Excel·lent i saborós arròs que us recomano tastar. És força econòmic, ja sabeu que les galeres, tot i que hi ha qui les aprecia molt (com jo), no és un producte amb massa bona estima en general... i molts pensen que les galeres només serveixen per a fer brous i sopes. No entenc per què.

Un bon sofregit, un bon brou de peix, uns trossets de sípia i unes quantes galeres... i fareu un plat de diumenge d'aquells que agrada repetir. Recomano servir de 2 a 4 galeres per persona. Proveu-lo i en parlem.

Ingredients

12 galeres  

1 tomàquet madur

1/2 pebrot vermell trinxat

1 ceba vermella trinxada

1/2 copa de vi blanc  

350gr. arròs

1 sípia amb la melsa  

brou de peix 

julivert fresc

oli d'oliva

2 alls 

sal  

Variants:

Podeu fer-ho amb aigua

Hi podeu posar una picadeta d'ametlla

Podeu fer servir arròs bomba

Preparació
1.
arros galeres pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
arros galeres pas2

Piquem la ceba...

3.
arros galeres pas3

... i el pebrot...

4.
arros galeres pas4

... i ratllem el tomàquet.

5.
arros galeres pas5

Podeu incorporar al tomàquet la salsa marró de la sípia (o melsa).

6.
arros galeres pas6

Piqueu un all i lamineu l'altre.

7.
arros galeres pas7

En una paella fonda, tireu un xorro d'oli d'oliva.

8.
arros galeres pas8

Aromatitzeu-lo amb l'all laminat.

9.
arros galeres pas9

Quan sigui daurat retireu-lo, que no es cremi.

10.
arros galeres pas10

En aquest moment, saleu les galeres i fregiu-les una mica.

11.
arros galeres pas11

Compte que esquitxa!... simplement es tracta de donar un cop de calor fort i ràpid, que quedin cruetes per dins però amb color per fora.

12.
arros galeres pas13

En el mateix oli sofregiu l'all i el pebrot vermell.

13.
arros galeres pas14

Aprofiteu per incorporar una culleradeta de pebre vermell al tomàquet, si voleu. Podeu anar tallant la sípia a daus també.

14.
arros galeres pas15

Passats uns 10 minuts, feu espai i daureu l'all picat.

15.
arros galeres pas16

Al dos o tres minuts barregeu-lo bé i deixeu caramelitzar una mica més la ceba, uns 10 minuts.

16.
arros galeres pas17

Afegim el preparat de tomàquet.

17.
arros galeres pas18

Ara el vi blanc, jo utilitzo aquest per cuinar.

18.
arros galeres pas19

Un raig, com mitja copa.

19.
arros galeres pas20

Ho salem i ho deixem reduir...

20.
arros galeres pas21

... fins que gairebé perdi tot el líquid.

21.
arros galeres pas22

En aquest moment ja podrem posar la sípia que hem tallat prèviament.

22.
arros galeres pas23

Molt bé.

23.
arros galeres pas24

Ho remenem...

24.
arros galeres pas25

... i ho deixem coure uns 4 o 5 minuts.

25.
arros galeres pas26

Aprofiteu per escalfar el brou de peix. Jo en tenia de congelat.

26.
arros galeres pas27

Ja podem tirar l'arròs: una tassa per persona aproximadament... més una de regal.

27.
arros galeres pas28

Cap dins.

28.
arros galeres pas29

Ara ho barregem.

29.
arros galeres pas30

Poc a poc, sense parar de remenar, anirem torrant una mica l'arròs.

30.
arros galeres pas31

Notareu que cada cop s'enganxa més a la paella... i l'arròs agafa un color més fosquet.

31.
arros galeres pas32

Incorporem el brou de peix bullent, el doble de quantitat que l'arròs.

 

32.
arros galeres pas33

Incorporem també les galeres.

33.
arros galeres pas34

Les repartim una mica...

34.
arros galeres pas35

... i ho deixem bullir a foc mitjà-baix durant uns 17-20 minuts. Rectifiqueu de sal.

35.
arros galeres pas36

De tant en tant, feu una sotregada per comprovar que no s'enganxi del cul.

36.
arros galeres pas37

Quan ja gairebé no quedi blanc al gra d'arròs, tasteu-lo. Si està bé de sal, ja el podeu parar.

37.
arros galeres pas38

Estarà una mica dur. Tapeu-lo amb paper d'alumini i deixeu-lo reposar 5 minuts amb el foc apagat.

38.
arros galeres pas39

Ja el podeu servir, que l'arròs estarà al punt perfecte.

39.
arros galeres pas40

Emplatem.

40.
arros galeres pas41

Quina flaire que fa!... acompanyeu-lo d'un bon vinet blanc.

41.
arros galeres pas42

Bon profit!