Per fer aquest arrosset amb galeres i carxofes d'avui, es recomana emprar amb cassola, però com veuràs pots utilitzar també una paella.

A mi, abans d'afegir-la a l'arròs, m'agrada bullir la carxofa prèviament i deixar-la ben tova, que es desfaci a la boca. Això també farà que s'enfosqueixi, el que personalment també trobo interessant. Si no t'agrada, ja saps que pots posar-les amb una mica de llimona per evitar l'oxidació. Si les bulls prèviament, pots sofregir-la abans de coure-la amb l'arròs. Un altre aspecte important d'aquest plat és utilitzar unes bones galeres fresques de temporada, ben plenes i sucoses. És la clau d'aquest plat, vaja.

En definitiva, un arrosset excepcional i molt recomanable.

Ingredients
  • 750 g de galeres fresques
  • 4 carxofes
  • 400 g d'arròs
  • 2 grans d'all
  • 3 tomàquets
  • 1 ceba trinxada
  • Brou de peix o aigua
  • Oli d'oliva
  • Sal

Variants

  • En lloc de carxofes s'hi pot posar bròquil o coliflor.
  • També s'hi poden afegir espinacs i fesols, que els afegirem bullits 5 minuts abans d'acabar el plat.
  • S'hi pot afegir una mica de pebre vermell.
Preparació
1.
arros galeres carxofes pas1

Prepara i renta la verdura.

2.
arros galeres carxofes pas2

Renta també les galeres.

3.
arros galeres carxofes pas3

Posa a descongelar les gambes, ja que les pelades s'acostumen a vendre congelades.

4.
arros galeres carxofes pas4

Primer, has de preparar les carxofes. A mi m'agrada bullir-les primer per deixar-les més toves.

5.
arros galeres carxofes pas5

Treu la part inferior.

6.
arros galeres carxofes pas6

I treu també la part superior.

7.
arros galeres carxofes pas8

Si les reserves tal qual s'oxidaran i es posaran negres. A mi això no m'importa, i més quan es tracta d'enfosquir un arròs. Però si no les vols fosques posa-les dins un bol amb aigua i un bon raig de llimona.

8.
arros galeres carxofes pas9

Posa a bullir abundant aigua amb una mica de sal i tira-hi les carxofes quan bulli.

9.
arros galeres carxofes pas10

Deixa-les coure uns 15 minuts.

10.
arros galeres carxofes pas11

Escorre-les i reserva-les.

11.
arros galeres carxofes pas12

En paral·lel, posa a bullir aigua amb espines i caps de peix, i fes un brou en 20 minuts.

12.
arros galeres carxofes pas13

Mentre es fa el brou, trinxa un tros de branca d'api.

13.
arros galeres carxofes pas14

Trinxa la ceba.

14.
arros galeres carxofes pas15

Trinxa els alls.

15.
arros galeres carxofes pas16

Ratlla els tomàquets madurs.

16.
arros galeres carxofes pas17

Opcionalment, hi pots posar una mica de pebre vermell per potenciar el color del tomàquet, sobretot quan és fora de temporada.

17.
arros galeres carxofes pas18

Posa una paella a escalfar amb un bon raig d'oli d'oliva. Seguidament posa-hi l'api.

18.
arros galeres carxofes pas19

Passats uns instants, tira-hi la ceba.

19.
arros galeres carxofes pas20

Deixa que agafi color.

20.
arros galeres carxofes pas21
21.
arros galeres carxofes pas23

Quan el tomàquet comenci a caramel·litzar, posa-hi l'all.

22.
arros galeres carxofes pas24

A continuació les galeres.

23.
arros galeres carxofes pas25

Talla els cors de carxofa per la meitat.

24.
arros galeres carxofes pas26

I incorpora la carxofa amb les gambes.

25.
arros galeres carxofes pas27

Un punt de sal.

26.
arros galeres carxofes pas28

Remena-ho amb compte de no malmetre les galeres en excés.

27.
arros galeres carxofes pas29

Que es faci tot durant uns minuts.

28.
arros galeres carxofes pas30

En aquest punt pots parar el foc, tapar-ho i sortir a fer el vermut. Després només hauràs de tirar l'arròs i el brou. Si t'organitzes podràs cuinar i gaudir del dia alhora.

29.
arros galeres carxofes pas31

A continuació, ja pots tirar l'arròs. Deixa que l'arròs se sofregeixi una mica, fins i tot que s'enganxi una mica. Recorda: una tassa d'arròs per dues de brou per persona. I la meva recomanació un cullerot addicional de brou.

30.
arros galeres carxofes pas32

Procura que el brou sigui calent.

31.
arros galeres carxofes pas33

I cola'l, no sigui que caiguin espines a l'arròs. Banya-ho amb criteri i seguint les proporcions. Amb el temps ho podràs fer a ull.

32.
arros galeres carxofes pas34

Ja queda poc. Sala una mica l'arròs i deixa'l coure a foc més aviat fort.

33.
arros galeres carxofes pas35

Hi estarà entre 15-18 minuts. Tasta l'arròs de tant en tant i rectifica de sal si cal.

34.
arros galeres carxofes pas36

Passat aquest temps para el foc i tapa la paella amb paper d'alumini. Deixa-ho en cocció passiva durant uns 10-15 minuts més.

35.
arros galeres carxofes pas37

I llavors ja el pots servir a taula.

36.
arros galeres carxofes pas38

Un gran però senzill arrosset. I a gaudir, que són dos dies!

37.
arros galeres carxofes pas39

Bon profit!