Un gust brutal. Per al meu gust, és clar: és que m'agraden molt els ceps. Un plat exquisit de debò. Un plat totalment recomanable. Per cert, no té res a veure aquest plat fet amb cep fresc que amb cep deshidratat, ja que el gust és molt diferent. Jo us recomano el cep deshidratat.
400 g d'arròs
250 g de rap a trossos
200 g de gamba vermella
30 g de ceps deshidratats
1 sípia mitjana amb la melsa
1 ceba grossa de Figueres
4 grans d'all
1 pastanaga grossa
1 tomàquet madur
brou de peix
oli d'oliva verge extra
sal
Variants
Es pot fer el mateix plat sense peix ni marisc i amb brou de carn o verdura.
Hi podeu afegir unes cloïsses gallegues
![arros melos ceps gambes pas1 arros melos ceps gambes pas1](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/23/43/arros-melos-ceps-gambes-pas1.jpeg)
Preparem els ingredients de peix.
![arros melos ceps gambes pas2 arros melos ceps gambes pas2](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/23/85/arros-melos-ceps-gambes-pas2.jpeg)
Utilitzarem uns trossos de rap.
![arros melos ceps gambes pas3 arros melos ceps gambes pas3](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/24/27/arros-melos-ceps-gambes-pas3.jpeg)
La sípia, amb la bossa marró (o melsa).
![arros melos ceps gambes pas5 arros melos ceps gambes pas5](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/25/11/arros-melos-ceps-gambes-pas5.jpeg)
Preparem també la verdura.
![arros melos ceps gambes pas7 arros melos ceps gambes pas7](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/25/95/arros-melos-ceps-gambes-pas7.jpeg)
I ho reservem.
![arros melos ceps gambes pas8 arros melos ceps gambes pas8](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/27/21/arros-melos-ceps-gambes-pas8.jpeg)
Ratllem el tomàquet... que si és de temporada i ecològic, millor.
![arros melos ceps gambes pas9 arros melos ceps gambes pas9](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/26/79/arros-melos-ceps-gambes-pas9.jpeg)
Al tomàquet hi podeu afegir la melsa de la sípia.
![arros melos ceps gambes pas10 arros melos ceps gambes pas10](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/28/05/arros-melos-ceps-gambes-pas10.jpeg)
També hi podeu posar una culleradeta de pebre vermell... i remenar-ho tot plegat.
![arros melos ceps gambes pas11 arros melos ceps gambes pas11](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/28/47/arros-melos-ceps-gambes-pas11.jpeg)
Pelarem les gambes i en reservem els caps i les pells.
![arros melos ceps gambes pas12 arros melos ceps gambes pas12](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/29/16/arros-melos-ceps-gambes-pas12.jpeg)
Ja tenim el peix a punt.
![arros melos ceps gambes pas13 arros melos ceps gambes pas13](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/29/58/arros-melos-ceps-gambes-pas13.jpeg)
Ara extraurem el suquet dels caps de gamba. Poseu a escalfar una paella amb un raig d'oli i unes làmines d'all.
![arros melos ceps gambes pas14 arros melos ceps gambes pas14](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/30/00/arros-melos-ceps-gambes-pas14.jpeg)
Saleu una mica les pells i els caps...
![arros melos ceps gambes pas15 arros melos ceps gambes pas15](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/30/42/arros-melos-ceps-gambes-pas15.jpeg)
... afegiu-los a la paella. Només hi han d'estar un parell de minuts, fins que canviïn de color.
![arros melos ceps gambes pas16 arros melos ceps gambes pas16](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/31/17/arros-melos-ceps-gambes-pas16.jpeg)
Per colar tota la salseta dels caps utilitzarem un bol o olla i un colador amb una mà de morter.
![arros melos ceps gambes pas17 arros melos ceps gambes pas17](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/31/59/arros-melos-ceps-gambes-pas17.jpeg)
Ens anirà perfecte. També podeu utilitzar un passapuré.
![arros melos ceps gambes pas18 arros melos ceps gambes pas18](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/32/43/arros-melos-ceps-gambes-pas18.jpeg)
Hi aboquem totes les pells...
![arros melos ceps gambes pas19 arros melos ceps gambes pas19](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/32/85/arros-melos-ceps-gambes-pas19.jpeg)
... i amb paciència... anem prement amb força.
![arros melos ceps gambes pas20 arros melos ceps gambes pas20](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/33/27/arros-melos-ceps-gambes-pas20.jpeg)
No espereu una gran quantitat de suquet...
![arros melos ceps gambes pas21 arros melos ceps gambes pas21](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/33/69/arros-melos-ceps-gambes-pas21.jpeg)
... però aquesta miqueta podria aromatitzar fins a quatre guisadets com aquest.
![arros melos ceps gambes pas22 arros melos ceps gambes pas22](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/34/11/arros-melos-ceps-gambes-pas22.jpeg)
A la mateixa paella, afegint-hi una mica més d'oli, hi posem més all laminat...
![arros melos ceps gambes pas23 arros melos ceps gambes pas23](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/34/53/arros-melos-ceps-gambes-pas23.jpeg)
... i quan tingui coloret, hi incorporem la ceba i la pastanaga.
![arros melos ceps gambes pas24 arros melos ceps gambes pas24](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/34/95/arros-melos-ceps-gambes-pas24.jpeg)
Fem un bon sofregit.
![arros melos ceps gambes pas25 arros melos ceps gambes pas25](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/35/37/arros-melos-ceps-gambes-pas25.jpeg)
Al cap de 15 o 20 minutets, hi incorporem la barreja de tomàquet que teníem reservada.
![arros melos ceps gambes pas26 arros melos ceps gambes pas26](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/35/79/arros-melos-ceps-gambes-pas26.jpeg)
I deixem que faci xup-xup uns 15 minutets més. Compte no s'enganxi.
![arros melos ceps gambes pas27 arros melos ceps gambes pas27](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/36/21/arros-melos-ceps-gambes-pas27.jpeg)
Mentrestant, escalfem el brou de peix que haurem fet prèviament...
![arros melos ceps gambes pas28 arros melos ceps gambes pas28](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/36/63/arros-melos-ceps-gambes-pas28.jpeg)
... i en barregem un cullerot amb la salsa dels caps de gamba.
![arros melos ceps gambes pas29 arros melos ceps gambes pas29](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/37/05/arros-melos-ceps-gambes-pas29.jpeg)
Això us servirà per deixatar la salsa i aprofitar-ne millor tot el contingut.
![arros melos ceps gambes pas30 arros melos ceps gambes pas30](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/37/47/arros-melos-ceps-gambes-pas30.jpeg)
Els ceps els haurem tingut en remull durant 30 minuts, per rehidratar-se.
![arros melos ceps gambes pas31 arros melos ceps gambes pas31](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/37/89/arros-melos-ceps-gambes-pas31.jpeg)
Trinxeu-los.
![arros melos ceps gambes pas32 arros melos ceps gambes pas32](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/38/31/arros-melos-ceps-gambes-pas32.jpeg)
L'aigua dels ceps la podeu aprofitar i barrejar-la amb els caps de gamba. Potser no tota, però almenys la meitat. Coleu-la millor, que pot contenir sorra.
![arros melos ceps gambes pas34 arros melos ceps gambes pas34](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/39/15/arros-melos-ceps-gambes-pas34.jpeg)
Hi tirem la barreja de brou i caps de gamba. Si no us hi cap, podeu fer-ho al revés, abocar el sofregit dins l'olla del brou.
![arros melos ceps gambes pas35 arros melos ceps gambes pas35](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/39/57/arros-melos-ceps-gambes-pas35.jpeg)
Ho deixem reduir 5 minuts.
![arros melos ceps gambes pas36 arros melos ceps gambes pas36](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/39/99/arros-melos-ceps-gambes-pas36.jpeg)
a continuació, ho passarem a un recipient on poder-ho triturar amb batedora.
![arros melos ceps gambes pas37 arros melos ceps gambes pas37](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/40/41/arros-melos-ceps-gambes-pas37.jpeg)
Que quedi ben fi.
![arros melos ceps gambes pas38 arros melos ceps gambes pas38](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/40/83/arros-melos-ceps-gambes-pas38.jpeg)
Finalment, incorporem aquesta barreja al brou de peix.
![arros melos ceps gambes pas39 arros melos ceps gambes pas39](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/41/25/arros-melos-ceps-gambes-pas39.jpeg)
Com a resultat de tota l'operació, obtindrem un fumet de peix molt aromatitzat amb els caps de gamba.
![arros melos ceps gambes pas40 arros melos ceps gambes pas40](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/41/67/arros-melos-ceps-gambes-pas40.jpeg)
Ara, utilitzarem una bona olla per fer l'arròs, tot i que ho podeu fer en una paella fonda.
![arros melos ceps gambes pas41 arros melos ceps gambes pas41](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/42/09/arros-melos-ceps-gambes-pas41.jpeg)
Jo tinc una meravellosa marmita Le Creuset... que és cara, certament, però té garantia de per vida... i és un autèntic plaer guisar-hi. Els que coneixeu aquest fabricant sabreu del que us parlo.
![arros melos ceps gambes pas42 arros melos ceps gambes pas42](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/42/51/arros-melos-ceps-gambes-pas42.jpeg)
Salem el peix i les gambes.
![arros melos ceps gambes pas43 arros melos ceps gambes pas43](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/42/93/arros-melos-ceps-gambes-pas43.jpeg)
Hi tireu un bon raig d'oli d'oliva... i quan sigui calent... aboqueu-hi la sípia ben talladeta.
![arros melos ceps gambes pas44 arros melos ceps gambes pas44](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/43/35/arros-melos-ceps-gambes-pas44.jpeg)
Deixeu que agafi coloret i compte que esquitxa. Feu servir una tapa per no cremar-vos, si cal.
![arros melos ceps gambes pas45 arros melos ceps gambes pas45](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/43/77/arros-melos-ceps-gambes-pas45.jpeg)
A continuació, hi incorporem el rap, les gambes i els ceps.
![arros melos ceps gambes pas46 arros melos ceps gambes pas46](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/44/19/arros-melos-ceps-gambes-pas46.jpeg)
Ho remenarem una mica, com si es tractés d'un wok, fins que la gamba i el rap canviïn de color.
![arros melos ceps gambes pas47 arros melos ceps gambes pas47](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/44/61/arros-melos-ceps-gambes-pas47.jpeg)
Preparem l'arròs.
![arros melos ceps gambes pas48 arros melos ceps gambes pas48](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/45/03/arros-melos-ceps-gambes-pas48.jpeg)
Ja sabeu, una tassa per persona i al final una de regal.
![arros melos ceps gambes pas49 arros melos ceps gambes pas49](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/45/45/arros-melos-ceps-gambes-pas49.jpeg)
Hi incorporem l'arròs.
![arros melos ceps gambes pas51 arros melos ceps gambes pas51](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/46/29/arros-melos-ceps-gambes-pas51.jpeg)
Compte que s'enganxarà.
![arros melos ceps gambes pas52 arros melos ceps gambes pas52](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/46/71/arros-melos-ceps-gambes-pas52.jpeg)
Hem mantingut el brou ben calentó...
![arros melos ceps gambes pas53 arros melos ceps gambes pas53](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/47/13/arros-melos-ceps-gambes-pas53.jpeg)
... i ara sí, incorporem (aproximadament) tres parts de brou per una d'arròs.
![arros melos ceps gambes pas54 arros melos ceps gambes pas54](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/47/55/arros-melos-ceps-gambes-pas54.jpeg)
Ho salem.
![arros melos ceps gambes pas55 arros melos ceps gambes pas55](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/47/97/arros-melos-ceps-gambes-pas55.jpeg)
I ho deixem uns 20 minuts, que es faci l'arròs.
![arros melos ceps gambes pas56 arros melos ceps gambes pas56](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/48/39/arros-melos-ceps-gambes-pas56.jpeg)
Blup-blup.
![arros melos ceps gambes pas58 arros melos ceps gambes pas58](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/49/23/arros-melos-ceps-gambes-pas58.jpeg)
I ja ho podem emplatar.
![arros melos ceps gambes pas59 arros melos ceps gambes pas59](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/49/65/arros-melos-ceps-gambes-pas59.jpeg)
Quina pinta, no?
![arros melos ceps gambes pas60 arros melos ceps gambes pas60](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/50/07/arros-melos-ceps-gambes-pas60.jpeg)
És un dels meus arrossos favorits.
![arros melos ceps gambes pas61 arros melos ceps gambes pas61](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/50/49/arros-melos-ceps-gambes-pas61.jpeg)
El podeu menjar amb cullera o forquilla.
![arros melos ceps gambes pas62 arros melos ceps gambes pas62](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/50/91/arros-melos-ceps-gambes-pas62.jpeg)
Acompanyeu-lo d'un bon vi.
![arros melos ceps gambes pas63 arros melos ceps gambes pas63](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/51/42/arros-melos-ceps-gambes-pas63.jpeg)
N'he fet per a 6 persones per dinar i n'ha sobrat.
![arros melos ceps gambes pas64 arros melos ceps gambes pas64](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/52/23/arros-melos-ceps-gambes-pas64.jpeg)
I aquí un altre dia que el vam fer encara més caldós i amb cloïsses. Molt bo!
![arros melos ceps gambes pas65 arros melos ceps gambes pas65](https://www.elnacional.cat/uploads/s1/19/41/52/71/arros-melos-ceps-gambes-pas65.jpeg)
Bon profit!