Novament, la cuina em sorprèn. I és que no deixa de fer-ho. Ho comento sovint, ho sé, però és que el record gustatiu enganya més sovint del que ens pensem.

Finalment, m'he decidit a fer-lo i, com deia en començar, estava completament equivocat amb el sabor: aquest plat és exquisit! L'arròs queda cruixent per fora, però cuit de dins, i agafa un sabor extraordinari. Però bo de veritat, no ho dic per dir.

Si et passa com a mi, no dubtis. I és que quan alguna cosa se'm creua em costa redreçar-ho. Reconec que soc una mica carallot per aquestes coses, mira. Total, que aquí et deixo la meva experiència i la meva recomanació. Un plat que no pots deixar de tastar.

Ingredients
  • 200 g de costella de porc a daus
  • 100 g de cansalada fresca
  • 2 botifarrons de ceba
  • 4 tomàquets madurs (un de gros)
  • 2 patates a rodanxes
  • 150 g de cigrons cuits
  • 1 cabeça d'alls sencera
  • 1 culleradeta de pebre vermell
  • 250 g d'arròs bomba
  • 500 ml de brou de pollastre o verdura
  • Oli d'oliva
  • Safrà
  • Sal

Variants:

  • Pots posar aigua directament en lloc de brou.
  • Hi pots posar tot el sobrant de la carn d'olla (vedella, gallina, pilota, cigrons, etc).
Preparació
1.
arros al forn pas1

Prepara els ingredients.

2.
arros al forn pas2

Posa a escalfar una cassola de fang.

3.
arros al forn pas3

Tira-hi un bon raig d'oli d'oliva.

4.
arros al forn pas4

Col·loca-hi la cabeça d'alls.

5.
arros al forn pas5

Ara, sala la carn.

6.
arros al forn pas6

Afegeix-la a la cassola.

7.
arros al forn pas7

Jo també hi posaré una mica de cansalada viada.

8.
arros al forn pas8

Deixa que la carn es dauri.

9.
arros al forn pas9

Mentrestant, talla el tomàquet gros a rodanxes gruixudes.

10.
arros al forn pas10

Pela i talla les patates a rodanxes.

11.
arros al forn pas11

I ratlla la resta de tomàquets.

12.
arros al forn pas12

Si vols, afegeix-hi una cullerada de pebre vermell.

13.
arros al forn pas13

Dona la volta a la carn, que es faci bé per totes dues bandes.

14.
arros al forn pas14

Prepara els cigrons cuits.

15.
arros al forn pas15

I posa a bullir el brou. Com a mínim, el doble de quantitat de l'arròs.

16.
arros al forn pas16

La carn ja està al punt.

17.
arros al forn pas17

Reserva-la juntament amb l'all.

18.
arros al forn pas18

En el mateix oli, posa a fer les patates.

19.
arros al forn pas19

Només caldrà que agafin una mica de color. No cal coure-les de dins, això ja ho farà el forn.

20.
arros al forn pas20

Reserva-les també.

21.
arros al forn pas21

I finalment, daura una mica els botifarrons. Jo els compro de ceba i pinyons.

22.
arros al forn pas22

Poca estona i vigila no et rebentin. Reserva'ls també.

23.
arros al forn pas23

En el mateix oli, posa una mica de safrà.

24.
arros al forn pas24

I hi tires el tomàquet ratllat.

25.
arros al forn pas25

Deixa que es faci a foc baix.

26.
arros al forn pas26

Tira una mica de sal pel tomàquet.

27.
arros al forn pas27

Mentrestant, prepara una tassa d'arròs per persona aproximadament. En aquest cas seran quatre.

28.
arros al forn pas28

Quan el tomàquet sigui ben cuit, gairebé caramel·litzat, tira-hi l'arròs.

29.
arros al forn pas29

Remena-ho durant un parell o tres de minuts. Que el gra s'impregni bé dels aromes.

30.
arros al forn pas30

A continuació, ja pots afegir el cigró cuit.

31.
arros al forn pas31

Una remenada més.

32.
arros al forn pas32

Aboca-hi la carn i les patates reservades.

33.
arros al forn pas33

Distribueix-ho bé dins la cassola.

34.
arros al forn pas34

Seguidament, aboca-hi el brou bullent.

35.
arros al forn pas35

Ara, posa-hi per sobre els botifarrons.

36.
arros al forn pas36

El tomàquet a rodanxes.

37.
arros al forn pas37

I la cabeça d'alls enmig.

38.
arros al forn pas38

Perfecte.

39.
arros al forn pas39

Ara enforna-ho.

40.
arros al forn pas40

Hi haurà d'estar uns 25-30 minuts a uns 215-220 graus.

41.
arros al forn pas41

Passat aquest temps, ja tindràs l'arròs perfectament cuit i ben saborós.

42.
arros al forn pas42

Bon profit!