La llagosta, a diferència del llamàntol (al que soc al·lèrgic), no té pinces i, per a mi, és més bona. Si la butxaca us ho permet, us recomano comprar llagosta vermella salvatge (o llagosta reial)... però va molt cara, ja us aviso. Després tenim la llagosta rosada de Portugal, la llagosta americana i la llagosta verda que ve de Mauritània. En aquest cas, he utilitzat una llagosta verda que, tot i ser més econòmica, també està força bona. La reial la reservarem per dates assenyalades com Nadal o Cap d'Any, que no és festa cada dia, tu!

Nosaltres farem servir una de 500-800 g, que ja estarà força bé per l'arròs. Aquest plat, de fet, té la mateixa base d'una paella de marisc tradicional, encara que farem servir el cap de la llagosta per a fer el brou i la cua la flamejarem amb brandi. És molt important que la llagosta estigui viva. No compreu una llagosta fresca si està morta (en tot cas congelada). La podeu guardar a la nevera embolicada en un paper de diari i es mantindrà viva més d'un dia.

Ingredients

400 g d'arròs

una llagosta viva d'uns 600-800 g

4 tomàquets madurs

mig pebrot vermell a daus

4 alls trinxats

10 cloïsses gallegues

8 gambes vermelles

1/4 l. brou de peix  

1 calamar petit a daus

oli d'oliva verge extra

un raig de brandi (conyac)

sal

Preparació
1.
arros llagosta pas1

Preparem tots els ingredients. Les cloïsses les tindrem en aigua i sal fins el moment d'utilitzar-les. Així es purgaran de tota la sorra que puguin tenir. Si són 24 hores, molt millor.

2.
arros llagosta pas2

Rentarem bé la llagosta, i anirem amb molt de compte amb les punxes que té per tot el cos.

3.
arros llagosta pas3

És curiós aquest animal, oi?... quan veig la llagosta per sota sempre me'n recordo de la pel.lícula "Alien: el octavo pasajero"...

4.
arros llagosta pas5

Us heu fixat bé en els ulls metàl·lics que tenen?... són flipants....

5.
arros llagosta pas6

A la part inferior de la cua, per dins, trobareu l'anus.

6.
arros llagosta pas7

Agafarem una de les antenes de la llagosta amb un drap (per a no punxar-nos) i la introduirem poc a poc però amb fermesa, per l'anus... 

7.
arros llagosta pas8

 ... veureu com mica en mica, per l'altre banda, van sortint els budells.

8.
arros llagosta pas9

Resulta que els budells de la llagosta contenen molta sorra... i és més que recomanable treure'ls. El mateix passa amb les gambes vermelles grosses i d'altres crustacis.

9.
arros llagosta pas10

Aneu apretant, ben fort, fent sacsejades... fins que aconseguiu treure la banya per l'altre banda del cos. És cruel si, però almenys l'animal ja està mort. Tampoc caldria imaginar l'extrapolació d'aquesta tècnica als humans... eh, que no?

10.
arros llagosta pas11

Ara tallarem la cua en tres o quatre trossos.

11.
arros llagosta pas12

També tallarem el cap per la meitat...però no del tot, només per què s'aguanti a l'hora de presentar-lo, i que es pugui partir a la taula amb facilitat.

12.
arros llagosta pas13

Jo, com sempre, ja tenia un brou de peix congelat. Ara només és qüestió d'incorporar el cap de la llagosta i aprofitar tot el gustet de mar que deixarà anar.

13.
arros llagosta pas14

Quina foto, eh?

14.
arros llagosta pas15

Sembla que encara estigui viva... amagada, dins l'aigua... mirant-me...

15.
arros llagosta pas16

Per cert, he afegit unes llavors de fonoll sec, per aromatitzar el brou. Després ja ho colarem abans d'incorporar-ho a l'arròs.

16.
arros llagosta pas17

Mentrestant, en una paella escalfarem un bon raig d'oli d'oliva verge extra.

17.
arros llagosta pas18

Les gambes vermelles les hem pelades... i ara utilitzarem la pell i els caps per aromatitzar l'oli.

18.
arros llagosta pas19

L'aigua que ha deixat anar la llagosta al tallar-la, la incorporem al brou.

19.
arros llagosta pas20

Un cop fregides, les retirarem i podem passar-les per un colador... per extreure'n tot el suquet dels caps.

20.
arros llagosta pas21

Ara, amb l'oli aromatitzat, fregirem uns dauets petits de calamar. Aneu amb compte que peten molt... i us recomano tapar la paella amb una tapa mentre es fan. Un cop fets, els reservarem.

21.
arros llagosta pas22

 Ja ha canviat de color el cap de la llagosta... ara és taronja.

22.
arros llagosta pas23

Li donarem la volta, ja que el líquid no acaba de cobrir-ho totalment. Tampoc ho tindrem massa estona, uns 15 minuts en total, ja que aquest brou ja estava fet.

23.
arros llagosta pas24

Fregirem l'all picat...

24.
arros llagosta pas25

... i seguidament incorporem les gambes pelades i els trossos de llagosta salats i empebrats...

25.
arros llagosta pas26

Als dos minutets, podrem tirar un raig de conyac... i flamejarem...

26.
arros llagosta pas27

EI! MOLT DE COMPTE AL FLAMEJAR! Hi ha hagut molts accidents domèstics per culpa de flamejar menjars... i acabar flamejant la campana extractora.... o les celles. Fins ara, jo no he tingut mai cap desgràcia... i espero que duri. No us passeu amb l'alcohol. És millor flamejar dues vegades petites que una de gran. Heu de tenir a mà SEMPRE un paella per ofegar el foc si cal.

27.
arros llagosta pas28

Doncs això, i ara seriosament, preneu precaucions si us plau.

28.
arros llagosta pas29

Un cop s'apaga el foc, s'haurà cremat tot l'alcohol, i ho reservarem tot el marisc en un plat, amb el calamar d'abans.

29.
arros llagosta pas30

En el mateix oli, començarem a fer un sofregit... amb pebrot vermell tallat a dauets ben petits. Veureu en la fotografia que hi ha una mica de ceba, i aquesta recepta no en porta de ceba. És per què alhora que feia aquest plat, estava fent una empanada de llom i se'm ha barrejat una mica.

30.
arros llagosta pas31

Deixem que el pebrot quedi ben roset.

31.
arros llagosta pas32

Quan el pebrot estigui fet, incorporem el tomàquet ratllat.

32.
arros llagosta pas33

El tomàquet, com a totes les samfaines, s'ha de coure a foc molt lent... i si el podeu tapar amb una tapa, molt millor. Jo el salo una mica en aquest punt.

33.
arros llagosta pas34

Quan estigui el tomàquet caramel·litzat gairebé, incorporarem tot el marisc que teníem reservat i ho remenarem bé, que es barregin tots els gustos.

34.
arros llagosta pas35

 Seguidament, tirarem l'arròs. Una tassa de tallat per persona... i al final, una o dues més de regal.

35.
arros llagosta pas36

 L'enrossirem una mica... poc a poc. No es tracta de fer un rossejat... però si de coure un pelet el gra d'arròs.

36.
arros llagosta pas37

 Rasqueu el fons sobretot, per què l'arròs de seguida s'enganxa.

37.
arros llagosta pas38
38.
arros llagosta pas39

... fuaaaa... quina pinta té això, nanos!... ara només hem d'afegir el brou, les cloïsses ben rentades, salar una mica el brou i deixar coure l'arròs... fins que estigui cuit.

39.
arros llagosta pas40

Aquí el teniu. Com tots aquests tipus de plats amb arròs, un cop fet, l'heu de deixar reposar uns 5 minutets fora del foc... i 5 minutets més al forn (nomes grill), per a donar-li aquest coloret de torrat tan agradable a vista.

40.
arros llagosta pas41

 Arròs amb llagosta.

41.
arros llagosta pas42

Tan ta ta txannnnnnnnnnnnnnn!

 

42.
arros llagosta pas43

Quina pinta més bona!

43.
arros llagosta pas44

Aquestes fotos haurien d'estar prohibides... juas, juas!

 

44.
arros llagosta pas45

Bon profit!