Ja sabeu que m'agrada molt fer-ne de tota mena i m'ho passo bé experimentant amb arrossos, vaja, que ho trobo divertit. Això de fer arrossos enganxa, fins i tot. Avui, tot i ressaltar l'aportació del romesco, us he de dir que la salsa romesco no determinarà el gust final d'aquest arròs, però si afavorirà a donar un gust més intens i característic al sofregit. Vaja, que la presència del romesco serà més aviat subtil que no pas clarament identificable. El resultat serà un arròs melós i molt gustós, convertint-lo en un d'aquells plats que, com més en menges més t'agraden. Recordeu que per fer un arròs caldós heu de posar, com a mínim, tres parts de brou per una d'arròs. Espero que us agradi.

Ingredients

1 ceba trinxada  

300 g d'arròs

1 tomàquet madur  

3 cullerades de salsa romesco  

1250 ml de brou de pollastre o verdura

80 g de pèsols cuits  

2 carxofes

3 salsitxes de porc

6 gambes vermelles

1 tros de pebrot vermell

2 grans d'all

pebre negre

sal

Variants:

Podeu treure o afegir altres productes del mar i de l'horta (sípia, musclos, espàrrecs, mongetes, etc.)

Podeu fer servir brou de peix

Preparació
1.
arros mar muntanya romesco pas1

Preparem tots els ingredients.

2.
arros mar muntanya romesco pas2

El romesco, el podeu comprar fet o fer-lo vosaltres mateixos a casa, que sempre queda més bo.

3.
arros mar muntanya romesco pas3

Abans de res, posarem el brou de pollastre o verdura a escalfar.

4.
arros mar muntanya romesco pas4

I anirem netejant la verdura.

5.
arros mar muntanya romesco pas5

Com ja sabeu, retirarem les fulles més verdes de les carxofes, retallarem les puntes i tallarem els cors en quatre o vuit trossos.

 

6.
arros mar muntanya romesco pas8

Quan tingui un bonic color daurat, la retirarem i la reservarem en un plat.

7.
arros mar muntanya romesco pas10

Fins que també tinguin un color. No importa si de fins queden una mica crues.

8.
arros mar muntanya romesco pas11

Ho reservem tot junt.

9.
arros mar muntanya romesco pas12

A continuació, marcarem una mica les gambes, que salarem.

10.
arros mar muntanya romesco pas13

Un raig d'oli, i les deixarem fer uns 2 minuts per cada banda.

11.
arros mar muntanya romesco pas14

Les reservem amb la carxofa i les salsitxes.

 

12.
arros mar muntanya romesco pas15

Ara, si us agrada, talleu unes tires de pebrot vermell que serviran per decorar l'arròs.

13.
arros mar muntanya romesco pas16

Deixeu que es faci el pebrot amb una mica més d'oli.

14.
arros mar muntanya romesco pas17

Mentrestant, talleu una mica d'all.

 

15.
arros mar muntanya romesco pas18

I afegiu-lo a la paella.

16.
arros mar muntanya romesco pas19

Aneu trinxant la ceba.

17.
arros mar muntanya romesco pas20

I quan l'all hagi agafat color afegiu-lo a la paella.

18.
arros mar muntanya romesco pas21

Repartiu-ho una mica i deixeu que es faci a poc a poc.

19.
arros mar muntanya romesco pas22

Aprofiteu que la ceba necessita d'uns minuts per daurar-se per ratllar el tomàquet.

 

20.
arros mar muntanya romesco pas23

I l'afegiu. Deixeu que tot plegat quedi ben sofregit a foc lent i s'evapori tota l'aigua del tomàquet.

21.
arros mar muntanya romesco pas24

A continuació, retireu les tires de pebrot i...

22.
arros mar muntanya romesco pas25

reserveu-les per més endavant.

23.
arros mar muntanya romesco pas26

Ara, amb el sofregit ben concentrat, hi afegirem la salsa romesco.

24.
arros mar muntanya romesco pas27

Jo hi poso de tres a quatre cullerades.

25.
arros mar muntanya romesco pas28

Deixeu que es torri una mica i...

26.
arros mar muntanya romesco pas29

barregeu-la bé amb el sofregit.

27.
arros mar muntanya romesco pas30

Deixeu que caramel·litzi una estona, vigilant que no es cremi.

28.
arros mar muntanya romesco pas31

A continuació, hi afegirem la carxofa i...

29.
arros mar muntanya romesco pas32

l'arròs, i ho deixarem torrar uns instants més.

30.
arros mar muntanya romesco pas33

Remeneu-ho sense parar, que l'arròs s'enganxarà ràpid sense líquid.

31.
arros mar muntanya romesco pas34

I ara hi abocarem el brou ben calent.

32.
arros mar muntanya romesco pas35

Ho salarem una mica i deixarem coure durant uns 15 minuts a foc mig-baix.

33.
arros mar muntanya romesco pas36

Seguidament, hi afegirem els pèsols cuits...

34.
arros mar muntanya romesco pas37

i la botifarra. Rectifiqueu de sal si cal.

35.
arros mar muntanya romesco pas38

I 5 minuts després les gambes i les tires de pebrot vermell.

36.
arros mar muntanya romesco pas39

Col·loqueu-les de forma que quedin ben distribuïdes.

37.
arros mar muntanya romesco pas40

Quan l'arròs porti uns 17-18 minuts de cocció, ja podeu apagar el foc.

38.
arros mar muntanya romesco pas41

Deixeu-lo acabar de fer amb la mateixa cocció passiva durant uns 10 minutets.

39.
arros mar muntanya romesco pas42

I ja el podreu servir. Remeneu-lo una mica abans de posar-lo al plat.

40.
arros mar muntanya romesco pas43

L'arròs ha de quedar fet al punt i sucós.

41.
arros mar muntanya romesco pas44

Servirem cada plat procurant que hi hagi una mica de tot.

 

42.
arros mar muntanya romesco pas45

Molt bé.

43.
arros mar muntanya romesco pas46

I a gaudir, nanos.

 

44.
arros mar muntanya romesco pas47

Segur que el tornareu a fer aquest arròs.

45.
arros mar muntanya romesco pas48

Bon profit!

46.I PER BEURE...
arros mar muntanya romesco pas49