Vinga va, un plat català per cuinar entre setmana... que si, que si, que aquest és un plat tradicional català. Un arroset d'aquells bons... fàcils de fer... senzills... i barats. Com veureu al final de la recepta, ho podeu acompanyar amb un ou ferrat... i a sucar pa, nanos.
Com sempre, si tota la verdura és ecològica... millor que millor. I els pèsols frescos, clar. Un plat molt barat i saborós... i també molt indicat per aquells moments en què s'han de fer malabarismes econòmics per arribar a final de mes.
400gr arròs
250gr. pèsols frescos
100gr. pernil serrà
100gr. formatge ratllat
1 cullerada de concentrat de tomàquet
2 o 3 tomàquets madurs
1 ceba
llorer
oli d'oliva
julivert
aigua
sal
Preparem els ingredients.
Com us he comentat, els pèsols millor frescos (no congelats). Són més cars... i els haureu de pelar segurament, però no tenen res a veure amb els congelats. Jo me'ls menjo cruus.
Preparem l'arroset... el llorer... la ceba...
... el pernilet... i el formatge ratllat...
També li posaré una cullerada de concentrat de tomàquet, per augmentar el sabor i el color.
Començarem per la mantega.
Posem dos talls macos a escalfar... en una cassola.
Quan la mantega sigui desfeta i hagi deixat de "crispejar"... hi posarem la ceba... que s'anirà daurant.
Aprofitarem el temps per anar tallant el pernil a tires petites.
També anirem picant el julivert, ben net. Els tomàquets també els ratllarem.
Quan la ceba ja sigui daurada...
... incorporem el pernil i el llorer... i li donem un parell de voltes, fins que el pernil canviï de color.
Afegim el tomàquet ratllat...
... i la cullerada de concentrat de tomàquet.
Ho remenem tot plegat i ho deixem a foc lent... durant uns 10 minutets... que es faci bé el tomàquet.
Incorporem el pèsol fresc i cru.
I al mateix temps... l'arròs també.
Una mica de julivert picat...
... remenem una mica per a barrejar els gustos...
... i ho cobrim d'aigua. El doble d'aigua que d'arròs, més o menys.
Ho salem i ho deixem coure uns 15 minuts.
Passat aquest temps...comprovarem si l'arròs és gairebé cuit... i afegirem el formatge.
Ho barrejarem bé fins que es desfaci.
Passats 3 o 4 minuts més tot remenant...
... tastarem si està bé de sal... i tot ben cuit...
... i ja el tindrem fet. Deixeu-lo reposar 5 o 10 minuts abans de servir.
Un raig d'oli per sobre... i ja podem emplatar.
A que queda bé?... doncs mira... un arrosset dels més econòmics i fàcils de fer que hi ha.
Els pèsols, si són frescos, poden quedar lleugerament durs (no durs durs)... però aquesta és la gràcia. Penseu que es poden menjar cruus... i així és com trobo que estan més bons. Si us agraden super super tous... els podeu bullir prèviament, però no ho aconsello.
Aps, podeu acompanyar aquest arroset amb un ou ferrat... que casen de meravella.
Bon Profit!