Excel·lent i saborós arròs que us recomano tastar. És força econòmic, ja sabeu que les galeres, tot i que hi ha qui les aprecia molt (com jo), no és un producte amb massa bona estima en general... i molts pensen que les galeres només serveixen per a fer brous i sopes. No entenc per què.
Un bon sofregit, un bon brou de peix, uns trossets de sípia i unes quantes galeres... i fareu un plat de diumenge d'aquells que agrada repetir. Recomano servir de 2 a 4 galeres per persona. Proveu-lo i en parlem.
12 galeres
1 tomàquet madur
1/2 pebrot vermell trinxat
1 ceba vermella trinxada
1/2 copa de vi blanc
350gr. arròs
1 sípia amb la melsa
brou de peix
julivert fresc
oli d'oliva
2 alls
sal
Variants:
Podeu fer-ho amb aigua
Hi podeu posar una picadeta d'ametlla
Podeu fer servir arròs bomba
![arros galeres pas1 arros galeres pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/82/77/arros-galeres-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![arros galeres pas2 arros galeres pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/83/19/arros-galeres-pas2.jpeg)
Piquem la ceba...
![arros galeres pas3 arros galeres pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/83/61/arros-galeres-pas3.jpeg)
... i el pebrot...
![arros galeres pas4 arros galeres pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/84/03/arros-galeres-pas4.jpeg)
... i ratllem el tomàquet.
![arros galeres pas5 arros galeres pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/84/45/arros-galeres-pas5.jpeg)
Podeu incorporar al tomàquet la salsa marró de la sípia (o melsa).
![arros galeres pas6 arros galeres pas6](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/84/87/arros-galeres-pas6.jpeg)
Piqueu un all i lamineu l'altre.
![arros galeres pas7 arros galeres pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/85/29/arros-galeres-pas7.jpeg)
En una paella fonda, tireu un xorro d'oli d'oliva.
![arros galeres pas8 arros galeres pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/85/71/arros-galeres-pas8.jpeg)
Aromatitzeu-lo amb l'all laminat.
![arros galeres pas9 arros galeres pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/86/13/arros-galeres-pas9.jpeg)
Quan sigui daurat retireu-lo, que no es cremi.
![arros galeres pas10 arros galeres pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/86/55/arros-galeres-pas10.jpeg)
En aquest moment, saleu les galeres i fregiu-les una mica.
![arros galeres pas11 arros galeres pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/86/97/arros-galeres-pas11.jpeg)
Compte que esquitxa!... simplement es tracta de donar un cop de calor fort i ràpid, que quedin cruetes per dins però amb color per fora.
![arros galeres pas13 arros galeres pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/87/81/arros-galeres-pas13.jpeg)
En el mateix oli sofregiu l'all i el pebrot vermell.
![arros galeres pas14 arros galeres pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/88/23/arros-galeres-pas14.jpeg)
Aprofiteu per incorporar una culleradeta de pebre vermell al tomàquet, si voleu. Podeu anar tallant la sípia a daus també.
![arros galeres pas15 arros galeres pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/88/65/arros-galeres-pas15.jpeg)
Passats uns 10 minuts, feu espai i daureu l'all picat.
![arros galeres pas16 arros galeres pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/89/07/arros-galeres-pas16.jpeg)
Al dos o tres minuts barregeu-lo bé i deixeu caramelitzar una mica més la ceba, uns 10 minuts.
![arros galeres pas17 arros galeres pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/89/49/arros-galeres-pas17.jpeg)
Afegim el preparat de tomàquet.
![arros galeres pas18 arros galeres pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/89/91/arros-galeres-pas18.jpeg)
Ara el vi blanc, jo utilitzo aquest per cuinar.
![arros galeres pas19 arros galeres pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/90/33/arros-galeres-pas19.jpeg)
Un raig, com mitja copa.
![arros galeres pas20 arros galeres pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/90/75/arros-galeres-pas20.jpeg)
Ho salem i ho deixem reduir...
![arros galeres pas21 arros galeres pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/91/17/arros-galeres-pas21.jpeg)
... fins que gairebé perdi tot el líquid.
![arros galeres pas22 arros galeres pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/91/59/arros-galeres-pas22.jpeg)
En aquest moment ja podrem posar la sípia que hem tallat prèviament.
![arros galeres pas23 arros galeres pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/92/01/arros-galeres-pas23.jpeg)
Molt bé.
![arros galeres pas24 arros galeres pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/92/43/arros-galeres-pas24.jpeg)
Ho remenem...
![arros galeres pas25 arros galeres pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/92/85/arros-galeres-pas25.jpeg)
... i ho deixem coure uns 4 o 5 minuts.
![arros galeres pas26 arros galeres pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/93/27/arros-galeres-pas26.jpeg)
Aprofiteu per escalfar el brou de peix. Jo en tenia de congelat.
![arros galeres pas27 arros galeres pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/93/69/arros-galeres-pas27.jpeg)
Ja podem tirar l'arròs: una tassa per persona aproximadament... més una de regal.
![arros galeres pas28 arros galeres pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/94/11/arros-galeres-pas28.jpeg)
Cap dins.
![arros galeres pas29 arros galeres pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/94/53/arros-galeres-pas29.jpeg)
Ara ho barregem.
![arros galeres pas30 arros galeres pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/94/95/arros-galeres-pas30.jpeg)
Poc a poc, sense parar de remenar, anirem torrant una mica l'arròs.
![arros galeres pas31 arros galeres pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/95/79/arros-galeres-pas31.jpeg)
Notareu que cada cop s'enganxa més a la paella... i l'arròs agafa un color més fosquet.
![arros galeres pas32 arros galeres pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/96/33/arros-galeres-pas32.jpeg)
Incorporem el brou de peix bullent, el doble de quantitat que l'arròs.
![arros galeres pas33 arros galeres pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/96/96/arros-galeres-pas33.jpeg)
Incorporem també les galeres.
![arros galeres pas34 arros galeres pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/97/44/arros-galeres-pas34.jpeg)
Les repartim una mica...
![arros galeres pas35 arros galeres pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/97/86/arros-galeres-pas35.jpeg)
... i ho deixem bullir a foc mitjà-baix durant uns 17-20 minuts. Rectifiqueu de sal.
![arros galeres pas36 arros galeres pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/98/28/arros-galeres-pas36.jpeg)
De tant en tant, feu una sotregada per comprovar que no s'enganxi del cul.
![arros galeres pas37 arros galeres pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/98/70/arros-galeres-pas37.jpeg)
Quan ja gairebé no quedi blanc al gra d'arròs, tasteu-lo. Si està bé de sal, ja el podeu parar.
![arros galeres pas38 arros galeres pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/99/12/arros-galeres-pas38.jpeg)
Estarà una mica dur. Tapeu-lo amb paper d'alumini i deixeu-lo reposar 5 minuts amb el foc apagat.
![arros galeres pas39 arros galeres pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/99/54/arros-galeres-pas39.jpeg)
Ja el podeu servir, que l'arròs estarà al punt perfecte.
![arros galeres pas40 arros galeres pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/32/99/96/arros-galeres-pas40.jpeg)
Emplatem.
![arros galeres pas41 arros galeres pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/00/38/arros-galeres-pas41.jpeg)
Quina flaire que fa!... acompanyeu-lo d'un bon vinet blanc.
![arros galeres pas42 arros galeres pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/33/00/80/arros-galeres-pas42.jpeg)
Bon profit!