
![arros al forn pas11 arros al forn pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/88/04/arros-al-forn-pas11.jpeg)
I ratlla la resta de tomàquets.
![arros al forn pas12 arros al forn pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/88/58/arros-al-forn-pas12.jpeg)
Si vols, afegeix-hi una cullerada de pebre vermell.
![arros al forn pas13 arros al forn pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/88/85/arros-al-forn-pas13.jpeg)
Dona la volta a la carn, que es faci bé per totes dues bandes.
![arros al forn pas14 arros al forn pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/89/12/arros-al-forn-pas14.jpeg)
Prepara els cigrons cuits.
![arros al forn pas15 arros al forn pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/89/39/arros-al-forn-pas15.jpeg)
I posa a bullir el brou. Com a mínim, el doble de quantitat de l'arròs.
![arros al forn pas16 arros al forn pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/89/66/arros-al-forn-pas16.jpeg)
La carn ja està al punt.
![arros al forn pas17 arros al forn pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/90/20/arros-al-forn-pas17.jpeg)
Reserva-la juntament amb l'all.
![arros al forn pas18 arros al forn pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/90/47/arros-al-forn-pas18.jpeg)
En el mateix oli, posa a fer les patates.
![arros al forn pas19 arros al forn pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/90/74/arros-al-forn-pas19.jpeg)
Només caldrà que agafin una mica de color. No cal coure-les de dins, això ja ho farà el forn.
![arros al forn pas20 arros al forn pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/91/01/arros-al-forn-pas20.jpeg)
Reserva-les també.
![arros al forn pas21 arros al forn pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/91/28/arros-al-forn-pas21.jpeg)
I finalment, daura una mica els botifarrons. Jo els compro de ceba i pinyons.
![arros al forn pas22 arros al forn pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/91/55/arros-al-forn-pas22.jpeg)
Poca estona i vigila no et rebentin. Reserva'ls també.
![arros al forn pas23 arros al forn pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/91/82/arros-al-forn-pas23.jpeg)
En el mateix oli, posa una mica de safrà.
![arros al forn pas24 arros al forn pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/92/09/arros-al-forn-pas24.jpeg)
I hi tires el tomàquet ratllat.
![arros al forn pas25 arros al forn pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/92/36/arros-al-forn-pas25.jpeg)
Deixa que es faci a foc baix.
![arros al forn pas26 arros al forn pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/92/63/arros-al-forn-pas26.jpeg)
Tira una mica de sal pel tomàquet.
![arros al forn pas27 arros al forn pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/92/90/arros-al-forn-pas27.jpeg)
Mentrestant, prepara una tassa d'arròs per persona aproximadament. En aquest cas seran quatre.
![arros al forn pas28 arros al forn pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/93/17/arros-al-forn-pas28.jpeg)
Quan el tomàquet sigui ben cuit, gairebé caramel·litzat, tira-hi l'arròs.
![arros al forn pas29 arros al forn pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/93/44/arros-al-forn-pas29.jpeg)
Remena-ho durant un parell o tres de minuts. Que el gra s'impregni bé dels aromes.
![arros al forn pas30 arros al forn pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/93/71/arros-al-forn-pas30.jpeg)
A continuació, ja pots afegir el cigró cuit.
![arros al forn pas31 arros al forn pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/93/98/arros-al-forn-pas31.jpeg)
Una remenada més.
![arros al forn pas32 arros al forn pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/94/25/arros-al-forn-pas32.jpeg)
Aboca-hi la carn i les patates reservades.
![arros al forn pas33 arros al forn pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/94/52/arros-al-forn-pas33.jpeg)
Distribueix-ho bé dins la cassola.
![arros al forn pas34 arros al forn pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/94/79/arros-al-forn-pas34.jpeg)
Seguidament, aboca-hi el brou bullent.
![arros al forn pas35 arros al forn pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/95/06/arros-al-forn-pas35.jpeg)
Ara, posa-hi per sobre els botifarrons.
![arros al forn pas36 arros al forn pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/95/33/arros-al-forn-pas36.jpeg)
El tomàquet a rodanxes.
![arros al forn pas37 arros al forn pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/95/60/arros-al-forn-pas37.jpeg)
I la cabeça d'alls enmig.
![arros al forn pas38 arros al forn pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/95/87/arros-al-forn-pas38.jpeg)
Perfecte.
![arros al forn pas39 arros al forn pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/96/14/arros-al-forn-pas39.jpeg)
Ara enforna-ho.
![arros al forn pas40 arros al forn pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/96/41/arros-al-forn-pas40.jpeg)
Hi haurà d'estar uns 25-30 minuts a uns 215-220 graus.
![arros al forn pas41 arros al forn pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/96/68/arros-al-forn-pas41.jpeg)
Passat aquest temps, ja tindràs l'arròs perfectament cuit i ben saborós.
![arros al forn pas42 arros al forn pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/18/28/96/95/arros-al-forn-pas42.jpeg)
Bon profit!