Ja sabeu que m'agrada molt fer-ne de tota mena i m'ho passo bé experimentant amb arrossos, vaja, que ho trobo divertit. Això de fer arrossos enganxa, fins i tot. Avui, tot i ressaltar l'aportació del romesco, us he de dir que la salsa romesco no determinarà el gust final d'aquest arròs, però si afavorirà a donar un gust més intens i característic al sofregit. Vaja, que la presència del romesco serà més aviat subtil que no pas clarament identificable. El resultat serà un arròs melós i molt gustós, convertint-lo en un d'aquells plats que, com més en menges més t'agraden. Recordeu que per fer un arròs caldós heu de posar, com a mínim, tres parts de brou per una d'arròs. Espero que us agradi.
1 ceba trinxada
300 g d'arròs
1 tomàquet madur
3 cullerades de salsa romesco
1250 ml de brou de pollastre o verdura
80 g de pèsols cuits
2 carxofes
3 salsitxes de porc
6 gambes vermelles
1 tros de pebrot vermell
2 grans d'all
pebre negre
sal
Variants:
Podeu treure o afegir altres productes del mar i de l'horta (sípia, musclos, espàrrecs, mongetes, etc.)
Podeu fer servir brou de peix
![arros mar muntanya romesco pas1 arros mar muntanya romesco pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/77/80/arros-mar-muntanya-romesco-pas1.jpeg)
Preparem tots els ingredients.
![arros mar muntanya romesco pas2 arros mar muntanya romesco pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/78/22/arros-mar-muntanya-romesco-pas2.jpeg)
El romesco, el podeu comprar fet o fer-lo vosaltres mateixos a casa, que sempre queda més bo.
![arros mar muntanya romesco pas3 arros mar muntanya romesco pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/78/64/arros-mar-muntanya-romesco-pas3.jpeg)
Abans de res, posarem el brou de pollastre o verdura a escalfar.
![arros mar muntanya romesco pas4 arros mar muntanya romesco pas4](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/79/06/arros-mar-muntanya-romesco-pas4.jpeg)
I anirem netejant la verdura.
![arros mar muntanya romesco pas5 arros mar muntanya romesco pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/79/48/arros-mar-muntanya-romesco-pas5.jpeg)
Com ja sabeu, retirarem les fulles més verdes de les carxofes, retallarem les puntes i tallarem els cors en quatre o vuit trossos.
![arros mar muntanya romesco pas8 arros mar muntanya romesco pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/80/74/arros-mar-muntanya-romesco-pas8.jpeg)
Quan tingui un bonic color daurat, la retirarem i la reservarem en un plat.
![arros mar muntanya romesco pas10 arros mar muntanya romesco pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/81/58/arros-mar-muntanya-romesco-pas10.jpeg)
Fins que també tinguin un color. No importa si de fins queden una mica crues.
![arros mar muntanya romesco pas11 arros mar muntanya romesco pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/82/00/arros-mar-muntanya-romesco-pas11.jpeg)
Ho reservem tot junt.
![arros mar muntanya romesco pas12 arros mar muntanya romesco pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/82/42/arros-mar-muntanya-romesco-pas12.jpeg)
A continuació, marcarem una mica les gambes, que salarem.
![arros mar muntanya romesco pas13 arros mar muntanya romesco pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/82/84/arros-mar-muntanya-romesco-pas13.jpeg)
Un raig d'oli, i les deixarem fer uns 2 minuts per cada banda.
![arros mar muntanya romesco pas14 arros mar muntanya romesco pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/83/26/arros-mar-muntanya-romesco-pas14.jpeg)
Les reservem amb la carxofa i les salsitxes.
![arros mar muntanya romesco pas15 arros mar muntanya romesco pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/83/68/arros-mar-muntanya-romesco-pas15.jpeg)
Ara, si us agrada, talleu unes tires de pebrot vermell que serviran per decorar l'arròs.
![arros mar muntanya romesco pas16 arros mar muntanya romesco pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/84/10/arros-mar-muntanya-romesco-pas16.jpeg)
Deixeu que es faci el pebrot amb una mica més d'oli.
![arros mar muntanya romesco pas17 arros mar muntanya romesco pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/84/52/arros-mar-muntanya-romesco-pas17.jpeg)
Mentrestant, talleu una mica d'all.
![arros mar muntanya romesco pas18 arros mar muntanya romesco pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/84/94/arros-mar-muntanya-romesco-pas18.jpeg)
I afegiu-lo a la paella.
![arros mar muntanya romesco pas19 arros mar muntanya romesco pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/85/36/arros-mar-muntanya-romesco-pas19.jpeg)
Aneu trinxant la ceba.
![arros mar muntanya romesco pas20 arros mar muntanya romesco pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/85/78/arros-mar-muntanya-romesco-pas20.jpeg)
I quan l'all hagi agafat color afegiu-lo a la paella.
![arros mar muntanya romesco pas21 arros mar muntanya romesco pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/86/20/arros-mar-muntanya-romesco-pas21.jpeg)
Repartiu-ho una mica i deixeu que es faci a poc a poc.
![arros mar muntanya romesco pas22 arros mar muntanya romesco pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/86/62/arros-mar-muntanya-romesco-pas22.jpeg)
Aprofiteu que la ceba necessita d'uns minuts per daurar-se per ratllar el tomàquet.
![arros mar muntanya romesco pas23 arros mar muntanya romesco pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/87/04/arros-mar-muntanya-romesco-pas23.jpeg)
I l'afegiu. Deixeu que tot plegat quedi ben sofregit a foc lent i s'evapori tota l'aigua del tomàquet.
![arros mar muntanya romesco pas24 arros mar muntanya romesco pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/87/46/arros-mar-muntanya-romesco-pas24.jpeg)
A continuació, retireu les tires de pebrot i...
![arros mar muntanya romesco pas25 arros mar muntanya romesco pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/87/88/arros-mar-muntanya-romesco-pas25.jpeg)
reserveu-les per més endavant.
![arros mar muntanya romesco pas26 arros mar muntanya romesco pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/88/30/arros-mar-muntanya-romesco-pas26.jpeg)
Ara, amb el sofregit ben concentrat, hi afegirem la salsa romesco.
![arros mar muntanya romesco pas27 arros mar muntanya romesco pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/88/72/arros-mar-muntanya-romesco-pas27.jpeg)
Jo hi poso de tres a quatre cullerades.
![arros mar muntanya romesco pas28 arros mar muntanya romesco pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/89/14/arros-mar-muntanya-romesco-pas28.jpeg)
Deixeu que es torri una mica i...
![arros mar muntanya romesco pas29 arros mar muntanya romesco pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/89/56/arros-mar-muntanya-romesco-pas29.jpeg)
barregeu-la bé amb el sofregit.
![arros mar muntanya romesco pas30 arros mar muntanya romesco pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/89/98/arros-mar-muntanya-romesco-pas30.jpeg)
Deixeu que caramel·litzi una estona, vigilant que no es cremi.
![arros mar muntanya romesco pas31 arros mar muntanya romesco pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/90/40/arros-mar-muntanya-romesco-pas31.jpeg)
A continuació, hi afegirem la carxofa i...
![arros mar muntanya romesco pas32 arros mar muntanya romesco pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/90/82/arros-mar-muntanya-romesco-pas32.jpeg)
l'arròs, i ho deixarem torrar uns instants més.
![arros mar muntanya romesco pas33 arros mar muntanya romesco pas33](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/91/24/arros-mar-muntanya-romesco-pas33.jpeg)
Remeneu-ho sense parar, que l'arròs s'enganxarà ràpid sense líquid.
![arros mar muntanya romesco pas34 arros mar muntanya romesco pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/91/66/arros-mar-muntanya-romesco-pas34.jpeg)
I ara hi abocarem el brou ben calent.
![arros mar muntanya romesco pas35 arros mar muntanya romesco pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/92/08/arros-mar-muntanya-romesco-pas35.jpeg)
Ho salarem una mica i deixarem coure durant uns 15 minuts a foc mig-baix.
![arros mar muntanya romesco pas36 arros mar muntanya romesco pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/92/50/arros-mar-muntanya-romesco-pas36.jpeg)
Seguidament, hi afegirem els pèsols cuits...
![arros mar muntanya romesco pas37 arros mar muntanya romesco pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/92/92/arros-mar-muntanya-romesco-pas37.jpeg)
i la botifarra. Rectifiqueu de sal si cal.
![arros mar muntanya romesco pas38 arros mar muntanya romesco pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/93/34/arros-mar-muntanya-romesco-pas38.jpeg)
I 5 minuts després les gambes i les tires de pebrot vermell.
![arros mar muntanya romesco pas39 arros mar muntanya romesco pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/93/76/arros-mar-muntanya-romesco-pas39.jpeg)
Col·loqueu-les de forma que quedin ben distribuïdes.
![arros mar muntanya romesco pas40 arros mar muntanya romesco pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/94/18/arros-mar-muntanya-romesco-pas40.jpeg)
Quan l'arròs porti uns 17-18 minuts de cocció, ja podeu apagar el foc.
![arros mar muntanya romesco pas41 arros mar muntanya romesco pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/95/44/arros-mar-muntanya-romesco-pas41.jpeg)
Deixeu-lo acabar de fer amb la mateixa cocció passiva durant uns 10 minutets.
![arros mar muntanya romesco pas42 arros mar muntanya romesco pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/95/02/arros-mar-muntanya-romesco-pas42.jpeg)
I ja el podreu servir. Remeneu-lo una mica abans de posar-lo al plat.
![arros mar muntanya romesco pas43 arros mar muntanya romesco pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/95/86/arros-mar-muntanya-romesco-pas43.jpeg)
L'arròs ha de quedar fet al punt i sucós.
![arros mar muntanya romesco pas44 arros mar muntanya romesco pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/96/28/arros-mar-muntanya-romesco-pas44.jpeg)
Servirem cada plat procurant que hi hagi una mica de tot.
![arros mar muntanya romesco pas45 arros mar muntanya romesco pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/96/70/arros-mar-muntanya-romesco-pas45.jpeg)
Molt bé.
![arros mar muntanya romesco pas46 arros mar muntanya romesco pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/97/12/arros-mar-muntanya-romesco-pas46.jpeg)
I a gaudir, nanos.
![arros mar muntanya romesco pas47 arros mar muntanya romesco pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/97/54/arros-mar-muntanya-romesco-pas47.jpeg)
Segur que el tornareu a fer aquest arròs.
![arros mar muntanya romesco pas48 arros mar muntanya romesco pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/97/96/arros-mar-muntanya-romesco-pas48.jpeg)
Bon profit!
![arros mar muntanya romesco pas49 arros mar muntanya romesco pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/40/98/38/arros-mar-muntanya-romesco-pas49.jpeg)